Bloggtema: December

Hallå där Simon Klang, initiativtagare till skolstrejken på Schillerska gymnasiet idag

Idag klockan 12 går 40-talet gymnasieskolor runt om i Sverige ut i strejk. Syftet? Att demonstrera mot utvisningarna till Afghanistan. En av skolorna som ansluter sig till strejken är Schillerska gymnasiet i Göteborg. Agenda: Jämlikhet kontaktade Simon Klang, student på Schillerska och en av initiativtagarna till skolstrejken. 

simonklang 

Vad fick dig att ta initiativet till demonstrationen?

Jag har varit engagerad i denna fråga ganska länge – den är väldigt viktig för mig. Jag har länge känt att jag vill göra något konkret och arrangera något själv men det har inte blivit av innan. När jag såg på Facebook att Ung i Sverige och Elever mot utvisningar skulle arrangera en skolstrejk, och frågade om fler skolor ville hänga på, kände jag att det skulle vara bra att göra något på min skola. Jag började då planera och fick sedan kontakt med fler skolor. Nu är vi minst fyra skolor som går ut i strejk idag: Schillerska gymnasiet, Donnergymnasiet, Rytmus och Ingrid Segerstedts gymnasium. 


Förutom att delta i demonstrationer, vad kan vi göra för att visa vårt stöd?  

Det finns många saker man kan göra för att visa stöd för unga som riskerar att utvisas. Man kan prata med vänner om detta, kontakta politiker, skriva debattartiklar och skriva under "Vi står inte ut":s namninsamling för att förändra de nationella lagarna. Men det är viktigt att visa sitt stöd även på individnivå. Många av de ungdomar som riskerar utvisning mår dåligt och behöver någon att prata med. I många Facebookgrupper kan man visa sitt stöd och visa att vi står bakom dem. Jag tror verkligen att rörelsen kommer påverka detta
– frågan är bara när det händer. Ju fler vi är som kämpar, desto snabbare kan vi få gehör i politiken och desto fler ungdomar kan få stanna i Sverige. Viktigast är att visa att vi är många som kämpar tillsammans i denna fråga!

”Det är roligt att få utvecklas och föra Agenda: Jämlikhet framåt – och på så vis förhoppningsvis få vårt samhälle mer uppmärksamt på frågor som rör jämlikhet”

Varje termin bidrar volontärerna på Agenda: Jämlikhets redaktion med sin tid och pepp för att göra det möjligt för göteborgarna att få evenemang om jämlikhet samlade på ett enda ställe. I bloggen berättar vår volontär Angelica Hvass om hur det är att vara volontär på redaktionen.

angelica_1

”En god vän till mig tipsade mig om att Agenda Jämlikhet sökte nya volontärer då hon vet att jag brinner mycket för frågor som rör jämlikhet. Jag tyckte såklart att det var ett underbart förslag och ringde genast upp för att höra om jag fick möjlighet att hjälpa till”, säger Angelica Hvass. 

Angelica är en av Agenda: Jämlikhets volontärer på redaktionen i Göteborg som regelbundet arbetar med att samla information om evenemang som rör jämlikhet i Göteborg, producera innehåll till webbplatsen och bloggen, nå ut till följare i sociala medier, kommunicera med organisationer som vill synas i Agenda: Jämlikhets kanaler, spåna på kampanjer och mycket mer. För varje volontär finns möjligheten att fokusera på det som hen tycker är extra kul.

– Mest jobbar jag med Facebook och Instagram. Jag tycker att kommunikation i sig är väldigt roligt att arbeta med, speciellt genom sociala medier. Just nu jobbar vi med att bli en starkare plattform för att inspirera och ge kunskap i allt som rör jämlikhet i stort, samtidigt som vi vill vara den självklara platsen för att hitta event och möjligheter till engagemang kring jämlikhet i Göteborg.

När Angelica inte volontärar studerar hon masterprogrammet Kommunikatörsprogrammet med inriktning på myndigheter och offentlig förvaltning, underhåller sitt stora konst- och fotointresse och umgås med sina två barn.

– Det är full fart med andra ord! Därför känns det så bra med Agenda: Jämlikhets arbete i grupp. Även om vi alla har specifika områden som vi är lite extra ansvariga för så känns det bra att alltid kunna ses och bolla idéer. Att vi alla bidrar och hjälps åt. Vi är ett bra team och det är roligt att få utvecklas och föra Agenda jämlikhet framåt och på så vis förhoppningsvis få vårt samhälle mer uppmärksamt på frågor som rör jämlikhet!


 
Agenda: Jämlikhet rekryterar nya volontärer till redaktionen i början av varje termin. Volontärerna har olika bakgrund men samma ambition: att sprida information och kunskap om jämlikhet och inspirera till att engagera sig. Låter det roligt? Håll utkik på vår Facebook-sida och på www.gbg.agendajamlikhet.se! Nästa tillfälle att gå med i Agenda: Jämlikhets volontärredaktion är i januari 2018. Vill du ha mer information om vad det innebär att vara volontär redan nu? Välkommen att mejla anna@agendajamlikhet.se!

Sida 1 av 1

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug