"Om böcker, kaffe och några soffor"

Dagen till ära har Syndikalisitskt Forum gjort ett blogginlägg av sitt 1 maj-tal.

Bokcafe Syndikalistiskt Forum
Nedan följer ett tal som en kamrat på Syndikalisitskt Forum kommer hålla idag, 1:a maj i Bältesspännarparken. Bakom denna röst står vi allihop.

Kamrater

Det finns så mycket som vi borde prata om en dag som denna. Vi borde prata om hur vi har det på våra arbetsplatser, om vi ens har några. Vi borde prata om bristen på bostäder och på resurser att ge våra barn det de behöver. Vi borde prata om frihandelsavtal som bereder marken för företagens maktövertagande över lagar och stater. Vi borde prata om privatiseringar av det offentliga och hur samhället krackelerar samtidigt som ett fåtal berikar sig. Vi borde tala om skjutningar och segregation, migranters villkor och kvinnors pensioner, osäkra anställningar och osäkra liv.

Men jag ska prata om böcker. Och om kaffe och om några soffor.
För anledningen till att jag bjudits in att tala här i dag är att jag säljer böcker och att jag kokar kaffe. Böcker om problemen, men också med förslag till lösningar. Böcker om elände, men framför allt om kamp. Ord som kan ge strategier, så frön, slå gnistor. Ord som kan stimulera och provocera, smeka medhårs eller mothårs. Meningar och fraser dit jag kan fly undan, eller som får mig att lyfta den knutna näven ur fickan och upp i luften.

Det kaffe som jag och mina kamrater på Forum kokar är av det slaget som smakar som bäst tillsammans med kamrater och revolutionär anda. Men passar även bra till de här böckerna jag pratade om, och för att varva ner eller upp efter en tung dag.

Och så de här sofforna. Som också är kafé, mötesrum, folkkök och kontorsplatser.

Syndikalistiskt Forum vill vara en mötesplats för den utomparlamentariska vänstern i göteborg. För revolutionära kommunister och anarkister, feminister, queers, antifascister och vanligt jävla folk. Vi tillhandahåller kultur och teori, kaffe och bullar. När lokalen fylls av kamrater och aktivister skapas praktik och aktion.

Böcker, soffor och kaffe är inte tillräckligt motstånd mot allt som vi måste kämpa mot, och inte tillräckliga vapen för att ta oss dit vi vill. Men ett steg på vägen, ett verktyg i kampen, ett nav i vår organisering. Vi som driver Forum gör det för att vi tror på folkbildning och för att vi tror på mötesplatser.

Ett tecken på att mötesplatser är effektiva är att de upplevs som ett hot. Från Cyklopen i Stockholm till Cremona i Italien ser vi hur fascister attackerar sociala center. I Jönköping vill kommunpolitiker stänga ner bokkaféet, i Spanien och Grekland stormas sociala center av polis i jakt på anarkister och aktivister.

Regeringens infamösa utredning och arbete kring våldsbejakande extremism tar upp fysiska lokaler som “bokkaféer där det arrangeras föreläsningar” som ett hot mot det här samhället. Tack, det vill vi gärna vara!

En dag som denna borde vi prata om motstånd och om kamp. Om kamratskap och om att uppnå våra mål om det klasslösa samhället. På vägen vill vi från Forums sida upplåta våra vapen i form av böcker, kaffe och några soffor.

Min barrikad är en kafédisk och några soffor - jag hoppas att vi ses på barrikaderna!

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug