Tid för Läxhjälp

Varje tisdag och onsdag klockan 17.00 slår Biblioteket i Bergsjön upp dörrarna för alla som behöver hjälp med allt från mellanstadiematte till SFI. Eller så kan den som vill hänga i Språkcaféet för att öva sin svenska. Verksamheten drivs av Röda Korsets Ungdomsförbund och samtliga som arbetar med läxhjälpen är volontärer. Linda El-Naggar är verksamhetsledare för läxhjälpsverksamheten.

– Jag hade funderat på engagera mig i något gällande flyktingmottagande ett tag, men inte gjort något åt det. När flyktingkrisen sedan nådde sin under hösten 2015, både som en enorm humanitär katastrof samt som en total kovändning i asylpolitiken, kände jag att det var dags att engagera mig på något sätt, för att på något vis bidra till civilsamhället och till att alla människor, oavsett bakgrund, känner sig välkomna i det svenska samhället, berättar Linda. 

Linda E-Naggar

Linda El-Naggar, verksamhetsledare för RKUFs Läxhjälp i Bergsjön

Cirka 35- 50 personer brukar besöka Läxhjälpen varje vecka och denna tisdag ser inte ut att vara något undantag. Bara några minuter efter att dörrarna slagits upp har halva rummet fyllts upp av besökare. Kramar och igenkännande nickar utbyts, medan andra ser försynt upp från sina datorer och böcker. En del är här varje vecka, medan det för andra är första gången. Någon läser omvårdnad på Svenska för Invandrare och behöver hjälp med att förklara åkommor medan en nioåring vill lära sig att utläsa klockan digitalt. De tre volontärerna som kommit än så länge sätter genast igång. För hjälp, det ska alla få. 

Linda hjälper till i Språkkaféet idag. Här är stämningen uppsluppen och samtalen kan beröra allt mellan himmel och jord. De slår sig ner i mindre grupper för att öva på ord och uttryck genom att spela spel. 

– Både läxhjälpen och språkcaféet är jätteroliga aktiviteter. Man kommer i kontakt med mycket intressanta människor som man kanske inte hade fått möjlighet att träffa annars, säger Linda. 

Aktiva i Röda Korsets volontärgrupp är allt från ungdomar i gymnasieåldern till pensionärer, men de flesta är studenter eller arbetar. Alla som är intresserade är välkomna att arbeta som volontär för Läxhjälpen, det enda som krävs är ett utdrag ut belastningsregistret. Något Linda uppmuntrar alla som är intresserade att testa på.

– Jag får ut oerhört mycket av att vara volontär i läxhjälpen. Först och främst är alla möten med människorna som befinner sig på plats oerhört roliga och givande, där allt från lärande och peppande till utbyten av skratt och historier tar plats. Vidare är det naturligtvis väldigt kul att medverka i en verksamhet som verkar uppskattas av många.

Röda Korset har läxhjälpsverksamheter på flera områden i Göteborg och Linda rekommenderar andra att söka sig till stadsdelar som en vanligen inte besöker. 

– Jag tycker om att regelbundet besöka ett område i Göteborg som jag inte tidigare har varit i, just för att skapa mig en egen uppfattning om vad många refererar till som “förorten”. 

Genom läxhjälpsverksamheten hoppas Linda och andra volontärer bidra till att alla ska få en jämlik chans till att dels bli en del av det svenska samhället, dels växa som egna självständiga individer.

– Genom att erbjuda gratis läxhjälp ger vi uppmuntran och support till de barn och unga som kanske inte kan få stöd i läxläsning i hemmet, så att även de får en chans att känna sig sedda, utvecklas och klara av skolan. Att behärska språket är oftast ett grundläggande krav för att kunna få ett jobb samt för att kunna uppnå/sprida sin fulla potential i ett samhälle.

Läxhjälpen i Bergsjön är öppen för såväl vuxna som barn.

– Vår verksamhet jobbar med integration på så sätt att människor, oavsett ursprung, ålder eller kön kommer i kontakt med varandra – i en segregerad stad som Göteborg är det väldigt viktigt att skapa forum för att mötas. Utbytet sidorna emellan är ömsesidigt, då ledmotiven för vår verksamhet helt enkelt är humanitet, kärlek och respekt. Jag upplever att det vi gör definitivt bidrar till ökad integration i samhället, då våra verksamheter leder till både ökade svenskkunskaper och ökad gemenskap människor emellan.

Klockan har slagit sju och det är dags att stänga dörrarna för idag. Nioåriga Sonya sitter fortfarande kvar och ritar visare på klockor. 

– Jag tror att jag fattar nu, säger hon med pennan i mun.  

 

Är du sugen på att engagera dig i Läxhjälpen eller någon annan av Röda Korsets aktiviteter? Besök http://rkuf.se/goteborg/. 

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug