P1-serie: Kvinnorna och pengarna – ny serie om makt och jämställdhet

Ny serie om makt och jämställdhet: I fem program med start 23 februari undersöker ekonomijournalisten Camilla Wagner varför det är så få kvinnor på höga chefsposter och varför bolagsstyrelserna fortfarande är dominerade av män.

I den första delen ställs frågan varför fler män än kvinnor har höga chefsposter. I börsbolagens ledningar är fyra av fem män och 76 bolag saknar helt kvinnor i ledningen. Programmet besöker ett av företagen på den så kallade "svarta listan". Varför har de så få kvinnor i toppen och är det ett problem?

Programmet gästas av  Anna Wahl , professor i genus, organisation och ledning,  Annika Elias , ordförande på chefsorganisationen Ledarna och  Thomas Ekman , VD för Tele2 Sverige som diskuterar kvinnors karriärmöjligheter, föråldrade rekryteringsprocesser och fördomar om kvinnors och mäns kompetens. När ser vi en jämn könsfördelning bland börsens VD-ar?

Serien undersöker också hur en jämställd föräldraförsäkring skulle kunna se ut och varför kvinnor har både lägre lön och pension än män. Det sista programmet handlar om företagare och varför kvinnor med driv och goda idéer ofta möts av en klapp på axeln eller, ännu värre, ren sexism.

– Den här programserien är bland det viktigaste jag har gjort under de 15 år som jag har granskat jämställdheten i näringslivet. Särskilt stolt är jag över att vi har fått med så många bra gäster, bland annat flera ministrar, säger programledaren  Camilla Wagner .

Programstart 23 februari kl. 10.35 i P1.

Om Camilla Wagner
Camilla Wagner, född 1967 i Kristinehamn, är journalist, debattör och författare. Hon har tidigare varit redaktör för VA Ledarskap på Veckans Affärer, med framför allt jämställdhet och ledarskap som bevakningsområden. För sitt arbete har hon tilldelats Fredrika Bremer-priset samt 1,6-miljonerklubbens stipendium. Hon har också haft flera prestigefulla internationella uppdrag. T ex ingick hon i den svenska delegationen vid Womens Forum i Deauville 2010, liksom vid Northern Future Forum 2012 då hon ledde diskussionen mellan bland annat premiärminister David Cameron och statsminister Fredrik Reinfeldt.

Lyssna på första programmet HÄR!

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug