”Så småningom kommer vi att bli tillräckligt många för att göra skillnad”

Karin Tennemar, praktikant på Kvinna till Kvinna, bloggar om hur näthatet mot kvinnor blivit allt mer brutalt och att kampen för kvinnors rättigheter fortsätter.

kvinna till kvinna

Hot och våld finns överallt, från Grönland till Chile, det är de flesta av oss rätt medvetna om. Dagligen möts vi av medierapporteringar som berättar om människor som blivit utsatt för hat och förtryck. Hatet kommer i olika skepnader och vi har gett det olika namn, men det finns alltid där, överallt, runtomkring oss. 

Hatet har tagit plats i vårt samhälle. Det finns i parlament, på gatan och i upplysta datorskärmar framför oss. Det är en del av vår vardag och det gör mig livrädd. En liten känsla av hopplöshet har börjat att sprida sig i mitt bröst. Vad tjänar det egentligen till? Vad spelar det för roll att Uppdrag Granskning visar en dokumentär om näthatet mot kvinnor? Fortfarande tas de flesta polisanmälningarna inte vidare. Vad spelar det för roll att Michelle Obama poserar med skylten ”bring back our girls” när världen nu sex månader senare slutat prata om de 273 flickorna från Nigeria som fortfarande inte hittats? Vad spelar det för roll att politiker pratar om att medmänsklighet och att vi ska öppna våra hjärtan när EU och polisen sysslar med rasprofilering som ”Mos maiorum” och jagar mörkhåriga i tunnelbanan? Haters gonna hate.

Tro mig. Jag gillar inte den här pessimismen som genomsyrat min tankegång den senaste tiden. Jag vill inte vara den personen. Och det är därför jag alltid kommer vara Kvinna till Kvinna evigt tacksam. För sex veckor sedan startade jag min praktik här men det visade sig vara så mycket mer än en praktikplats. Det blev mitt uppvaknande ur den mörka dvala som jag befunnit mig i sedan 14 september. För när jag kom hit insåg jag att läget i världen inte är så illa som jag trodde. Det är värre. 

Det könsbaserade våldet eskalerar och de senaste åren har även näthatet mot kvinnor blivit allt mer brutalt. Kvinnor hotas och dödas dagligen just bara för att de är kvinnor. Världen befinner sig i ett sådant kritiskt läge att ingen skulle kunna anklaga någon för att ha lagt benen på ryggen och flytt. Men de kvinnoorganisationer Kvinna till Kvinna samarbetar med gör inte det. De stannar. Kvinnorättsförsvarare kämpar, dag ut och dag in, för att världen ska bli en vackrare sådan i framtiden. Med sina liv som insats kräver de kvinnors rättigheter. Och vem är då jag att lägga mig platt på rygg? Ett steg back, två steg fram. 

En av dessa kvinnorättsförsvarare är Lara Ahronian som är grundare till en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Armenien. I senaste numret av Fred i Sikte berättar Lara om den hätska hatkampanj som bedrevs på sociala medier och nätet under 2013. Aktivister hängdes ut med namn och bild och anklagades för att vara utländska agenter. Det liknade en häxjakt och när hatet nådde sin kulmen ringde flickor och unga kvinnor i panik av rädsla till organisationen Lara driver. Laras egen hälsa påverkades också starkt av hoten och attackerna mot kvinnorättsaktivister. ”Jag var nära att bli utbränd och ville sluta med allt, men det fanns ingen annan utväg än att fortsätta” säger hon.

På frågan vad Lara har för förhoppningar inför framtiden svarar hon: ”Att saker och ting kommer att förändras när individer börjar ändra sin mentalitet. Att diskutera dessa frågor – lyfta dem offentligt – få människor att tänka till. Så småningom kommer vi bli tillräckligt många för att kunna göra skillnad.”  

Min tid på Kvinna till Kvinna har påmint mig om att systerskapet är evigt. Kampen fortsätter och kampen kan aldrig någon ta ifrån oss. Kvinnorättsförsvarare runt om på jorden är världens modigaste kvinnor. På Kvinna till Kvinna kallar vi dem #femdefenders. 

Lördagen 29 november är Internationella dagen för kvinnorättsförsvarare. Eftersom vi alla vet att det kan känna tröstlöst ibland är det viktigt att vi tar denna dag i akt och uppmärksammar kvinnorättsförsvarares fantastiska arbete världen över. Därför bjuder Kvinna till Kvinna in till en femdefenders-fest på Fabriken i Stockholm. Lara kommer att vara där. Kom du också. Visa ditt stöd och att kärleken är större än hatet.  

 

Karin Tennemar, praktikant på Kvinna till Kvinna

Länk till Femdefenders Day i Stockholm 29 november här!:
Bilden är hämtad härifrån!

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug