"Behovet av vår förening är tyvärr stort"

FSG MalinJag heter Malin och jag är instruktör och samordnare i föreningen F.S.G- feministiskt självförsvar Göteborg. Jag är en av föreningens två anställda, övriga medlemmar arbetar ideellt. Mitt jobb är att hålla kurser i feministiskt självförsvar för alla som definierar sig som kvinnor/tjejer (eller snarare, för de som inte definierar sig som cis-män).

Vi är mycket glada för att Göteborgs stad har visat att de vill jobba mot sexualiserat våld. Ett led i det har varit att erbjuda   tjejer i högstadiet feministiskt självförsvar i skolan. Det är vi som fått uppdraget att genomföra det på de allra flesta skolor i vår kommun.

Min dag på jobbet börjar vanligt vis att jag åker till vår lokal som   vi delar med Tjejjouren Väst och Män för jämställdhet. Där börjar jag planera inför de pass jag ska ha ute på skolor under dagen, samt svarar på mail från kompisgäng och andra föreningar som vill att vi håller en kurs för dem. Just nu jobbar vi extra hårt med att försöka nå ut till pensionärsföreningar. Just idag började jag jobba direkt ute på en skola.

En kurs på en skola består vanligtvis av 6 tillfällen som vi varvar med verbalt, mentalt och fysiskt självförsvar. Vi pratar om okej sex, våld i relationer, självkänsla, härskartekniker, kroppsspråk och gränssättning. Vi är alltid noga med att lägga skulden där den hör hemma, har du råkat ut för sexualiserat våld eller andra kränkningar så är det aldrig ditt ansvar att ”säga ifrån” eller försvara dig på annat sätt. Oavsett om du aldrig gått en kurs i feministiskt självförsvar eller om du gått hundra tillfällen. Skulden ska alltid ligga på den som tar sig rätten att kränka en annan människa.

Behovet av vår förening är tyvärr stort (Tyvärr för att om vi inte hade några problem med våld i relationer och sexualiserat våld så hade vår förening inte behövs). Oavsett vad som finns i en deltagares bagage så förhåller sig de allra flesta kvinnor till något vi kallar för vardagsrädsla, som innebär att man förhåller sig till risken att utsättas. Kanske väljer man ett viss sorts plagg för att slippa få obehagliga blickar, kommentarer eller att någon tafsar, man kanske väljer den längre vägen hem för att den korta känns otrygg, man kanske inte går ut alls om man inte kan få sällskap hem, man kanske har 112 inslaget på mobilen och kollar sig konstant över axeln och kanske backar och undviker högljudda män. Allt detta begränsar våra livsutrymmen, och gör att det offentliga rummet inte är lika mycket vårt. Det är inte rättvist.

Ett exempel på att offentliga platser inte är lika mycket vårt är den här frågan som vi fick av en elev på en skola:
Elev: Hur gör man om några killar typ omringar en?
Jag: I vilken situation menar du?
Elev: Alltså så som de brukar göra i korridoren

Feministiskt självförsvar är en metod för att stärka tjejer och kvinnor. Men inte lösningen på de sexualiserade våldet, där behövs det mycket annat. Blandat tidiga insatser i förskola och skola där man pratar med barnen om att bl.a. respektera varandras gränser. Detta arbete måste fortsätta upp i skolan. Många myndigheter och frivillig organisationer behöver mer resurser och män behöver ta ansvar, både för sig själv men också genom att säga ifrån när andra män t.ex. fäller kränkande kommentarer om kvinnor.

Jag hoppas ni tyckte att det var intressant att läsa om vår organisation. Har ni frågor så tveka inte med att höra av er!

Så här såg min dag ut just idag:

08.30 – Framme på en skola i Östra Göteborg för att förbereda vår sista lektion med en grupp. Jag har med mig en av våra mittsar för att repetera fysiskt självförsvar. Det märks att dom vågar ta i mer den här gången, så himla coola elever och så stort att få se dom växa under dessa veckor vi träffar dom! I slutet av lektionen får alla elever skriva en utvärdering om vad det tycker om vår kurs. En elev skrev bl.a. det här: Det bästa med feministisk självförsvar var att man såg att man inte var ensam om vissa saker.

11.00 – Framme i vår lokal och svara på en del mail bl.a. från två kompisgäng som vill gå en kurs hos oss.

Lunch! - Min kollega Bonnica kommer också till kontoret efter att ha avslutat ett pass, vi äter lunch tillsammans. Bonnica jobbar 50% så vi ses inte så ofta då hon är mest ute på skolor, därför är det extra kul när vi hinner ses!

12.00 – Jag börjar planera för vår nya instruktörsutbildning som ska starta i sommar.

13.15 – Gör lite administrativt arbete och förbereder ett pass inför morgondagen, passet då vi bland annat pratar om ”okej sex” då eleverna fått skriva frågor gången innan. En fråga löd så här ”Hur vem man att man vill ha sex?” en annan löd ”Är det okej att ångra sig?”.

14.00 - Beger mig mot Torslanda. Passar på att på vägen göra reklam för vår satsning för 65+ kvinnor på Lundbys bibliotek.

15.30 – Info-möte för personal på Trulsegårdsskolan. Skolan har bokat 2 kurser för deras tjejer i åk 8 under våren. Info-mötena är viktiga för att det ger personalen insyn i hur vi jobbar, och de kan då svara lättare på frågor från elever och föräldrar.

16.30 – Håller i ett ”prova-på-pass” för de ur personalen som vill. JÄTTEROLIGT! Många väldigt viktiga och intressanta diskussioner!
 
18.00 – Beger mig hemåt efter en lång och bra dag.

Under en vanlig arbetsvecka så har vi ca 13 kurser, de flesta på högstadieskolor.

För att bli engagerad i vår förening så behöver du gå vår instruktörsutbildning. Maila oss om du är intresserad, skriv gärna med varför du skulle vilja bli instruktör. Om du vill hjälpa till med att sprida information om vilka vi är och att vi finns är det mer än välkommet! Börja med att bjuda in dina vänner till vår facebook-sida.

Mvh
Malin Persson, Instruktör och Samordnare i Feministiskt självförsvar Göteborg (F.S.G)

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug