"Det är farligt när en naturlig kroppsfunktion stämplas som äcklig och något att hemlighålla."

MENSEN är en politiskt- och religiöst obunden nystartad organisation som arbetar med att minska tabun och öka kunskapen kring mens. Vi arbetar främst med informationsspridning och opinionsbildning, genom en massa olika projekt; alltifrån menskonst till menshälsa. Mens har inget med könsidentitet att göra och inget vi kopplar till den ytterst svårdefinierade ”kvinnligheten”. Alla ciskvinnor* har inte mens heller för den delen. Därför föredrar vi att prata om menstruerande och icke-menstruerande.

Mensen

Bilden är från girlsguidetozday.wordpress

Vi brukar lite ordvitsigt, men på största allvar, säga det är som att vill s(kv)ätta mens på den jämställdhetspolitiska agendan. För när det snackas jämlikhet, jämställdhet och rättigheter så snackas det för lite mens. Och vi tror att tystnad är rent livsfarligt. Om det talas så lite om något som är en så stor del i så många livmoderbärares liv får det livsfarliga konsekvenser. Deras behov osynliggörs, deras problem blir utan lösningar – ofta blir det till och med så att deras problem inte ens definieras. Syns det inte – finns det inte.

Stigman och tabun kopplade till menstruation är ett globalt problem. Även om det finns positiva undantag så är det oerhört vanligt att menstruerande diskrimineras och stigmatiseras i många av världens samhällen. Det tar sig uttryck på en mängd olika sätt: I Frankrike sägs det att menstruerande inte får gå ner i vinkällaren under mensen för då blir vinet surt. I vissa delar av rurala Nepal får en inte laga mat, eller ens umgås med sin familj när en menstruerar. Inom stora delar av judendomen är det förbjudet att ha sex under mensen. I vissa delar av världen går inte menstruerande till jobb och skola under mensen av rädsla för att det ska märkas. Slogans i mensskyddsreklamer innefattar ofta meningar som tex ”känna sig fräsch ÄVEN när du har mens”, vilket indirekt betyder att dom tycker du bör känna dig ofräsch när du har mens. Mens används för att förminska någons känslor eller ilska, ni vet kommentaren ”haru mens eller?!” om en är arg...

Se rött! Mensen - forum för menstruation

Vi i MENSEN fokuserar främst vårt arbete på en svensk kontext, och får ibland höra: “Det finns inga menstabun i Sverige nuförtiden, ni skulle göra mer nytta utomlands”. Om det vore så väl. Oavsett land, kultur eller klass är den röda tråden att mens helst inte ska synas, märkas eller kännas. Stigmatiseringen visar sig inte på samma sätt men är olika sidor av samma mynt; att mensen anses äcklig, oren, ofräsch och “det vi inte talar högt om”. Kroppsfunktionernas Voldemort! Det är farligt när en naturlig kroppsfunktion stämplas som äcklig och något att hemlighålla. Då är det inte bara praktiska och fysiska problem som uppstår, det blir också en psykisk påfrestning att förhålla sig till denna äckelstämpel.

I en svensk kontext blir det exempelvis väldigt tydligt när vi arbetar med mens och hälsa. Vi möter mängder av människor som lider fruktansvärt mycket av sin mens – men som aldrig fått hjälp eller vård för sina problem. Det kan handla om extrema menstruationssmärtor, allvarliga depressioner kopplade till PMS och PMDS, och oerhört problematiska blödningsrubbningar. De tror att det är normalt att lida under mens. För mens ”ska” ju på något sätt vara jobbigt. Det ”hör till” var det är att ”vara kvinna”. Tabun tystar ner, gör menstruationsrelaterade saker till icke-frågor; hämmar forskning och utveckling av botemedel, gör att folk inte ens tänker tanken att de kanske faktiskt är sjuka. I värsta fall leder det till att sjukvården saknar kunskap och ger felaktig behandling av den sjuka! Det här tycker vi är en enormt viktig hälsofråga. En central jämställdhetsfråga. Och en enormt viktig rättighetsfråga överlag.

Så vad gör vi åt saken? Vi gör menstruell och feministiskt revolution såklart. Som en mensaktivist vid namn Shannen Docherty skriver ”smear it on your face, rub it on your body, it´s time to start a menstrual party”. Att alla menstruerande har tillgång till god sjukvård, att de får utbildning, att deras behov får spela roll och synas – är avgörande för att nå en jämlik värld.

/MENSEN - Forum för menstruation

 

 

*En ciskvinna är en person som känner sig som och definierar sig som kvinna, ses av andra personer som kvinna, är uppfostrad som kvinna, är sedan födseln biologisk kvinna (med kvinnliga könsorgan och könskromosomer), är registrerad som kvinna i myndigheternas register, och beter sig i stort sett utefter en kvinnlig könsroll. 

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug