Har du inga planer för 8 mars?

Inget bestämt inför torsdag? Ingen panik – Agenda: Jämlikhets redaktion guidar dig till en grym kvinnodag i Göteborg full av föreläsningar, kultur och gemenskap. Alla events är gratis om inget annat anges!

kvinnodagen

Den internationella kvinnodagen i Göteborg är sprängfylld med grejer att göra, därför är det viktigt med en stadig frukost. Vi kickar igång dagen med att käka feministisk brunch med Terrafem och UN Women Gbg. Här är alla välkomna att droppa in från klockan 9, hänga, lyssna på talare och trycka tygpåsar! 

Vad görs egentligen i Västra Götaland för att mäns våld mot kvinnor ska upphöra? När hjärnan vaknat till liv styr vi stegen uppför Avenyn till Stadsbiblioteket för att lyssna på när aktörer som jobbar för att förebygga mäns våld mot kvinnor berättar om sitt arbete. Start klockan 12! 

Vi snabbar sedan på stegen genom Vasaallén, för vi vill inte missa när CeCAR styr föreläsning och paneldebatt med tema ”#metoo and social protests as connective action” på Handelshögskolan. Doktorer från olika fakulteter vänder och vrider på kollektiva protester för att åstadkomma förändring – och tid för frågor och diskussioner utlovas! Start klockan 13. 

Klockan 16 börjar art o’clock! Vi cruisar genom stan mellan utställningar och vernissage med feminism och kvinnor i fokus. Möjligheterna är många: på Clarion Hotel Post inviger tio kvinnliga konstnärer från Sverige och Iran utställningen "En halv duk om frihet", på Göteborgs konstmuseum visas utställningen”Kvinna, kropp och konst” och på Kulturhuset Blå stället pågår en konstutställning med Aftab Soltani, ordförande i Hayat – kvinnorörelse. Även på Medborgarkontoret Västra Hisingen finns möjlighet att uppmärksamma kvinnodagen genom att ta del av konst – så väl som föreläsningar, filmvisning och språkcafé (från 16.30). Konstmotståndaren gör bäst i att hänga på Göteborgs universitet – där pågår forskarföreläsningar med anledning av kvinnodagen hela eftermiddagen. 

Klockan 17.30 samlas vi med typ 2000 andra på Gustav Adolfs torg för att delta i demonstration för kvinnors rättigheter. Mössa och halsduk på – ta hand om varandra!  

Efter demon vill vi in i värmen och fika och ta del av tal, poesi, konst, dans och musik med feministiska förtecken. Det hittar vi på Kulturhuset Blå Stället, där ett gäng aktörer gått ihop för att uppmärksamma feminismens roll i förorten (start 18.00)! Är vi tävlingssugna drar vi kanske på quiz med tjejtema på Oceanen (start 18.30) eller med tema kvinnor i litteraturen på Kulturhuset Kåken (start 18.00). Vill vi hellre fortsätta kvällen med feministisk självförsvarskurs, paneldebatt och filmvisning gör vi bäst i att styra kosan mot Frilagret, där Kvinna till kvinna arrar 8 mars-firande klockan 18.00–21.30.

Det självklara avslutet på vår 8-marskväll är förstås att slå klackarna i taket på Ladyfest & Amnesty 8-marsfest på Folk. Dokumentärfilmen om Pussyhats visas också (!). Till föreläsningarna som äger rum tidigt på kvällen är alla välkomna, men på klubben måste du vara 18 år och det kostar 50 kronor. Danceoke och ett svettigt dansgolv utlovas! 

Allt som händer 8 mars hittar du i Agendan! GLAD KVINNODAG!

/REDAKTIONEN

TEXT: MATILDA POHL 

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug