"Projektet med dataspelet är våghalsigt och det skulle aldrig ha kommit till utan ett sådant starkt självförtroende som vi byggt upp inom Doris"

En vanlig dag i februari

Lisa Lindén

Jag glider snabbt igenom Göteborgscentral och hinner precis köpa en kopp kaffe innan jag ska kliva på tåget mot Skövde. Det är en torsdag eftermiddag i februari och jag kommer att tänka på min goda vän som ofta nämner just vardagarna i februari som att det   är då allt verkligen gäller. Att det är då kärleken ska prövas, att det är då jobbet ska göras och det är där mitt i vardagen som det avgörs hur allt ska bli. Precis så är det med föreningsliv. Att det är i vardagarna, i protokollskrivandet, i mailandet, i ringandet, i tänkandet och i görandet som det avgörs om föreningen håller, om arbetet ska ge resultat.

2006 fick jag frågan av Doris Films dåvarande styrelse om jag som genusvetare ville skriva en rapport om deras verksamhet. En rapport som tog upp filmproduktionerna, styrelsearbetet och om avtrycken som Doris Film gjort inom den svenska filmbranschen. Jag tackade ja och rapporten fick namnet Mitt i Doris.                                     (Foto: Pamela Cortés Bruna)
Sommaren därpå valdes jag in i styrelsen och nästa år, 2017, har jag själv varit aktiv inom Doris Film i tio år. Tio år av styrelsemöten på vardagskvällar, tio år av ett årligt bastubad på Brännö, tio år av föreläsningar i Västra Götalandsregionen, i Madrid, i Belgrad, i St Petersburg, i Vilnius, i Helsingfors, i Malmö och i Kaliningrad för att bara nämna några av de städer som vi besökt. Tio år av skratt och långa diskussioner och framförallt, tio år av att få vara en del av en grupp kvinnor som tror på förändring och som vet att den behövs.

Tillbaka till just den här vardagen i februari 2016. Tåget rullar in på Skövde Central och jag knäpper min jacka eftersom det nästan alltid är några grader kallare i Skövde än i Göteborg. På vägen upp mot Högskolan och biblioteket ringer Annika. Annika Hellström som var initiativtagare till Doris Film 1999. Jag hinner ge en kort resumé av de senaste uppdateringarna om vårt dataspelsprojekt – Doris Dataspel- och vi hinner resonera lite inför vad som är viktigt att ha med sig från det möte som jag just nu är på väg till. I biblioteket möter jag först Mathilda. Mathilda Bjarnehed vars idé om ”Alex” snart är på väg att realiseras. Vi möttes första gången för fem år sedan när Doris kom till Skövde Högskola och programmet Dataspelsutveckling med en idé om att skapa ett spel för barn. Icke-kommersiellt, icke-stereotypt och som byggde på det feministiska Dorismanifestet. Nu träffas vi här för att gå igenom den senaste tidsplanen och tillsammans med dataspelsteamet försöka estimera tiden för det arbete som är kvar att göra. Med på Skype är också Isabella Billgren och Karin Ryding. Isabella har nu fått jobb i Stockholm men var också hon student på högskolan och med från början i skapelsen av Alex och Alkemistens hemlighet. Karin är professionell dataspelsutvecklare och verksam i Malmö. Hon har nu klivit in som mentor och för att stötta projektet som dragit ut på tiden.

Projektet med dataspelet är våghalsigt och det skulle aldrig ha kommit till utan ett sådant starkt självförtroende som vi byggt upp inom Doris. Ett självförtroende som bygger på tron att det mesta är möjligt, att hårt arbete leder till resultat om vi är många som arbetar för förändring. Det och tack vare att vi kom i kontakt med kunniga Jenny Brusk är vi nu nästan i hamn. Jenny är ansvarig för Dataspelsprogrammet på högskolan och hon såg synnergi-effekter med att ge studenterna möjligheten att välja Dorisspelet som ett projekt på Dataspelsutveckling.

På tågresan hem efter mötet är jag trött efter en väldigt lång arbetsdag, men främst väldigt nöjd och det gör inget att ett signalfel fördröjer ankomsten till Göteborg. Tidsplanen för arbetet är nu mer strukturerad och på måndag får jag ett första utkast av det som vi ska visa upp på Finacing Forum i mars i Malmö. Malmö blir ett första steg i vår påbörjade lansering av spelet som sedan ska spridas världen över. Precis som Dorisfilmerna. 

Innan ännu en vardag är till ända hinner jag gå igenom mailen från ledamotskollegorna Lis Svensson och Aase Högfeldt. Om planerna inför lördagen då årets Dorisgeni pristagare ska presenteras på biograf Draken under sluttampen av Göteborgs Internationella Filmfestival. För sjunde året i rad kommer vi att hylla och synliggöra ett filmgeni. Efter utdelningen blir det middag och lite mer glamour.
Det kan också behövas mitt bland alla de här livsviktiga vardagarna.

/ Lisa Lindén, Ledamot i Doris Film Styrelse
Fotnot: Lördagen den 6 februari delade Doris Film ut Dorisgenipriset till kompositören Lisa Holmqvist.

Dorismanifestet

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug