Nu kan hon försörja sig själv

Nurunnahar Monzu från Bangladesh vet hur det är att vara fattig, att inte få gå i skolan och att bli bortgift som ung flicka. Men trots svårigheter har hon klarat av att vända utvecklingen, bli ledare och hjälpa andra.

I området Barisal i Bangladesh lever folk på att odla och fiska och där finns över 1 000 byar utspridda. I en av dem, Kwerea, bodde Nurunnahar Monzu tillsammans med sin familj. Pappan arbetade med jordbruk och familjen var mycket fattig. De hade inte råd att sända henne till skolan. Föräldrarna bestämde sig för att gifta bort henne tidigt, med en ung man från samma by. Nurunnahar Monzus nye man hade svårt att hitta ett arbete och var inte nöjd med hemgiften som brudens föräldrar skulle ge till honom och hans familj. Konflikten gick så långt att han ville skiljas. Hon hamnade i en mycket svår situation. Då upptäckte hon att Hungerprojektet höll kurser i trädgårdsodling och beslutade sig för att börja på en sådan.

Nu har hon en egen trädgårdsodling som har gått så bra att hon kan försörja sig själv och sina barn. Med en regelbunden inkomst och när skördarna blir stora, kan hon sälja det som blir över och spara pengar. Idag har Nurunnahar Monzo en dotter som hon ger näringsrik mat och ser till att hon får sjukvård när det behövs. Hon stöder och uppmuntrar henne att gå i skolan och läsa sina läxor. Hon har också startat en organisation för kvinnor och sparande.

Nurunnahar Monzu

Hungerprojektets arbete för jämställdhet

Hungerprojektet arbetar mot diskriminering av flickor i Bangladesh, stöttar och utbildar kvinnliga politiker i Indien och ger mikrolån till kvinnor i åtta afrikanska länder. Man stärker också kvinnor i ursprungsbefolkningar i Latinamerika. Hungerprojektet utbildar lokala volontärer, som bedriver informationskampanjer mot diskriminerande traditioner som våld mot flickor och kvinnor och barnäktenskap, hemgift och kvinnlig könsstympning.

/Hungerprojektet

 

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug