"Alla ska med på tåget – vi måste vara snälla mot varandra!"

I helgen är det dags för GBG Trans Awareness Festival, som syftar till att motverka fördomar om transpersoner! Vi har träffat Amanda Hansson och Lovis Myrhill från ATRA – arrangörerna bakom eventet.

transfest

 Vilka är ATRA och vad gör ni? 

Amanda: Det är en förening som vi startade i vintras, för att kunna samordna events för transrättigheter. Det fullständiga namnet är The Association for Trans-Rights through Art. Det går att bli medlem hos oss helt utan avgifter och det är öppet för alla. Utom möjligtvis såna som tycker illa om transpersoner, då är man inte välkommen, haha. 

Lovis: Vi hoppas att det blir fler som vill engagera sig och gå med i föreningen i framtiden.

Amanda: Den som är intresserad av medlemskap kan alltid kontakta oss via mailen: kontakt.atra@gmail.com ! Vi är helt och hållet partipolitiskt obundna, vilket är viktigt att poängtera.

 

Kan ni berätta mer om GBG Trans Awareness Festival – vad kan besökaren förvänta sig?

Lovis: Det är först och främst musik som vi kommer att ha. En hel del olika band och genrer.

Amanda: Med en blandning av cis- och transpersoner.

Lovis: Precis.. Vi bjuder även på poesi och fanzines. I framtiden vill vi få in mer konst också. Tanken är att få med oss så många som möjligt, därför är eventet inte separatistiskt för trans. Alla ska känna att de är välkomna!

Amanda: Under fredagen befinner vi oss på Skjul 46 och har en åldersgräns på 18 år. Lördagens spelningar äger rum på Frilagret – som är en stor samarbetspartner för oss. Där kan även minderåriga komma in. Vi är också väldigt tacksamma för Göteborgs Stad, som har gett oss stipendiet snabbslanten och finansierat festivalen. 

 

Det är visserligen fullt fokus på festivalen just nu, men har ni några framtidsplaner för föreningen?

Amanda: Ja, vi fick en explosion av intresserade poeter helt plötsligt. Men då hade vi redan satt line-upen och strukturerat schemat för festivalen. Så vi ska försöka anordna ett mer poesi-inriktat event framöver.

 

Vad spännande! Jag såg dessutom att ni har startat en namninsamling? 

Amanda: Ja det stämmer! Antalet sökande för behandling av könsdysfori har ökat jättemycket de senaste åren, vilket har skapat långa köer och överbelastat vården. Situationen är väldigt illa i Västra Götaland och det är flera års väntan på behandling, vilket är allvarligt i och med att självmordsstatistiken är väldigt hög bland transpersoner.  

 

Har ni några tips på trygga rum och arrangemang för transpersoner i Göteborg?

Amanda: Haket är ett väldigt bra ställe, de håller i mycket grejer för trans och HBTQI. Det känns alltid tryggt där. Gretas ska vara rätt bra också, men jag har inte varit där så mycket själv.

Lovis: Frilagret är perfekt om man bara vill fika eller ta en kaffe.

Amanda: RFSL är ett alternativ om man vill engagera sig också. Och Transammans, som är ett förbund för transpersoner!

 

Hur kan man bidra till en bättre situation för transpersoner?

Amanda: I mindre sammanhang är pronomen viktigt att respektera och uppmärksamma. Man kan också kontakta lokalpolitiker och försöka påverka hur vården ser ut. I dagsläget räknas inte heller hatbrott mot transpersoner som hets mot folkgrupp, vilket är viktigt att trycka på. Transpersoner har alltid fallit mellan stolarna historiskt sett. År 1972 var Sverige det första landet att tillåta transpersoners byte av juridiskt kön, men som ett bihang pågick ju tvångssteriliseringarna fram till 2013. Sedan får transpersoner varken sitt utrymme eller sina rättigheter uppfyllda världen över, vilket är något som måste förändras. Vi är alla människor i slutändan. 

 

⚧ HJÄLP TILL ATT MINSKA KÖERNA I TRANSVÅRDEN – skriv under namninsamlingen här!

⚧ Här hittar du fredagens och lördagens Facebook-event för GBG Trans Awareness Festival! 

 

---

TEXT: MALIN ÅGREN

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug