HBTQ-frågor syns inte alls i årets valdebatt

Pride i Göteborg 2014

Mänskliga rättigheter utöver flyktingmottagande har ingen stor plats i årets tämligen ljumma valdebatt . HBTQ- frågor syns inte alls. Och det har faktiskt sina goda skäl. Det finns just inget starkt partiskiljande där, möjligen med undantag för SD men de ligger lågt med detta för tillfället.

På Stockholm Pride i  månadsskiftet juli-augusti var det en två timmars paneldebatt om partierna och HBTQ-frågor inför valet. Den hölls på Stockholms Stadsteater inför 700 lyssnande i salongen och anordnades av RFSL som bjudit in samtliga partiledare utom Jimmie Åkesson som inte var välkommen. Ett tecken på hur HBTQ-frågor kommit upp på bordet och betraktas som viktiga är faktiskt att alla partiledare kom, alltså statsministern och hela gänget. Detta betraktas inom parentes, internationellt som en osannolik händelse.

Av debatt blev det inte mycket för ståndpunkten att HBTQ-rättigheter är mänskliga rättigheter intogs av alla. Det var en del åsiktsskillnader i vissa frågor förstås, utredningsbehov osv., men det hela hade karaktären av ett avspänt samtal mellan kunniga och välorienterade deltagare. Göran Hägglund från KD rev ner en del skrattsalvor med sin välkända humor - och det vill inte säga lite, för KD brukar bli utbuat av HBTQ-kommuniteten för sitt baksträveri. Men det har hänt en del hos KD på de allra senaste åren. Och det finns för tillfället ingen verkligt stor konfliktfråga mellan HBTQ-samhället och det politiska systemet.

Slutsatsen är att vad gäller HBTQ-frågor så verkar det inte spela någon avgörande roll hur regeringssituationen ser ut efter valet. Och i Göteborg finns kommunens HBTQ-råd som alla partier värnar om och som kommer att bli kvar oavsett utgången av kommunvalet.

/ Angelica Löwdin, Transföreningen FPES

 

 

Transflaggan

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug