Bloggtema: Integration

Att engagera sig för ett jämlikare samhälle pt2

Hösten 2015 och framåt kom det asylsökande till Sverige i mycket stora antal. Människor engagerade sig frivilligt som aldrig förr för att vi skulle klara av mottagandet av alla människor under värdiga former. 2016 blev också volontären utsedd till årets svensk av tidningen Fokus för de insatser som hade gjorts under flyktingkrisen. Men nu när den akuta fasen av mottagandet är över är det viktigare än någonsin att inte slå sig till ro utan att kavla upp ärmarna för att klara av nästa steg: integrationen.

 

Jag tror att volontärer och frivilliga spelar och kommer att spela en mycket viktig roll när det kommer till integration. På Göteborgs stadsmissions boende för unga ensamkommande lagar volontärer mat, hjälper till med läxor och övar språk. Dels fyller dom praktiska behov som både verksamheten och dom boende har, men framförallt visar volontärerna att vanliga svenskar är intresserade av och nyfikna på de som kommer till vårt land. Det blir en kontaktyta, ett möte som är värdefullt både för den asylsökande men också för volontären. Mötena genererar i längden tillit och tilliten är kittet som håller oss alla samman.

 

Volontärerna är unga och gamla, kvinnor och män och med olika erfarenheter och bakgrunder. Det de har gemensamt är att de är stabila människor med ett intresse för andra. Dom flesta gör ett pass i veckan, men det varierar. Det många volontärer säger om sina uppdrag är att de tycker att det är fantastiskt att det finns en sådan framåtanda bland många av de boende, där man verkligen är nyfiken och vill lära sig saker trots att omständigheterna inte alltid är de bästa. Mötet blir helt enkelt en klassisk win-winsituation - där båda parter upplever meningsfullhet och där båda parter lär sig något.

 

Vill du också engagera dig? Just nu är rekryteringen av nya volontärer till boendet vilande under sommaren - men till hösten drar det igång igen! 

Vi behöver fler som vill och kan engagera sig. Mer information om att engagera sig på just Stadsmissionen hittar du på vår hemsida. Uppdraget söker du via Volontärbyrån. Hoppas att vi ses!

 

 

Jacob Lindman

Volontärsamrodnare

Göteborgs Stadsmission 

 

 

 

Att engagera sig för ett jämlikare samhälle

Hösten år 2015 arbetade jag som volontärsamordnare på Linköpings StadsmissionDet var samma höst som medierna rapporterade om "flyktingkrisen" och engagemanget i Sverige var skyhögt, så pass högt att tidningen Fokus utmärkelse Årets svensk tilldelades Volontären - och syftade till alla de människor som gjorde insatser och välkomnade människor på flykt. 

Samma höst öppnade vi på Linköpings Stadsmission vårt första boende för ungdomar som flytt sina hemländer, och engagemanget i vår stad exploderade. Vi fick in fler intressanmälningar än vad vi kunde hantera. Medmänskligheten var stor, kärlek till sina medmänniskor större. Alla ville och kunde göra något. Det var vackert. Jag fick privilegiet att möte de mest fantastiska människorna, som alla valde att lägga sin lediga tid på att finnas till för andra.

En man spenderade två vardagskvällar varje vecka med att skjutsa en av ungdomarna till boxningsträningen. En kvinna kom till boendet en gång i veckan för att laga ungdomarnas favoritmat från deras hemländer. En ung kille, som för ett år sedan själv flytt, lirade fotboll tillsammans med de som var intresserade. En volontär initiativtog och startade en aktivitetsgrupp med syftet att hitta nya intressen, nya vänner, att skapa en meningsfull fritid. Flera volontärer kom till boendet och bara hängde, umgicks. Man skrattade, pratade, lärde av varandra. Vänskapsband knöts.

Att engagera sig ideellt innebär ofta mer än att "bara" lägga några timmar i månaden av sin fria tid. Genom att vara volontär får du möjlighet att möta människor, människor som en annars kanske aldrig hade mött. Jag tror stakt på att de är i dessa möten som uråldriga fördomar utvattnas, det är här vi lär känna människan under ytan, det är i dessa möten vi ser att vi alla egentligen är lika – att det kunde ha varit jag. Världen förändras genom dessa små, små, kärleksfulla handlingar. Vill du också vara med?

Vill du engagera dig för ett jämlikt sämhälle? Vi på Agenda:Jämlikhet vill slå ett slag för Volontärbyrån, som sammanställer alla volontärbehov som finns just nu. Gå in, och leta reda på det uppdrag som passar just dig bäst. <3

 

KRAM,

Samanta

Bloggruppen, Agenda:Jämlikhet

Sida 1 av 3

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug