"Så kläckte de idén ´Framtidens blodgivare borde finnas bland motionslöparna, vi startar ett motionslopp'"

En ny vecka med nya tag, vilket också innebär ett nytt inlägg på vårt bloggtema "Rörelse för jämlikhet"! Denna veckan har Agenda:Jämlikhet intervjuat Ulrika Ljung som pratar om det fantastiska intiativet Blodomloppet, ett motionslopp som engagerar människor att rädda liv!

 

Blodomloppet löpare

 ST: Flera människor som springer i blodomloppets motionslopp


Vem är du och vad gör du?

Ulrika Ljung, kommunikatör Droppen Blodgivning och ordförande Blodkommunikation Sverige


Hur startades blodomloppet?

Blodomloppet startade 1993. I Göteborg precis som på många andra ställen hade Blodcentralen behov att nå nya målgrupper som givare. En dag när Blodcentralens Lonja Ek och reklambyrån Connexxions Anneli Matejka möttes, så kläckte de idén ”Framtidens blodgivare borde finnas bland motionslöparna, vi startar ett motionslopp". Egentligen en självklar kombination. Motionslöpare är friska, borde vara intresserade att ge blod – och just de grupperna ville Blodcentralerna ha i sin givarbank. Idé blev tanke, och tan

ke blev handling. Snart därefter hade reklambyrån skapat grunden i konceptet – ivrigt påhejade av Blodcentralen i Göteborg. Göteborg tog kort därefter kontakt med Stockholm. Första loppet genomfördes 1993 i Göteborg och Stockholm och lockade cirka 1 500 deltagare.

Läs mer om historia på:
http://blodomloppet.se/om-blodomloppet/historia/


Vad har ni för mål/drömmar med initiativet och hur ser framtiden ut för loppet?

Flera av målen är redan nådda, loppet har funnits i över tjugo år och har vuxit från två orter med 1 500 deltagare till femton orter och över 100 000 deltagare. Genom evenemanget rekryteras nya blodgivare, redan etablerade blodgivare uppmärksammas och kunskap/kännedom om blodgivning sprids. Dock behöver vi förvalta det vi redan har genom evenemanget, hålla samma goda standard men också följa med i utvecklingen för att kunna fortsätta vara konkurrenskraftiga i och med att fler motionslopp startas. Blodomloppet är ett av Sveriges största motionsarrangemang och bland annat genom sitt unika syfte, samarbetet mellan blodcentraler, idrottsföreningar, sponsorer och volontärer så tror vi att evenemanget kommer kunna växa och utvecklas ännu mer.

 

Vilken kändis/förebild skulle ni vilja ha med i loppet?

Vi välkomnar alla kända profiler/förebilder som har ett gott syfte att medverka i evenemanget, som kan hjälpa oss att sprida budskapet genom sitt engagemang/ambassadörskap. Vi har redan nu ett flertal lokala ambassadörer som engagerar sig; Martin Stenmark i Örebro, Djurgården Hockey i Sthlm, Mats Näslund i Skåne, Bissen Larsson i Västerås, Karolina A Höjsgaard i Borlänge, Yannick Tregaro i Göteborg m.fl.

 

Blodomloppet gruppbild

ST: Fyra personer i turkosa tröjor som ler

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug