Tandlös lag om bristande tillgänglighet som diskriminering

Tandlös lag

Nu har riksdagen klubbat igenom lagförslaget som klassar bristande tillgänglighet som en form av diskriminering. Det låter ju bra men det är ett lagförslag som bara behöver följas av ett fåtal. Den lag vi har nu, där företag med färre än tio anställda inte behöver följa lagen kommer enligt SCB:s uppgifter för 2013: 92 procent av företagen inom handel, 89 procent av företagen inom hotell och restaurang, 99 procent av företagen inom kulturen och 90 procent av företagen inom transport att undantas från lagstiftningen. Inte direkt Yippie precis.

För oss rimmar det väldigt illa med regeringens tanke om att lagen skulle stärka de mänskliga rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Istället har politiker som hellre pratar om småföretagens rättigheter, som pratar om hur dyra personer med funktionsnedsättningar är, som betonar vilket kaos samhället skulle bli om lagen omfattade alla. Vi har verkligen ett samhälle bara för vissa. 

Läs mer! 

  • Läs My Vingrens mycket bra inlägg om detta
  • DHR
  • Betänkande 2013/14:AU8 Bristande tillgänglighet som en form av diskriminering m.m finns här. Riksdagsdebatten om betänkandet kan ses här
  • Handikappförbundens kommentar
  • Förbundet Unga Rörelsehindrades kommentar
  • "Tillgänglighet lönar sig" - debattartikel i Uppsala Nya tidnining

 

Unga rörelsehindrade Göteborgsklubben

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug