"Ingen behöver kunna spela fotboll sedan innan utan fokus ligger på att en vill"

Temat Rörelse för jämlikhet fortsätter, i takt med att initiativen växer. Agenda: Jämlikhet har fått möjlighet att ställa tre frågor till Ida Bergström, kvinnan som alldeles nyligen startat ett fotbollslag; separatistiskt för kvinnor och transpersoner.

fotboll

Vem är du och vad sysslar du med?

Jag heter Ida, är mamma, partner, socialarbetare och grillfantast.

Hur kom du på idén till fotbollslaget?

Jag behöver, som de flesta andra, röra på mig och köpte för ett år sen mitt livs kanske 24:e gymkort. Det slutade som de föregående 23 gångerna, trots ny outfit, med att jag tappade lust och motivation och slutade gå dit. Jag behöver ha kul, det är den enda drivkraften jag kan tänka mig egentligen. Så en fredag för någon månad sedan satt jag på en utbildning för mitt jobbs räkning, och de behövde en frivillig som ville ställa upp och prata om en verklig förändring hen ville göra i sitt liv (i mitt fall, börja träna och framför allt att fortsätta träna). Jag räckte upp handen och satte mig offentligt för en terapisession.

Sessionen mynnade ut i att jag i pausen slängde ut en förfrågan på Facebook och undrade om jag kände fler som ville börja spela fotboll. Redan innan kursen drog igång igen hade jag fått napp, en av de andra kursdeltagarna var sugen. Vi spånade snabbt ihop hur vi tänkte oss att laget skulle se ut och kom fram till att Kvinns och transpersoner var de som var välkomna och att ingen behöver kunna spela fotboll sedan innan utan fokus ligger på att en vill. Gruppen har nu växt sig stor och vi hade sist jag kollade 105 medlemmar, tyvärr verkar de flesta mest vara supportrar och inte så många som faktiskt kan/vill spela men jag tänker och hoppas att det kommer att lossna framöver.

Vad är ert största mål och hur ser framtiden ut för laget om du får drömma?

Vårt mål just nu är att få ihop tillräckligt många spelare för att kunna anmäla vårt lag till Korpen. Och ska jag se än mer långsiktigt så vore det naturligtvis underbart om Korpen utvecklades till att ha mixade serier där kön är sekundärt. När vi anmäler vårt lag kommer vi att hamna i en herr-serie pga att flera personer i vårt lag har manliga personnummer. Det finns alltså i nuläget ingen egen serie för lag med blandade personnummer.

Hur går en till väga om en skulle vilja vara med och spela med er?

Vi är som sagt just nu lite kort om folk som verkligen har möjlighet att engagera sig, dvs komma på träning regelbundet. Så skulle en vara trans eller kvinnperson och intresserad av att hänga med andra bra människor som har varierad fotbollstalang så är en så himla varmt välkommen att gå in på Facebook och söka efter Kvinns o Trans i Fotboll Korpen så lägger någon av oss till dig i gruppen.

Vi har som flest varit sju personer på träning. Vanligtvis tränar vi på Gamlestadens spontanidrottsplats men denna träning ägde rum efter lite grill på en innegård. Inte så tokigt det heller.

fotbollslag

 

 

 

 

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug