Makten att våga vara som vi är

United sisters blogginlägg 

Fotograf: Olivia Kjäll

Dubbelmoralen står oss upp i halsen, det känns som att vi arbetar i motvind när vi säger ”du är bra som du är, du är vacker, smart och fantastisk”. 

I United Sisters arbetar vi tillsammans med unga tjejer för att stärka självkänslan och hitta sig själv. Alla har rätt att få vara den de vill vara och göra precis det de vill göra. Så ser inte verkligheten ut. De unga tjejer vi möter begränsas i sitt sätt att vara och i hur de ser ut. Oavsett hur eller vad de väljer, väljer de inte rätt. Avviker du från normen förutsätts en massa saker om dig och om du håller dig till normen så förutsätts det en massa andra saker om dig. Din kropp är inte din egen, den blir ett objekt som alla har rätt att kommentera. Detta är inga nyheter, detta har pågått hur länge som helst. Det är ett dagligt skådespel som vi alla är med och regisserar. Vi har alla ett ansvar här. När vi som vuxna säger ”du är bra som du är, var dig själv” menar vi inom ramen för det vi tycker är bra eller normalt. Vi vet att det inte är sant ute i verkligheten, vi lever inte själva efter det, vi tvivlar själva. Men vi fortsätter med mantrat ”Du är bra som du är”. 

Vi lägger återigen ansvaret på de unga tjejer som vi egentligen vill så väl. När det i själva verket är verkligheten d.v.s. samhället som behöver förändras. Först då kan vi alla våga vara som vi är eller vill vara. 

Media har ett stort inflytande i hur vi målar upp våra bilder av oss själva, hur vi köper och sväljer stereotypa och förskönade bilder av hur vi skall eller borde vara. Som sagt detta är inget nytt. Det är samma sexistiska badreklam var eviga sommar och underklädesreklamen varje vinter är lika självklar som Kalle Anka visas på julafton klockan tre.  

Småbarnsföräldrar reagerar och protesterar mot högklackat och bikiniöverdelar till småbarn, de chockeras över de stora klädkedjornas brist på eftertanke. Men vilka är förebilderna, barn vill ju vara som sina föräldrar. Det klassiska; de gör inte som vi säger utan som vi gör. Om det offentliga rummet sommar som vinter pryds av lättklädda kvinnor i högklackat, vad ger vi för signaler till unga tjejer oavsett om de är tre eller 18 år. 

Dubbelmoralen står oss upp i halsen, det känns som att vi arbetar i motvind med stenar i form av ord som; ”du är bra som du är, du är vacker, smart och fantastisk”. Men vi försöker bräcka verkligheten med att lämna över systerskap istället. Vi har alla makt och ansvar att vara en av stenarna. Några som vågar lyssna och möta unga tjejers verklighet är våra volontärer. Dem lever vår feministiska värdegrund genom att se tjejerna för den dem är. 

Syftet med vårt arbete är att synliggöra maktstrukturer och samtidigt kunna bekräfta en annan människa. Och vi försöker leva som vi lär. 

_____________________________________________________

Vill du vara en del av vårt arbete:

Informationsträff 9 september 18:00-20:00

Utbildning 20-21 september

Kontakt: www.fryshuset.se, maila: moa.oskarsson@fryshuset.se

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug