Bloggtema: Volontärer på Agenda jämlikhet

"Jag var sugen på lite nytt perspektiv och att utmana mig själv"

Sist men inte minst ut under temat "Volontärer på Agenda Jämlikhet" har vi vår volontär Linnea som jobbar i Sociala Medier-gruppen och berättar om arbetområdet och sitt engagemang samt erfarenheter av att jobba hos Agenda Jämliket.

 

Hej! Jag heter Linnea och är en av Agenda: Jämlikhets grymma volontärer i Göteborg. Jag var med i första kullen volontärer som utbildades i början av året, och jag har inte ångrat en sekund av det. När jag inte volontärar (vilket betyder ganska mycket tid) så arbetar jag som kommunikatör här i Göteborg. Jag flyttade hit till Göteborg i maj, för att jag alltid drömt om Götet, och jag var sugen på lite nytt perspektiv och att utmana mig själv. Jag skulle vilja säga att det är också därför som jag ansökte som volontär i Agenda. Jag ville hitta ett umgänge i Göteborg, eftersom jag tänkte flytta dit och knappt kände någon. Och jag ville att personerna skulle ha liknande tankar och värderingar som jag. Och jag kunde inte valt ett bättre ställe. Jag har fått så mycket pepp och inspiration av alla som är med, och även lärt mig mycket om livet, mig själv och mina åsikter.

Vi är fyra härliga personer i sociala medier-gruppen. Var fjärde vecka har man ansvar över sociala medierna, främst då Facebook. Man gör peppiga, informativa och roliga inlägg - allt anpassat av vad som finns i agendan och vad man känner för. Även om man själv har ansvar den veckan så har man redaktionen att bolla idéer med eller ta hjälp av. På redaktionsmötena som vi har en kväll var fjärde vecka sitter vi i sociala medier-gruppen och pratar om vad man kan göra framöver, vad som går bra/dåligt och tankar man har. Det är en öppen miljö för frågor, stöttning och galna idéer.

Jag är som sagt en av de som har varit med från början i redaktionen med volontärer. Trots att det bara gått ett halvår så har jag fått så mycket möjligheter. Bland annat så fick jag åka med till Almedalen, i syfte att sprida Agenda: Jämlikhet som organisation och även för att få kunskap. Det var en värdefull vecka – bland annat för att jag fick träffa en av de personerna jag ser upp till – Gudrun Schyman. Jag är även en i gänget utbildningsledare som utbildar nya volontärer och finns med som stöd i deras resa. Det finns med andra ord otrolig utvecklingspotential i själva volontäruppdraget, om man vill och har tid.

Jag har arbetat med sociala medier i Agenda-redaktionen, men vill utveckla mig inom andra plan och lära mig nytt, så jag ska byta till blogg-gruppen. Det känns bra att kunna känna efter och göra det man vill. För det är ju det viktigaste som volontär – att man gör det med vilja, motivation och pepp!

 

Linnea

"Att vara volontär bjuder på många utmaningar och möjligheter"

Fortsättning på temat "Volontärer på Agenda Jämlikhet" där vi kommer presentera några av våra grymma volontärer som arbetar med olika delar av redaktionen. Vårt nästa inlägg är skrivet av Alice som jobbar i "Blogg-gruppen" på Agenda Jämliket där hon berättar varför hon engagerade sig som volontär och vad det innebär att jobba med bloggen. 

 

Hej!
Mitt namn är Alice och jag är 23 år. Jag bor och studerar i Göteborg sedan tre år tillbaka och har nyligen avslutat en utbildning inom medie- och kommunikationsvetenskap. 
Jag engagerade mig som volontär i Agenda: Jämlikhet för att jag vill arbeta med mänskliga rättigheter och jämlikhets-frågor. Som en del av Agenda får jag dels erfarenheter och meriter för framtiden och dels möjligheten att engagera mig och bidra till en faktisk förändring tillsammans med fantastiska kollegor. Det som jag var mest orolig för innan jag sökte till att bli volontär var huruvida jag skulle hinna med jobbet eller inte. Detta har som tur är inte varit något problem då arbetet är väldigt flexibelt och går att anpassa bra för att passa med den övriga vardagen! Det känns otroligt kul att få utrymme till att lägga min tid på något betydelsefullt och verka i ett större sammanhang.

Agenda Jämlikhet har tre olika arbetsområden som en kan arbeta med, där jag själv är engagerad inom “blogg-gruppen” som ansvarar för innehållet på Agendas blogg. Genom att tillsammans i gruppen arbeta fram olika bloggteman tar vi kontakt med olika organisationer och personer som skulle vara intresserade av att gästblogga hos Agenda för att berätta mer om olika initativ, projekt eller evenemang. Arbetsområdet innebär en ständig kommunikation samt att ta fram olika kommunikationsstrategier för hur olika aktörer kan kontaktas på bästa sätt. Att vara en del av blogg-gruppen ger utrymme för mycket kreativitet och nytänkande men också bra redaktionella erfarenheter!

Att vara volontär bjuder på många utmaningar och möjligheter. Förutom att lära känna grymma människor som delar ens intresse för jämlikhet så ger även volontärarbetet möjligheter till att utveckla förmågor i t.ex. strategiskt tänkande och strategisk kommunikation. Det är även ett tacksamt jobb att ha vid sidan av skola eller jobb då det inte kräver mycket av ens tid och bidrar till meriterande erfarenheter inom både redaktionellt och socialt arbete! För att vara volontär behöver man inte heller vara någon “expert” inom området. Det viktigaste är framförallt intresset för att engagera sig, dela Agenda: Jämlikhets värdegrund och självklart tycka om att fika!

 

Alice

Sida 1 av 2

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug