5 frågor till Sara Haraldsson

Sara Haraldsson, generalsekreterare för Maktsalongen svarar på 5 frågor om förändringsarbete. Hon berättar om de största utmaningarna i arbetet för jämlikhet och delar med sig av sina bästa tips!

Sara Haraldsson
Foto Emilia Bergmark-Jiménez. 

1. Vem är du och hur är du engagerad för jämlikhet?

Jag heter Sara Haraldsson och är generalsekreterare för Maktsalongen. Jag har ända sedan jag var 14 vart engagerad i det unga civilsamhället. Att vara engagerad i en ungdomsorganisation är i mångt och mycket fantastiskt, men jag stötte också tidigt på ojämställdhet. Därför startade jag tillsammans med Sofia Brändström 2011 Maktsalongen. Maktsalongen arbetar för ett jämställt ungt civilsamhälle. Det gör vi genom att driva mentorskapsprogram och nätverk för kvinnor som är ledare i det unga civilsamhället, genom att ge organisationer metoder och verktyg för att själva jobba med sin organisations jämställdhet och genom att sprida kunskap om jämställdhet och jämställdhetsarbete. Sedan början av 2014 jobbar jag heltid med Maktsalongen som generalsekretare. 

2. Vilken är din/er metod för att jobba för förändring?
Vi tror att för att skapa jämställdhet måste vi jobba med det på individnivå, organisationsnivå och samhällsnivå. Därför har vi ett nätverk för kvinnor som är ledare, vi har ett program och håller utbildningar för organisationer som vill jobba med jämställdhet och vi försöker skapa debatt om frågor som vi tänker är viktiga för att skapa jämställdhet, exempelvis jobbar vi just nu mycket med stress. 

3. Vad är den största utmaningen i förändringsarbetet?
Att det ibland snubblar på sig själv. Att personer som vill jobba med jämställdhet möts av sånt stort motstånd och ojämställdhet i sin organisation att de väljer att sluta, vilket gör att det inte blir någon förändring, att de som är emot får som de vill. Så den största utmaningen är väl att få med tillräckligt många på tåget för att kunna gå framåt, men samtidigt fatta att alla inte måste vara med på tåget för att det ska gå att skapa förändring. 

4. Vilken är den största lärdomen du fått av att jobba med förändring för jämlikhet?
Att det inte måste vara så himla svårt. Att jobba med förändring för jämlikhet eller jämställdhet är som att jobba med vilket förändringsarbete som helst. Ibland tror jag vi gör vissa saker krångligare än vad de egentligen är och det blir ett enormt hinder och en tröskel som gör att vissa inte vågar börja för att de tror att det ska vara så svårt. Typ 90% av arbetet är superenkelt, så det bästa är ju att börja med det än att fokusera på de 10% som kommer bli svårt. Det får vi lösa efter vägen. 

5. Vilket är ditt bästa tips till någon som vill jobba för förändring?
Att bara köra. Jämställdheten och ojämställdheten händer överallt. Det är inte bara ett problem, det är tusen problem, och därför finns det inte bara en lösning. Så istället för att lägga massa tid på att försöka hitta den enda perfekta lösningen som ska lösa att problem, gör massa saker. Vissa kommer inte funka, men vissa kommer skapa skillnad. Men det går inte att innan veta vad som kommer funka och inte. Därför måste en testa och upptäcka längst vägen och därför är det viktigt att det är okej att göra misstag. Är det okej och en vågar testa så kommer det gå toppen och då kommer de kunna åstadkomma skillnad på riktigt. 

Twitter @saraharaldsson
sara@maktsalongen.se
maktsalongen.se
facebook.com/maktsalongen
twitter.com/maktsalongen

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug