Spänning, fartfylld humor, nödvändig fakta, träffande poesi och melankoliska generationsromaner

Idag lämnar vi ordet till bibliotekarien och författaren Sebastian Lönnlöv. Extra pejl har Sebastian på böcker med transtematik – välj och vraka i listan nedan!

Moa-Lina Olbers Croall – I mitt namn
. 2016. En fantastisk faktabok om trans, med intervjuer, ordlistor och tips på både böcker och filmer. Obligatorisk i varje bibliotek, på varje skola och i varje skolas personalrum – samt på varje ungdomsmottagning och överallt annars där den kan nå unga eller vuxna. 

Nino Mick – Tjugofemtusen kilometer nervtrådar. 2018. Poesi som har något att säga – och som säger det med både förtvivlan, ilska, distans och humor. Men framför allt med säkerhet och stil. Ordineras till dig och alla andra!

Sara Lövestam – Skarven. 2016. Johanna, Ludde och Olivia känner inte varandra innan deras föräldrar bestämmer sig för att semestra på samma skärgårdsö, men svetsas samman när de förstår att någonting hemskt händer ute på Skarvön. Snart är de en mördare på spåren, samtidigt som de slåss mot helt andra problem – till exempel att Johannas föräldrar vägrar inse att hon är tjej.

Jenny Jägerfeld – Brorsan är kung. 2016. En fartfylld, rolig och underbart skriven kapitelbok om Måns som nyss har berättat för sina föräldrar att han är kille. På semestern träffar han Mikkel, som först skrämmer honom men sedan räddar hans liv. De blir blodsbröder och lovar att de aldrig ska ljuga för varandra. När Måns säger att han är kille säger han bara sanningen, men kommer Mikkel att förstå det?

Sara Lövestam – Sanning med modifikation (2015), Önska kostar ingenting (2015), Luften är fri (2016), Finns det hjärterum (2017). En deckarserie om den papperslöse detektiven Kouplan, som löser brott för att försörja sig, kämpar för att få tag på testosteron – och håller sig undan polisen för att slippa bli utvisad. Böckerna om Kouplan finns också i lättläst version.

Lyra Ekström Lindbäck – Ett så starkt ljus. 2014. En melankolisk generationsroman om (o)lycklig kärlek och om kärlek bortom heteronormen. Sara förälskar sig i C, men klarar hen av att släppa henne nära när det verkligen gäller?

Elias Stjärne Ericson – Åror. 2013. En serieroman om sextonårige Mika som flyttar till Stockholm. I sitt nya sammanhang blir han äntligen läst som kille, men ångesten släpper ändå inte taget. När han träffar Izzy blir det en resa in i både ångestens och kärlekens bråddjup.


– Sebastian Lönnlöv

---

Vill du få tips om böcker regelbundet? Följ Sebastian på bloggen tekoppenstankar.se eller på Instagram.

sebastianlonnlov

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug