Representationsteori som feministiskt verktyg

Idag drar Göteborg Film Festival igång! Under den kommer genus- och filmvetaren Daniela Dahl i tre blogginlägg att skriva om olika feministiska representationer på film, och tipsa om nya och eftertänksamma bilder. Dagens inlägg ger en kort förklaring till representationsteori som feministiskt verktyg.


Killfilm

När jag läste grundkursen i filmvetenskap hade vi en lektion avsatt för ”Kvinnor och film”. En rubrik som indirekt ställer frågan: Handlar resten av lektionerna bara om män? Termer som ”tjejfilm” eller chick flick visar även att kvinnor som publik anses behöva en egen genre, historier som separeras från ”vanlig” film.

Feminismen har däremot en lång tradition av att placera ”det vanliga” under lupp. Och där har även den traditionella filmen granskats åtskilliga gånger. Speciellt ofta har man analyserat kvinnors traditionella roll på film. Konstnären Cindy Sherman summerar hur kvinnor brukar porträtteras på film genom att iscensätta stillbilder där hon själv poserar, i fotoserien ”The Untitled Film Stills” (1977-1980)

 

representationsteori som feministiskt verktyg 2

”Chillar på sängen”

Det är ju bara underhållning

Under filmvetenskapens ”Kvinnor och film”-lektion var det en klasskompis till mig som räckte upp handen. Han ville föra fram, att ibland vill man faktiskt bara se en film där hjälten vinner och får tjejen i slutet. Grundtanken i det argumentet, är att film i första hand är underhållning och fiktion. I förlängningen gäller frågan vilket värde vi ska och kan lägga i fiktionen.

Enligt representationsteori så påverkar bilder vad vi gör, och vad som är möjligt. Vi lär oss alltså vad ”kvinna” är och kan vara, genom att se hur ”kvinna” representeras på bild. Poängen är inte att göra skillnad mellan dokumentära och fiktiva bilder, utan istället att titta på vad representationerna förmedlar. Om vi inte kan värja oss mot bildens påverkan, måste vi ha verktyg att förstå hur dom påverkar oss.

Inom den feministiska rörelsen har det lagts stor vikt vid att diskutera representationer. Och feministiska filmskapare har ägnat sig åt att skapa nya representationer av kön, såväl som att undersöka, dissekera och analysera traditionella bilder

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug