Scenkonstguidens tips för en aktiv vår

Scenkonstguiden
Fotograf: Micaela Mandorff

Konst kan vara en effektiv motståndshandling, vända ut och in på invanda mönster, ifrågasätta rådande normer och uppfattningar. Konsten kan ställa oss mot väggen, få oss att se oss själva, ställa till det, vara det där som skaver, upprör, kliar, vara jobbigt att ta in. 

I förra veckan besökte jag ett samtal på Röda Sten med titeln “Vad gör man? - En kväll om att bemöta intolerans”. Ett samtal om hur konstnärer idag i ökande grad får ta emot hot och trakasserier på grund av den konst de skapar.

Så först tänkte jag att detta blogginlägg skulle handla om det, om hur vi ska se till att konst får vara jäkligt jobbigt och att konstnärer ska fortsätta våga skapa irriterande konst trots mordhot, avföring i brevlådan, anonyma telefonsamtal, troll, trakasserier och sabotage. Först ville jag skriva om det, men sen kom jag att tänka på alla de fantastiska konstnärer som ihärdigt och med aldrig falnande glöd fortsätter ställa jobbiga frågor, skapa alternativa och gränssprängande rum och som genom sin praktik gör motstånd mot de krafter som vill skrämma människor till tystnad. 

Så det här inlägget kommer göra det som Scenkonstguiden gör bäst - här kommer några tips om konst just nu som kan ge inspiration till handling, få oss att röra på det där arslet och göra slag i saken, som ger energi till att fortsätta, fortsätta, fortsätta! Så - fem konkreta konst-som-gör-motstånd-tips för dig som befinner dig i Göteborg i april och maj:

Wish You Were Queer

Klubb - Sailors och Sailor Moon

Den bästa medicinen mot eventuell håglöshet eller handlingströtthet är att klä upp sig eller klä ut sig (vad du än föredrar) och låta kroppars gemensamma energier skänka liv och styrka till din själ. Wish you were queer skapar platser för gränsöverskridande, aktion och rörelse. Här kan du vara vem som helst, vad som helst! Låt kreativiteten strömma ur din kropp och ut på Rio Rios dansgolv där den får blandas med svett, skratt och tårar tillsammans med andra drömmare, görare och övriga fabulous people. Working Class Queeros & Prom Queens United!

2 april - Rio Rio, Göteborg

Revolution Poetry 

Poesi och samtal - Konst som motstånd

Stora Teaterns samtalsserie “Konst som motstånd” har tidigare haft gäster som tex Stina Oscarsson och Athena Farrokhzad. Denna gång är spoken word-gruppen Revolution Poetry inbjudna och kommer berätta om hur de arbetar med ordet som verktyg för förändring. Pantrarnas skrivargrupp kommer också finnas på plats under kvällen. Gå dit och inspireras av hur det skrivna och talade ordet kan få världar att omformas och himlar att öppnas!

8 april - Stora Teatern, Göteborg 

En rosa figur som skriker i megafon
Fotograf: Sara Östebro

Maktbalans

Teater

Varje konflikt har, minst, två sidor. Antagligen lika många sidor som varje individ som deltar eller påverkas av den. I föreställningen Maktbalans utforskas det vi och dem som uppstår i samhällskonfliker - olika sidor, ”folket – makten”, ”demonstranten – polisen”, ”den lilla – den stora”, får mötas och komma till tals i föreställnigen där en skådespelare representerar makten och en annan den maktlösa. En teaterupplevelse som kan vara till hjälp, ge öppningar, till att se hur det går att komma åt problematik som ibland känns olösbar och avgrundshålsdjup.

9-11 april - Folkteatern, Göteborg

Röst

Teater

Röst är ett samarbete mellan Unga Folkteatern, Stadsmissionen Göteborg och Folkteatern - och här kan alla vara med och skapa. Vem är scenen till för? Vems röst hörs? Och vad skulle du säga om alla lyssnade? En demokratisk handling och ett aktiverande av den solidariska människan. Besök någon av vårens arrangemang för en vitamininjektion bestående av gemenskap, aktion och kärlek!

Röst: In concert

24 april - Folkteatern, Göteborg

26 april - S:t Johanneskyrkan, Göteborg

Röst Akt 3

12 maj - Folkteatern, Göteborg

Arabic Spring

Dokumentärfilmsvisning, samtal och konsert

Arabiska Kulturföreningen arrar en helkväll på Stora Teatern! Det blir visning av Neta Norrmos dokumentärfilm “Women on Walls”, om ett gäng kvinnor i Kairo som jobbar med ett gatukonst- och graffitiprojekt med fokus på feministiska frågor och kvinnors rättigheter. En berättelse om kamp och organisering med konst som uttryck. Kika in filmen och passa på att ställa frågor till Neta efteråt!

Inte nog med detta, kvällen bjuder även på konsert med bandet ISSA med Kristina Issa i spetsen. ISSA gör musik om kriget i Syrien, om ögon som ser och att inte kunna blunda bort faran.

Kvällen avslutas med efterhäng med DJ Magnolia som spelar arabiskt. 

15 maj - Stora Teatern, Göteborg

 

Sara Östebro, Scenkonstguiden

 http://scenkonstguiden.se

 

Sara Östebro
Fotograf:  Maja Östebro

 

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug