Bloggtema: Rörelse för jämlikhet

"Så kläckte de idén ´Framtidens blodgivare borde finnas bland motionslöparna, vi startar ett motionslopp'"

En ny vecka med nya tag, vilket också innebär ett nytt inlägg på vårt bloggtema "Rörelse för jämlikhet"! Denna veckan har Agenda:Jämlikhet intervjuat Ulrika Ljung som pratar om det fantastiska intiativet Blodomloppet, ett motionslopp som engagerar människor att rädda liv!

 

Blodomloppet löpare

 ST: Flera människor som springer i blodomloppets motionslopp


Vem är du och vad gör du?

Ulrika Ljung, kommunikatör Droppen Blodgivning och ordförande Blodkommunikation Sverige


Hur startades blodomloppet?

Blodomloppet startade 1993. I Göteborg precis som på många andra ställen hade Blodcentralen behov att nå nya målgrupper som givare. En dag när Blodcentralens Lonja Ek och reklambyrån Connexxions Anneli Matejka möttes, så kläckte de idén ”Framtidens blodgivare borde finnas bland motionslöparna, vi startar ett motionslopp". Egentligen en självklar kombination. Motionslöpare är friska, borde vara intresserade att ge blod – och just de grupperna ville Blodcentralerna ha i sin givarbank. Idé blev tanke, och tan

ke blev handling. Snart därefter hade reklambyrån skapat grunden i konceptet – ivrigt påhejade av Blodcentralen i Göteborg. Göteborg tog kort därefter kontakt med Stockholm. Första loppet genomfördes 1993 i Göteborg och Stockholm och lockade cirka 1 500 deltagare.

Läs mer om historia på:
http://blodomloppet.se/om-blodomloppet/historia/


Vad har ni för mål/drömmar med initiativet och hur ser framtiden ut för loppet?

Flera av målen är redan nådda, loppet har funnits i över tjugo år och har vuxit från två orter med 1 500 deltagare till femton orter och över 100 000 deltagare. Genom evenemanget rekryteras nya blodgivare, redan etablerade blodgivare uppmärksammas och kunskap/kännedom om blodgivning sprids. Dock behöver vi förvalta det vi redan har genom evenemanget, hålla samma goda standard men också följa med i utvecklingen för att kunna fortsätta vara konkurrenskraftiga i och med att fler motionslopp startas. Blodomloppet är ett av Sveriges största motionsarrangemang och bland annat genom sitt unika syfte, samarbetet mellan blodcentraler, idrottsföreningar, sponsorer och volontärer så tror vi att evenemanget kommer kunna växa och utvecklas ännu mer.

 

Vilken kändis/förebild skulle ni vilja ha med i loppet?

Vi välkomnar alla kända profiler/förebilder som har ett gott syfte att medverka i evenemanget, som kan hjälpa oss att sprida budskapet genom sitt engagemang/ambassadörskap. Vi har redan nu ett flertal lokala ambassadörer som engagerar sig; Martin Stenmark i Örebro, Djurgården Hockey i Sthlm, Mats Näslund i Skåne, Bissen Larsson i Västerås, Karolina A Höjsgaard i Borlänge, Yannick Tregaro i Göteborg m.fl.

 

Blodomloppet gruppbild

ST: Fyra personer i turkosa tröjor som ler

"Ingen behöver kunna spela fotboll sedan innan utan fokus ligger på att en vill"

Temat Rörelse för jämlikhet fortsätter, i takt med att initiativen växer. Agenda: Jämlikhet har fått möjlighet att ställa tre frågor till Ida Bergström, kvinnan som alldeles nyligen startat ett fotbollslag; separatistiskt för kvinnor och transpersoner.

fotboll

Vem är du och vad sysslar du med?

Jag heter Ida, är mamma, partner, socialarbetare och grillfantast.

Hur kom du på idén till fotbollslaget?

Jag behöver, som de flesta andra, röra på mig och köpte för ett år sen mitt livs kanske 24:e gymkort. Det slutade som de föregående 23 gångerna, trots ny outfit, med att jag tappade lust och motivation och slutade gå dit. Jag behöver ha kul, det är den enda drivkraften jag kan tänka mig egentligen. Så en fredag för någon månad sedan satt jag på en utbildning för mitt jobbs räkning, och de behövde en frivillig som ville ställa upp och prata om en verklig förändring hen ville göra i sitt liv (i mitt fall, börja träna och framför allt att fortsätta träna). Jag räckte upp handen och satte mig offentligt för en terapisession.

Sessionen mynnade ut i att jag i pausen slängde ut en förfrågan på Facebook och undrade om jag kände fler som ville börja spela fotboll. Redan innan kursen drog igång igen hade jag fått napp, en av de andra kursdeltagarna var sugen. Vi spånade snabbt ihop hur vi tänkte oss att laget skulle se ut och kom fram till att Kvinns och transpersoner var de som var välkomna och att ingen behöver kunna spela fotboll sedan innan utan fokus ligger på att en vill. Gruppen har nu växt sig stor och vi hade sist jag kollade 105 medlemmar, tyvärr verkar de flesta mest vara supportrar och inte så många som faktiskt kan/vill spela men jag tänker och hoppas att det kommer att lossna framöver.

Vad är ert största mål och hur ser framtiden ut för laget om du får drömma?

Vårt mål just nu är att få ihop tillräckligt många spelare för att kunna anmäla vårt lag till Korpen. Och ska jag se än mer långsiktigt så vore det naturligtvis underbart om Korpen utvecklades till att ha mixade serier där kön är sekundärt. När vi anmäler vårt lag kommer vi att hamna i en herr-serie pga att flera personer i vårt lag har manliga personnummer. Det finns alltså i nuläget ingen egen serie för lag med blandade personnummer.

Hur går en till väga om en skulle vilja vara med och spela med er?

Vi är som sagt just nu lite kort om folk som verkligen har möjlighet att engagera sig, dvs komma på träning regelbundet. Så skulle en vara trans eller kvinnperson och intresserad av att hänga med andra bra människor som har varierad fotbollstalang så är en så himla varmt välkommen att gå in på Facebook och söka efter Kvinns o Trans i Fotboll Korpen så lägger någon av oss till dig i gruppen.

Vi har som flest varit sju personer på träning. Vanligtvis tränar vi på Gamlestadens spontanidrottsplats men denna träning ägde rum efter lite grill på en innegård. Inte så tokigt det heller.

fotbollslag

 

 

 

 

Sida 1 av 3

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug