Maken - Gun-Britt Sundström

”Jag vill ha honom, visst vill jag, jag vill bara inte att han ska ha mig”

Att bli kär i en person som är kär tillbaka. Att vilja vara tillsammans men att också vilja vara själv. Att ständigt ifrågasätta idén om hur en relation ska se ut, men samtidigt befinna sig mitt i en. Att vilja vara tillsammans, men olika mycket.  Att vilja vara tillsammans, men också ifrån. 

Under sju år av deras liv får vi följa Henne i Deras förhållande - eller - deras olika sätt att förhålla sig till varandra. För de är ju trots allt själsfränder, Martina och Gustaf. Båda är de kvasifilosofiska socialister som håller sig inom akademin, som går på teater och bio och ger varandra rappa meningsutbyten och böcker i julklapp för att sedan låna av varandra. Men Han vill vara ofta, omkring, och (till en början) bara med Henne. Och Hon vill vara med, men också utan. 

”Jag älskar dig”
”Det kan jag inte hjälpa”

Under sju år ifrågasätter Martina den normativa parrelationen, i försök och jakt på konstruktioner som ska kunna förhindra henne och Gustaf från att hela tiden skiljas åt. Han vill binda sig, gifta sig, ha ett kontrakt på att det är Dem och främst Dem.  Hon vill det inte. Vi har det väl bra som vi har det. En statisk relation som hålls samman av vilja, men inte av funktionalitet. 

”Det finns en fras i Luftburen som har blivit bevingad, något i stil med att jag behöver dig så oerhört men jag klarar mig utan dig. En utopisk relation som bekant. Mitt fall är ett annat: Jag behöver dig oerhört men jag står inte ut med dig.”

Maken är en relationsroman om en ickenormativ relation. Den sträcker sig utanför idén om en heteromonogami som, trots att tvåsamhet och akten: giftermål än idag anses vara starkt synonymt med Äkta Kärlek, rådde starkt under det tidiga sjuttiotalet - då samtidigt som en ungdomskultur av ett ifrågasättande av rådande situationer, makter och normer spirade. 

Maken hittar du även som radioteater här!, och om du vill kan du även lyssna på fyra män som pratar om, och läser ur boken över en bit mat här.

(Bilden är hämtad härifrån!)

 

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug