"En förändring är på gång, men den är inte självklar och den har inte kommit av sig själv"

Jessica Nilsson Popkollo

Jag heter Jessica Nilsson och jobbar som verksamhetskoordinator för Popkollo Göteborg. Mitt uppdrag är att stärka, stötta och utveckla föreningen så att vi kan nå fler tjejer och transpersoner och peppa dem att börja spela musik. Popkollos huvudmål är nämligen att bidra till en jämställd musikscen!

Vad är Popkollo?
Popkollo startades 2003 av Marit Bergman, som efter en turné tyckte att det såg bedrövligt ut med jämställdheten på de svenska musikscenerna. Hon lade grunden till det första Popkollot som såg dagens ljus i Hultsfred. Sen dess har organisationen växt och består idag av 13 medlemsföreningar runt om i landet. Popkollo Göteborg är en av dem, men Popkollo finns också i bl a Malmö, Umeå, Arvika, Stockholm och Örebro!

Vi skapar förändring genom praktisk verksamhet - nämligen våra kollon!  Vår målgrupp är tjejer och transpersoner i åldrarna 12-16 år, men vi har även verksamhet för åldrarna 14 - 18 (fortsättningskollo) och 18 - 100 (Popkollo Madame).

På ett Popkollo får deltagarna testa olika instrument, spela i band, skriva egna låtar och framföra dem inför publik. Popkollo utgår ifrån att en känsla av trygghet är en förutsättning för kreativitet och skapande. För att skapa trygghet arbetar vi med olika metoder som vi samlar under begreppet D.I.T (Do It Together). Fokus ligger på att skapa tillsammans i en kravlös, kreativ och inspirerande miljö. Vi arbetar även aktivt med normkritik för att ge deltagarna verktyg att se, förstå och bryta normer som begränsar dem i deras vardag.

En vanlig dag på jobbet

  • Sitter jag på kontoret som vi har hos Studieförbundet NBV, vår samarbetspartner. Där svarar jag på massa mail, både från aktiva medlemmar, riksorganisationen och olika samarbetspartners. Det är mycket som ska falla på plats och styras upp för att ett kollo ska bli av!
  • Går jag på möte med någon av våra samarbetspartners. Kanske med Göteborgs Stadsmuseum, där vi kommer ha verksamhet under de två år som utställningen om Göteborgs Musikliv pågår. Kanske med en kontaktperson på någon av de platser där vi har våra sommarkollon: Billströmska Folkhögskolan på Tjörn, Nordiska Folkhögskolan i Kungälv, Musikhuset Skriket i Göteborg och Kulturhuset N3 i Trollhättan.
  • Tar jag en peppig paus och kollar på videos från när jag, tillsammans med 25 Popkollo-deltagare i alla åldrar, körade bakom bob hund på Konserthuset i höstas. Vi fick stående ovationer och smattrande applåder!
  • Skriver jag på en ansökan för att söka pengar till våra sommarkollon. Vi vill vara tillgängliga för så många som möjligt, därför har vi en glidande skala på vår deltagaravgifter. Det innebär dock att vi behöver finansiellt stöd från annat håll för att möjliggöra våra kollon.
  • Står jag på en festival/ett event med några aktiva medlemmar i föreningen och värvar medlemmar. Vi får statligt bidrag för alla medlemmar vi har, plus att vi gillar att vara många, så det är viktigt att värva många medlemmar under året!
  • Brainstormar jag nya idéer på verksamhet. Kanske ett producentkollo, en ljudteknikworkshop, en Popkollo-kör eller nått så tokigt som ett dansbandskollo?
  • Träffar jag fina personer som vill engagera sig, vi fikar och smider planer.
  • Förfasas jag över hur ojämställd musikbranschen fortfarande är (behöver jag säga Kesha?).
  • Peppas jag dock över att se så många grymma artister som inte definierar sig som män bland nomineringarna på årets musikgalor. En förändring är på gång, men den är inte självklar och den har inte kommit av sig själv.
  • Avrundar jag dagen med att läsa ett mail från en förälder, vars barn gått på Popkollo, som vill tacka för att den kommit hem som en helt ny människa full av självförtroende <3


Ideellt engagemang
Utöver min tjänst har jag ett ideellt engagerad i föreningen. Det är så kul att jag inte kan hålla mig undan! Jag planerar och är musikhandledare för Popkollo Madame, som är en tre dagars intensivkurs i musik för kvinnor/transpersoner mellan 18-100. Jag är även med i Popkollos Mångfaldskommitté. Den består av ideellt engagerade som verkar för att  göra vår organisation tillgänglig för fler. Vi har olika teman varje år, t ex feministisk antirasism och hållbar aktivism. Sen är jag också med i Popkollos GRCA kommitté. GRCA står för Girls Rock Camp Alliance och det är ett internationellt nätverk för föreningar runt om i världen som, precis som Popkollo, gör musikläger för personer som inte definierar sig som män. I höstas var jag på en europeisk GRCA konferens i Finland och i slutet på mars ska jag äntligen åka på den stora internationella konferensen som äger rum i Philadelphia, USA. Megapeppigt att träffa personer från hela världen och höra hur de jobbar!

Varför är jag med i Popkollo?
Jag älskar Popkollo för att det är folkrörelse, gräsrot, folkbildning, Do-It-Together, pepp, musik och framförallt massvis med kärlek! Det är en trygg plats där vi tillsammans växer, vågar - och vinner!

Vill du också bli en del av Popkollo? Det finns massvis av sätt att engagera sig i vår förening. En kan vara med och planera kollon, vara musikhandledare, fritidsledare, koordinator, medverka på festivaler och värva medlemmar, sitta i en styrelse, styra upp roliga event, sätta upp affischer, ha filmkväll med deltagare, käka godis och skriva in medlemslappar...ja, listan är lång! Om du är nyfiken så släng iväg ett mail till goteborg@popkollo.se så hörs vi!

Du kan läsa mer om Popkollo på vår hemsida, www.popkollo.se. Där kan du också bli MEDLEM, det är helt gratis! Vill en stötta vårt arbete kan en bli stödmedlem och bidra med ett valfritt belopp under året. <3

Följ även Popkollo Göteborg på Facebook och Instagram, för de senaste uppdateringarna

Pop o hej

// Jessica Nilsson
Verksamhetskoordinator Popkollo Göteborg

 

Popkollo

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug