"De flesta som arbetar i dessa miljöer ser inte hindren eftersom det inte utgör något hinder för dem."

Jag heter Jenny och är aktiv i kulturföreningen Utopia som kämpar för ett samhälle fritt från funktionsnormer. I Utopia ifrågasätter vi vad som är kultur, vem som skapar kultur och vem som får tillgång till kulturen.

Jag är kortväxt och funkis och blir förbannad över diskrimineringen i kulturmiljön och i det offentliga rummet, att tillgänglighet för alla inte är självklart.
Vare sig det är när jag går på café eller när jag tittar på en utställning så stöter jag hela tiden på hinder i min vardag. Jag når inte kortläsaren på cafédisken och glasmontern på museet är för hög för att jag ska kunna se vad den innehåller. De flesta som arbetar i dessa miljöer ser inte hindren eftersom det inte utgör något hinder för dem.

Det är här Utopia försöker förändra tankemönstren. Utopia försöker påverka blicken och attityden såväl hos publiken som hos arrangören, institutionen, kommunförvaltningen och myndigheten.


Vi driver flera projekt, vars gemensamma nämnare är målet att de ska främja tillgänglighet och lyfta blicken hos olika arrangörer. I projektet FunkTek jobbar jag och mina kollegor Lilian och Hanna som koordinatorer. Även om Utopia är vår arbetsgivare så är det Göteborgs stadsmuseum som driver projektet, det är på museet vi har vårt kontor, och det är främst museet som ska förändras av samarbetet.Utopia Funktek
FunkTek är nämligen ett projekt som handlar om att alla ska kunna gå på och uppleva museum. I FunkTek har vi något som vi kallar för Funktänk. När någon analyserar exempelvis en fysisk miljö och funderar på huruvida den är tillgänglig eller ej för alla, då säger vi att den “funktänker”. Vårt mål är att Göteborgs Stadsmuseum alltid ska funktänka.

(Bilden visar​ Jenny, Lilian och Hanna i Utopia som jobbar med projekt funktek. De sitter brevid varandra på svarta stora kuddar. De tittar rakt in i kameran och har kepsar från utopia på sig som det står lytt, adhd och hen på. Brevid dem ligger några mindre gröna och röda kuddar. Bakom dom finns en vit vägg och ett stort fönster med en djup fönsternisch. På golvet finns en matta som är ljusgrön och mörkgrön. )

Tillsammans med våra eminenta funktekpiloter testar vi museets utställningar i workshops. Vi följer med en utställning redan i idéstadiet, genom hela processen och testar även slutresultatet. På det sättet får funktekpiloterna makt att påverka Göteborgs stadsmuseums funktänk från start till mål, och chansen att utställningen funkar för allas behov blir desto större.

En vanlig dag på FunkTek:
•    Testar vi planer och skisser eller färdiga utställningar med funktekpiloterna och kollar hur allt funkar, om det funkar, vad som är bra och vad som borde ändras på.
•    Renskriver vi enkäter och resultat från genomförda workshops och skriver rapporter, följer upp och diskuterar.
•    Föreläser vi och informerar om FunkTek på konferenser och inspirationsdagar.
•    Kontaktar vi nya, potentiella funktekpiloter.
•    Letar vi efter ny, tillgänglig teknik.
•    Blir vi arga på normfungerande personer som inte förstår hur viktigt det är att alla borde ha samma rätt att vistas överallt.


Vid intresse kan du läsa mer om Utopia på www.utopias.se eller på vår facebook-sida . Här kan du läsa mer om våra olika projekt eller bli medlem, vilket är gratis!
www.funktek.se kan du läsa mer om projektet och våra workshops och läsa vår blogg. Du kan även ansöka om att bli funktekpilot!

/Jenny Hyltén-Cavallius, projektkoordinator i FunkTek/Utopia

P.S. Vill ni läsa mer om Utopia så kan ni även kika på deras organisationsprofil HÄR

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug