”Den får en att vilja samla alla sina kompisar och läsa högt”

Vad finns det egentligen för böcker som skildrar transpersoners liv och perspektiv? Vi frågade en riktig expert på translitteratur, nämligen litteraturvetaren och forskaren Sam Holmqvist. I Agenda: Jämlikhets blogg delar Sam med sig av sina favoriter!

Eftersom jag är litteraturhistoriker vill jag börja med att tipsa om två äldre böcker. Sveriges kanske genom tiderna mest lästa bok är den självbiografi som Lasse-Maja skrev i början av 1800-talet. Hen levde omväxlande som man och som kvinna och berättar väldigt roligt om sina äventyr som stortjuv. Framför allt handlar boken om hur mycket alla älskar Lasse-Maja, och hur mycket hen får ligga. Transmannen Andreas Bruce levde ett mer vanligt liv, men berättade också om det i en självbiografi (som inte gavs ut förrän för några år sedan). Den är oerhört spännande för den som vill veta hur transpersoner levt för länge sedan (spoiler: ungefär som alla andra).
Lars Molin, Lasse-Majas besynnerliga äventyr (finns i flera upplagor med olika titlar)
Andreas Bruce, ”En sannfärdig berättelse” (utgiven i Inger Littberger Caisou-Rousseaus Therese Andreas Bruce)

I år har Yolanda Bohm och Nino Mick debuterat med diktsamlingar, som är praktiskt taget obligatoriska. Bägge författarna är estradpoeter och skriver så att det sjunger i en, men förutom det är de här diktsamlingarna väldigt olika. Ikon är en bok att läsa när du tror att du inte orkar mer, den får en att skratta och skrika och slåss. Den får en också att vilja samla alla sina kompisar och läsa högt. Tjugofemtusen kilometer nervtrådar har samma direkta tonfall men är snarare en bok att ta med sig ut i skogen och läsa i sin ensamhet. Mitt ex har hundöron överallt för att jag vill läsa igen och igen och igen.
Yolanda Aurora Bohm Ramirez, Ikon
Nino Mick, Tjugofemtusen kilometer nervtrådar

Bland mina nutida favoriter finns också Maria Ramnehills essä Ett transfeministiskt manifest, Elias Ericsons seriebok Åror, Theodor Hildeman Togners diktsamling Ut, Eli Levéns prosalyriska Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats, Sara Lövestams deckare om Kouplan (som börjar med Sanning med modifikation) och allt av poeten Leif Holmstrand.

– Sam Holmqvist
 

SamHolmqvist

 

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug