Hej Ylva Gellerstedt, kurator på RFSL

Agenda: Jämlikhet har ställt frågor om sex till Ylva Gellerstedt som jobbar som kurator på RFSL. Hon ger stöd och rådgivning till hbtq-personer kring sexualitet och könsidentitet.

Vilka är det som vänder sig till er till?
Till oss vänder sig hbtq-personer i alla åldrar. De yngsta vi tar emot är 13 år och vi har ingen övre åldersgräns, de äldsta som kommer är i 80-årsåldern.  Ca 50 % av dem som vänder sig till RFSL Göteborg är nya i Sverige, de flesta flyktingar som flytt hit på grund av förföljelse eller utsatthet på grund av sexuell läggning eller könsidentitet. Många av frågorna kretsar kring diskriminering och rättigheter för hbtq-personer. Vi får fler frågor om att komma in i hbtq-sammanhang, dejting, raggning rättigheter kring giftemål och bilda familj än om just sex.Ylva Gellerstedt
Vilka frågor har personer gällande sex idag?

Eftersom vi träffar många transpersoner är bland de vanligaste frågorna vi får kring sex t ex hur en kan lära sig att tycka om/vara avslappnad i sin kropp i sexuella situationer, hur en kan ha ett bra sexliv efter att ha genomgått genital kirurgi, det är också många frågor kring olika hjälpmedel eller knep för transpersoner t ex att använda penisproteser eller att mentalt "ladda om" delar av kroppen.

För killar som har sex med killar är den vanligaste frågan som de lyfter i stödsamtal hur man kan träffa andra killar på ett lite mer djupgående känslomässigt plan och inte bara tillfälligt snabbt sex. De flesta beskriver att miljön på dejtingsajter på nätet oftast handlar om tillfälligt sex, men de som är intresserade av lite djupare kontakter upplever att det är svårare. Där är det bästa rådet att vara så öppen som möjligt med vad du vill för då blir det lättare att hitta andra som vill samma sak. Killarna lyfter också ofta frågor om prestation, att ha olika former av prestationsångest och vilja prestera bra, vilket gör att det kan bli svårt att slappna av och njuta. När det gäller tjejer som har sex med tjejer får vi förvånansvärt få frågor kring sex och sexualitet och vi vet faktiskt inte vad det beror på.

Ser ni olika mönster vad olika grupper funderar över gällande sex? Vad är skillnaderna?
Ja det ser väldigt olika ut. Som jag nämnde i första frågan ser det ganska olika ut beroende på sexuell läggning eller könsidentitet, men även hur gammal du är eller vad du har för erfarenheter med dig sedan tidigare. De flesta unga killar jag möter tror ofta att alla andra är mycket mer erfarna än de själva vilket ibland kan skapa osäkerhet eller att göra saker utan att riktigt känna in vad man själv vill. Homosexuella personer har oftare en senare sexdebut än heterosexuella på grund av att heterosexualitet är det som förväntas i samhället vilket kan göra att det tar lite längre tid att våga bejaka sin sexualitet samt att våga visa känslor för någon av samma kön. Många av dem jag träffar i samtalsstöd "kommer ut sent i livet". En del kan ha levt hela livet i en heterosexuell relation men känner i 60-årsåldern att de äntligen vill leva ut sitt sanna jag och kommer ut som tex lesbiska eller bögar. Då blir givetvis sex en viktig fråga i sammanhanget, t ex att prata med någon om att det är första gången en har sex med någon av samma kön i 60-årsålder.

När det gäller transpersoner är det vanligt att känna sig obekväm med kroppen vilket påverkar sexlivet mycket. En del undviker sex helt på grund av detta. För andra blir det viktigt bara ha sex med personer som en känner sig trygg med. Många upplever en sexuell frigörelseprocess i samband med att börja leva mer i enlighet med sin egen könsidentitet (även om könsidentitet inte har med sexualitet att göra), detta för att ju mer bekväm och trygg en känner sig i sig själv påverkar det sexualiteten i en positiv riktning.

Finns det problem i människors relation till sex?
Det största problemet som jag ser i människors relation till sex idag är att många har stort fokus på prestation, att vara "duktiga" på att ha sex, istället för att känna in vad som känns bra och våga bejaka och kommunicera det. När vi vågar kommunicera och vara ärliga blir det oftast tryggare för alla parter, sådant behöver vi bli bättre på.

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug