Bloggtema: Internationella kvinnodagen

Jag är trött på att bli diskriminerad, kränkt och hotad!

Idag skriver Hanin Talal, medlem i GUTS, om de hot, fördomar och kränkningar som hon och andra muslimer får utstå i Sverige idag.

För ett par veckor sen var jag på föreläsning i moskén. När jag kommer hem får jag höra att de hade fått in ett bombhot när vi var där. Åh men vad härligt, jag känner mig så säker.

Det räcker inte med att jag inte kan få jobb för att jag heter Hanin Talal och har på mig slöja, det räcker inte med att jag får höra kränkningar varje dag för vad jag har på mig, det räcker inte med att jag måste försvara min religion konstant varje dag, det räcker inte.

Nej, nu måste jag även vara rädd för allt. För att vem vet, jag kanske dör för att jag går på en föreläsning, kanske blir spottad på eller slagen för något som jag har på mig, kanske ses ner på för att jag tror på min religion och Gud.

Hanin Talal
Foto: Sumejja Duric

''Nej, men nu överdriver du, så farligt är det inte'', är vad många säger. För att jag inte gått igenom detta, eller för att jag inte känner folk som gått igenom detta. Nej, det är bara nonsens. Just det är vad folk vill intala sig själva, för rädslan av att se sanningen, rädslan av att se vad som händer framför ögonen på dem.

Gör mig en tjänst, byt ut ordet muslim mot jude och se hur hela världen skulle reagera. Bara ett ord. En religion.

Vad är det som är så svårt att förstå? En persons handling representerar inte alla. För att någon som är muslim gör något fel så betyder det inte att resterande muslimer gör det. Är det en icke-muslim som utför ett terrordåd så är personen mentalt störd och då är religionen aldrig i fokus. Är det en muslim så är det just det media fokuserar på.

Oj, men jag såg en kille röka idag när jag var ute. Jaha, så alla killar röker. Precis så låter det. Generalisering, ett ord som inte borde behöva användas i sådana sammanhang. Har jag gjort vad ISIS eller resterande terrorister i Islams namn gjort? Har min mamma, familj eller släkt gjort det? Har resterande MILJONER muslimer runt om världen gjort det? All denna uppmärksamhet för att en MINORITET terroriserar och säger att det är i Islams namn för att försöka rättfärdiga deras idiotiska och inhumana handlingar.

Jag är trött på att inte hitta ett jobb, att höra kränkningar varje dag, att få sneda blickar, att försvara mig själv och min religion. Trött på det.

Men även efter allt detta så är det inte mest hat jag känner, det är sorg och medlidande. För att det finns folk som tror på allt de hör och läser i media, för att de blint följer och blir lurade av media, för att de vill hitta en anledning till allt som är fel i denna värld och eftersom att vi skrivs om i media så är det just det som är sant i deras ögon. Ignorans och feghet. Jag tycker synd om dem och ber för dem för att Islam står för fred, inte krig, inte terrorism. Fred.

Inspirerande illustration!

Dagens bloggare är Astrid som gjort en inspirerande bild till alla som någon gång fått höra att de inte kan göra si eller så på grund av sitt kön.

För många år sen när jag var liten och tittade på barnTV så var det verkligen en röst som sa att glasblåsning är ett mycket tungt arbete och att det därför är män som utför arbetet. Min mamma reagerade på detta och sa att det finns väldigt många duktiga kvinnliga glasblåsare. Detta har jag burit med mig genom åren, och med min illustration vill jag påminna folk om att vara kritiska mot sådant de ser och hör. Låt inte fördomar forma och hindra dig från att vara den du är och göra det du vill!

 

Glasblåsarkvinna illustration

Sida 1 av 5

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug