Att engagera sig för ett jämlikare samhälle

Hösten år 2015 arbetade jag som volontärsamordnare på Linköpings StadsmissionDet var samma höst som medierna rapporterade om "flyktingkrisen" och engagemanget i Sverige var skyhögt, så pass högt att tidningen Fokus utmärkelse Årets svensk tilldelades Volontären - och syftade till alla de människor som gjorde insatser och välkomnade människor på flykt. 

Samma höst öppnade vi på Linköpings Stadsmission vårt första boende för ungdomar som flytt sina hemländer, och engagemanget i vår stad exploderade. Vi fick in fler intressanmälningar än vad vi kunde hantera. Medmänskligheten var stor, kärlek till sina medmänniskor större. Alla ville och kunde göra något. Det var vackert. Jag fick privilegiet att möte de mest fantastiska människorna, som alla valde att lägga sin lediga tid på att finnas till för andra.

En man spenderade två vardagskvällar varje vecka med att skjutsa en av ungdomarna till boxningsträningen. En kvinna kom till boendet en gång i veckan för att laga ungdomarnas favoritmat från deras hemländer. En ung kille, som för ett år sedan själv flytt, lirade fotboll tillsammans med de som var intresserade. En volontär initiativtog och startade en aktivitetsgrupp med syftet att hitta nya intressen, nya vänner, att skapa en meningsfull fritid. Flera volontärer kom till boendet och bara hängde, umgicks. Man skrattade, pratade, lärde av varandra. Vänskapsband knöts.

Att engagera sig ideellt innebär ofta mer än att "bara" lägga några timmar i månaden av sin fria tid. Genom att vara volontär får du möjlighet att möta människor, människor som en annars kanske aldrig hade mött. Jag tror stakt på att de är i dessa möten som uråldriga fördomar utvattnas, det är här vi lär känna människan under ytan, det är i dessa möten vi ser att vi alla egentligen är lika – att det kunde ha varit jag. Världen förändras genom dessa små, små, kärleksfulla handlingar. Vill du också vara med?

Vill du engagera dig för ett jämlikt sämhälle? Vi på Agenda:Jämlikhet vill slå ett slag för Volontärbyrån, som sammanställer alla volontärbehov som finns just nu. Gå in, och leta reda på det uppdrag som passar just dig bäst. <3

 

KRAM,

Samanta

Bloggruppen, Agenda:Jämlikhet

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug