Jämlikhet från Göteborg i Almedalen

 

Almedalen

Almedalsveckan i Visby är i full gång. Under en vecka kommer över 3300 programpunkter att hållas med 25 000 besökare. Många organisationer och personer från Göteborg på plats. Agenda: Jämlikhet är på plats för att träffa massa olika jämlikhetsorganisationer och diskutera politisk organisering på nätet. Nu vill vi passa på att tipsa om några programpunkter som anordnas av organisationer från Göteborg!

Idag, måndag, deltar Elektra Fryshuset Göteborg i ett samtal om ungdomars utanförskap. För att förhindra utanförskap arbetar Fryshuset ständigt med förebyggande och självstärkande metoder för unga. Några frågor som kommer att diskuteras är: vilka är orsakerna till att ungdomar hamnar i utanförskap?, Vems är ansvaret? Hur ska vi motverka ett Vi och Dom samhälle?

På onsdag är det stora Jämställdhetskalaset. Här finns en mängd Göteborgsaktörer representerade, bland andra Nationella sekretariatet för genusforskning och Länsstyrelsen. Tillsammans arrangerar aktörerna bakom portalen Jämställ.nu en heldag om jämställdhet. Praktiker, experter och forskare diskuterar de senaste decenniernas utveckling, dagens jämställdhetsarbete och framför allt: hur jämställdheten ska leva vidare? Här hållas bland annat ett seminarie om hur jämställdhetsintegrering kan användas som strategi för jämställdhetsarbetet vid Sveriges universitet och högskolor. Ett annat samtal handlar om hur den könsuppdelade statistiken hjälper oss att se ojämställdhet – och hur den kan ge oss djupare förståelse av andra maktordningar.

På onsdag arrangerar RealStars ett seminarium med temat trafficking, sexhandel och övergrepp. 

På torsdag anordnar Hungerprojektet ett Lunch beat och ett panelsamtal om HUR det är möjligt att avskaffa hunger och fattigdom i världen inom en överskådlig framtid.

På fredag håller Transföreningen FPES ett samtal med hbt-ministern Erik Ullenhag (FP) och företrädare för partierna om aktuella transfrågor. Ska vi införa könsneutrala personnummer? Hur utvecklar vi hat- och hetslagstiftningen? Ska vården av transsexuella bli rikssjukvård? Hur följs diskrimineringslagen upp med aktiva åtgärder?

Det fullständiga programmet till Almedalensveckan hittar du här

 Tillsammans sätter vi jämlikhet på agendan i Almedalen! 

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug