Jämlikhetsmingel i Göteborg!

 

Jämlikhetsmingel

Nu slår vi upp portarna till jämlikhetsmingel för alla personer som är intresserade av ett jämlikt samhälle. Är du med i en grupp eller organisation som jobbar med jämlikhetsfrågor? Eller kanske bara intresserad? Varmt välkommen! 

Jämlikhetsminglet arrangeras av den ideella föreningen Agenda: Jämlikhet som verkar för att underlätta för människor att engagera sig för jämlikhet med visionen om ökat deltagande och ett mer jämlikt samhälle. Vi vill bjuda in till en kväll där engagerade och intresserade får chansen att träffas, utbyta erfarenheter och kanske lära sig något nytt. 

►GRATIS - ÖPPET FÖR ALLA - FIKA

Vad som händer under kvällen:

►Prata och mingla med andra jämlikhetsintresserade personer och organisationer.

►Föreläsning om feministiska mötestekniker

►Fika, ha det trevligt och lära dig mer mer om Agenda: Jämlikhets verksamhet. 

Vill din organisation vara med och synas under kvällen? Hör av dig till oss så pratar vi ihop oss.

Var: Sensus lokaler, Drottninggatan 30. Närmaste hållplats är Brunnsparken eller Domkyrkan. 

När: torsdagen 25 april. Drop in från kl.17.30. Föreläsningen börjar kl. 18

Lokalen är tillgänglig. Hissens mått är 80x140 cm. Om du har permobil kan vi hjälpa med tillgång till annan hiss, hör då av dig till oss på info@agendajamlikhet.se eller på Facebook. 

Bjud gärna in alla du känner direkt till Facebook-eventet.

VÄLKOMNA! 

Eventet sker i samarbete med Sensus. 

_____________________________________________

FÖRELÄSNING - FEMINSTISKA MÖTESTEKNIKER

Även om det är extremt roligt och viktigt att vara ideellt engagerad, så vet alla vi som arbetar med jämlikhetsfrågor att det emellanåt kan vara tungt. Många som egentligen skulle vilja delta mer kan inte göra det, för att de inte har ork. 

Därför har Agenda: Jämlikhet bjudit in aktivisten Per Herngren, som ska föreläsa om feministiska mötestekniker - konkreta verktyg vi kan använda oss av för att underlätta samtal med varandra, skapa en trevligare och mer hållbar arbetssätt i våra organisationer. Kom och låt dig inspireras! 

Per Herngren är en författare, föreläsare och aktivist, som länge själv har använt sig av och utbildat andra i icke-våld som en metod för motstånd. Du kan läsa mer om Per här på hens hemsida.

Engagera dig för ett jämlikt samhälle - du behövs!

Ansökan gör du via denna länk, men fortsätt gärna läsa längre ner för mer information om oss och volontäruppdraget: 

Vill du göra det enklare för människor att engagera sig för jämlikhet? Gillar du att använda dig av webb och sociala medier eller är det något du inte kan men vill lära dig? Vill du arrangera events för att inspirera till engagemang tillsammans med andra? Vill du få kontakt med över 100 lokala jämlikhetsorganisationer i Göteborg? Bli volontär på Agenda: Jämlikhet Göteborg! 

Agenda: Jämlikhet är en eventkalender för jämlikhet. Vi samlar det lokala jämlikhetsarbetet på en sida, agendajamlikhet.se, och gör det enklare för fler att delta, engagera och organisera sig.

NÄSTA VOLONTÄRUTBILDNING: lördagen den 8 september kl. 11-16 . Vi kommer vara i Sensus lokaler i centrala Göteborg.

►Vad du gör som volontär◄

Agenda: Jämlikhets redaktion har några olika huvudområden som vi arbetar med, som alla är lika viktiga delar för att nå vårt mål om få fler att engaera sig för jämlikhet i Götborg. Tillsammans skapar vi bland annat den självklara hemsidan för de som är intresserade av jämlikhetsfrågor. Nu behövs nya volontärer som ska jobba för att göra det enklare för fler att engagera sig för jämlikhet genom att besöka, bidra till och använda våra plattformar. 

Exempel på saker du gör som volontär hjälpa till att fylla hemsidan med innehåll, skriver inlägg i bloggen om olika jämlikhesfrågor, uppdatera och utveckla våra sociala medier, planera och genomföra events och sprida sidan till fler användare. Vi är en tajt grupp, hjälper varandra och jobbar ihop för att på olika sätt uppfylla vårt syfte om att göra det enklare för fler att engagera sig. 

Du behöver ingen förkunskap för att vara volontär - men var gärna vara med och utveckla volontärgruppen och arbetet med de kunskaper och erfarenheter du har. 

Sprid och bjud in alla du känner som kan tänkas vara intresserade! 

▼ ◄ ▲ ► ▼▼ ◄ ▲ ► ▼▼ ◄ ▲ ► ▼▼ ◄ ▲ ► ▼

UTBILDNINGDAG

Lördagen den 8 september har vi en heldag/höstkickoff för både gamla och nya volontärer och föreningens styrelse. Då får du veta mer om föreningen, hur vi jobbar tillsammans mot föreningens mål och hur du kan engagera dig och bidra med precis det du vill och kan. Efter detta följer en upplärningsperiod där du får det stöd du behöver för att lära dig uppdraget och lära känna de andra.

▼ ◄ ▲ ► ▼▼ ◄ ▲ ► ▼▼ ◄ ▲ ► ▼▼ ◄ ▲ ► ▼

Vill du veta mer om vad det innebär att vara volontär? Maila då Anna på anna@agendajamlikhet.se för att ställa alla frågor du har. Om du hellre vill ringa så går det bra på nummer 0708-338238 och prata bara in ett meddelande om du inte får svar direkt, så återkommer vi till dig snarast. Du kan också skriva direkt till oss här på Facebook!

En frukost fylld av gemenskap, kunskap och lesbiskhet

Det är tisdag eftermiddag och på Frilagret sitter de flesta med vardagssysslor som plugg eller små möten. Men en gång i månaden är lokalen fylld till bredden av frukostsugna gäster när det bjuds på Lesbisk Frukost. Jag har träffat arrangörerna Linn Lotus, Mia Kostovska och Hanna Szabo för att få veta mer om hur det är att anordna frukostarna och varför mötesplatser som denna behövs idag.

Banderoll Lesbisk Makt

Bakom Lesbisk Frukost står föreningen Lesbisk Makt. Det är en ideell förening med syftet att ”bredda förståelsen och innebörden av begreppet ”lesbisk” samt skapa, sprida och bevara lesbisk kultur och historia i hela landet.” Utöver frukostarna anordnar föreningen bland annat fester, föreläsningar och kurser. Genom att bli medlem bidrar en till att det fortsätter arrangeras events.

Lesbisk Frukost är ett koncept som finns på 9 orter runtom i landet. Här i Göteborg har det funnits sedan 2013 och arrangeras en gång i månaden på Frilagret. Varje träff har ett unikt tema och kan bjuda på allt från samtal och musik till filmer och brädspel – och såklart en finfin frukost på det! Linn, Mia och Hanna berättar om den varma stämningen som råder under träffarna.

Linn: Det mest markanta för mig är när en kommer in i lokalen, som direkt känns trygg. En blir välkomnad även om en inte känner någon sen tidigare. Alla är så himla avslappnade eftersom det är på morgonen och ingen har hunnit bygga upp sina murar än.

Mia: Vi kan ordna med något som heter frukostkompis, där vi tilldelar den som vill det en annan person att gå på frukosten med. Vi kan också möta upp på vägen och väl på plats finns ”sociala bord” för den som vill träffa nya människor. Frukostens arrangörer är även ute i lokalen för att prata med de som kommer hit.

Linn: Första gången jag var här hade jag en frukostkompis som hade ett så fint bemötande. Hen mötte upp mig, introducerade mig för sina bekanta och satt med mig hela frukosten. När jag sen gick därifrån hade jag fått flera nya vänner. Det är ett skitkul sätt att hänga med nytt folk på.

Vilka är det som kommer på frukostarna?

Linn: Det är inte bara lesbiska som välkomnas på våra frukostar, utan alla som är intresserade av lesbiskhet.

Mia: Det handlar inte om att identifiera sig som lesbisk – lesbiskhet är snarare vad vi gör. Det är något vi vill föra en dialog om.

Hanna: Såklart kan en skriva till oss om en är osäker på om det är okej att en kommer. För ett tag sen hörde vi från en cis-man som ville komma eftersom hans syster nyligen kommit ut som lesbisk. Han ville komma på en frukost för att stödja sin syster och bättre förstå communityt. Det var fint att han hörde av sig eftersom vi försöker skapa ett så tryggt rum som möjligt. Vi svarade att han var välkommen.

Hur tycker ni att utbudet för lesbiska är här i Göteborg?

Mia: Jag tänker att efterfrågan inte möter utbudet. Vi har ett besöksantal på ungefär 100 personer per frukost, plus 20 till 30 personer i kö eftersom platserna tagit slut.

Linn: Du måste nästan tillhöra communityt för att veta om vad som finns, eftersom det inte uppmärksammas utanför scenen. Det är inte mainstream, vilket är synd då det gör att många inte vet om att vi finns. Kollar en på klubblivet så dyker det upp något då och då, men det finns inget med en fast punkt.

Vi blir ofta tillfrågade om varför vi heter Lesbisk och inte Queer Makt. Om vi hade hetat Queer Makt hade det öppnat upp för en annan målgrupp. Om en kollar på till exempel Gretas (en nattklubb) är det mycket straighta kvinnor som går dit för att det känns tryggare där, men det leder ju till slut till att heterosexuella män följer efter och tar över det rummet. Vi måste prioritera just det lesbiska för att ha ett fokus.

Mia: Ställen som riktar sig till queerpersoner ger inte nödvändigtvis utrymme för lesbiska. Även queera rum kan se ut som samhället i övrigt – de tas ofta över av män, eller av folk som bara vill festa utan att delta i kampen. Vi vill inte att Lesbisk Frukost ska domineras av hetero cis-personer och därför måste vi dra en gräns för var vårt fokus ska ligga.

Linn: Vi vill att hela konceptet ska vara lesbiskt – musik, film och andra medier ska vara gjorda av queera eller lesbiska, liksom föreläsare som kommer hit.

Berätta mer om hur det är att vara med och arrangera Lesbisk Frukost!

Mia: Vi har ett möte inför varje termin där vi sätter teman för varje frukost. Ingen har mer mandat än någon annan, vilket gör att alla får komma till tals och ge förslag. Det är en fördel att ingen styr mer eller mindre än andra. Vi vill göra det så demokratiskt som det bara går.

Linn: Olika personer är ju bekväma med olika ansvarsområden och en får prova på det en vill. Jag själv gillar att stå på scen, men det måste en såklart inte göra. I planeringen finns det de som är engagerade i alla teman, medan vissa fokuserar på bara de teman som intresserar dem. Det är också jättevälkommet att delta även om en inte vill vara med och planera.

Mia: Precis, i de flesta fallen behöver vi fler personer här på plats än bara de som är med i arrangeringsguppen för varje tema.

Lesbian Breakfast 26/5 -18

Kan ni avslöja något om vad nästa frukost kommer handla om?

Hanna: Det är jag och Mia som planerar nästa frukost, så det kan vi! Den kommer äga rum 26 maj här på Frilagret och temat kommer vara psykisk ohälsa.

Mia: Jag är med i Mind, en ideell förening som jobbar för psykisk hälsa. Vi bedriver bland annat Sjävmordslinjen, en stödlinje dit människor som mår dåligt kan vända sig för att få ett medmänskligt samtal, och jag jobbar i Göteborgs lokala avdelning. Min presentation kommer att handla om hur en kan finnas där för personer som har tankar om att ta sitt eget liv. Mycket av bemötandet idag grundas i okunskap och baseras på fördomar. Många av oss vill hjälpa till, men vågar inte fråga hur det är eftersom vi är rädda för att göra det sämre. Mitt syfte är att slå hål på myter och visa att en genom att våga prata med personen i stället kan göra det bättre för den.

Hanna: Det kommer vara ett interaktivt samtal med publikfrågor. Utöver att Mia föreläser kommer det också en internationell gäst. Rachael Mwikali Mueni är en gräsrotsaktivist som tillfälligt är här i Sverige. Hon arbetar för kvinnors och queeras rättigheter i Nairobi och kommer prata om psykisk ohälsa både utifrån hur det ser ut där hon kommer ifrån och det faktumet att det är ett utbrett, globalt problem.

Mia: Psykisk ohälsa är väldigt utbrett i det queera communityt, vilket gör det viktigt för oss att ha det här temat. Men vi vill ändå göra det i positiv anda och visa vad som faktiskt går att göra.

Hanna: Jag är väldigt glad över att Rachael kan delta som gäst, speciellt då hon använder sig av ett intersektionellt perspektiv.

Till sist, vad har ni för planer för framtiden?

Linn: Vi pratar mycket om det trygga rummet vi försöker skapa, eftersom vi är medvetna om att ett rum som är tryggt för oss inte nödvändigtvis är det för alla andra. Vi försöker bredda oss för att inkludera flera genom att tänka på vilka gäster vi bjuder in, teman och vilka aktiviteter vi erbjuder.

Hanna: Vi har till exempel pratat om att ha en picknick under sommaren. En annan plan vi har är att hyra spårvagnar och ha en rullande frukost genom hela Göteborg.

Linn: Det hade varit fett! Genom att synas mer kan vi nå fler och visa att vi tillhör staden lika mycket som alla andra. Vi har också ett samtal med Lesbisk Landsbygd nu som kanske blir ett samarbete innan sommaren! Det finns en väldigt problematisk normalisering kring den stora lesbiska folkvandringen från små orter till storstäder och queer urbanisering i stort som vi gärna snackar om!

Hanna: Vi är såklart öppna för att en hör av sig om en vill samarbeta med oss!

Mia: Och om en vill bli engagerad i Lesbisk Makt, som exempelvis frukostarrangör, är det bara att haffa tag i oss under en frukost eller skriva till oss.

Intervju Lesbisk Frukost

Mia Kostovska, Linn Lotus och Hanna Szabo

 

---> Håll koll! 

Facebook:  Lesbisk Makt ✩ Lesbisk Frukost Göteborg

Instagram: ✩ Lesbisk Makt ✩ Lesbisk Frukost Göteborg

Hemsida: ✩ lesbiskmakt.se

---> Kontakt via mailen info@lesbiskmakt.nu eller på sociala medier!

---> Nästa frukost sker alltså 26/5, och glöm inte föranmälan. Här hittar du eventet.

 

TEXT: HANNAH ALVÅ

Tre events du inte vill missa ikväll

Så blev det till slut fredag igen och visst ska vi njuta av det? Här är tre tips på vad du kan göra ikväll för att fira ordentligt!

Lesbian take over

♕ Avsluta veckan som gått med en lite annorlunda AW; på Mölndals Dansskola arrangeras en kväll av queer bugg, där man får prova på denna härliga dansstil samtidigt som man minglar med såväl gamla som nya vänner. Kl. 19 drar der igång och dansgolvet är öppet fram till 23! (Glöm inte att anmäla dig i förväg)

♕ Är du mer sugen på underhållning får du definitivt inte missa Feminist Comedy NightOceanen. Där bjuds på en imponerande line up av improvisationsteater, drag, burlesque och italo disco. Framåt midnatt blir det dessutom efterfest! 

♕ Slutligen rekommenderas varmt till den som vill dansa ännu mer att göra natten på Bon Bon Bar, som äntligen kör sin vårupplaga av The Lesbian Take Over! Fyra olika DJs spelar under kvällen, det blir en varm och oförglömlig kväll där vi lämnar det gamla bakom oss och välkomnar helgen.

 

HA DET FINT!

//BLOGGREDAKTIONEN 

 

---

TEXT: HANNAH ALVÅ

Första maj och den fortsatta kampen för jämlikhet

Idag är det arbetarrörelsens internationella högtidsdag! En dag att demonstrera, uppmärksamma klasskampen och kämpa vidare för arbetares rättigheter. Men vad händer härnäst? Vi tipsar om saker du kan göra!

working class

En rättvis fördelning av resurser och politiskt och ekonomiskt inflytande är viktigt för att kunna skapa ett jämlikt samhälle. Detta är en grundläggande del av de globala målen för hållbar utveckling – som är en överenskommelse mellan världens ledare. Fram till år 2030 ska 17 mätbara mål uppnås med hjälp av FN-ländernas inrikes- och utrikespolitik. 

Även om många fattiga länder har haft en positiv ekonomisk utveckling med minskad fattigdom, har klyftorna mellan individer och grupper (baserat på kön, ålder, etnicitet och klass) ökat. Det är staten som har ett huvudansvar för att främja jämlikhet i samhället, eftersom ojämlikhet har sin grund i strukturella förhållanden. Du kan läsa mer om Globala Målet 10: Minskad ojämlikhet här!

En religiöst och partipolitiskt obunden organisation som strävar efter goda villkor och rättigheter i arbetslivet är Union to union. De beskriver de globala målen ur ett fackligt perspektiv väldigt bra! Du hittar dessutom information och gratis material om fackliga internationella frågor här!

Är du nyfiken på hur den fackliga situationen ser ut på olika håll i världen? Då är denna infograf något för dig!

Vad kan DU göra för en ökad jämlikhet? 

  • FIAN Sverige lyfter behovet av en ny FN-deklaration, som skulle kunna ge lantarbetare konkreta möjligheter till anständiga arbets- och livsvillkor. Skriv under uppropet för att stötta småbrukares rättigheter! 
  • Vi lever i en ojämlik värld där den rikaste procenten äger lika mycket som de övriga 99 procenten. Över halva jordens befolkning lever fortfarande på mellan två och tio dollar om dagen. Skriv på Oxfams namninsamling mot extrem ekonomisk ojämlikhet!
  • Vill du engagera dig lokalt i Göteborg? Då kan du vända dig till Förbundet Allt Åt Alla (som även finns i ett flertal andra städer). De arbetar lokalt med de frågor och konflikter som för arbetarklassen samman. Den 15:e maj har de en introträff för intresserade – spana in eventet!
  • Delta vid en diskussion om det svenska klassamhället! ABF Göteborg arrangerar ett samtal med statsvetaren Niels Stöber och Katalyschefen Daniel Suhonen. Den 23 maj är det dags – här hittar du evenemanget!

Är du aktiv inom en organisation för arbetares rättigheter? Vill ni finnas med på vår organisationssida? Kontakta oss här! 

---

TEXT: MALIN ÅGREN

Två sätt att lära dig mer om migration i helgen

Är huvudet blankt inför det efterlängtade veckoslutet? Agenda: Jämlikhet tipsar dig om två saker du kan hitta på för att ta del av nya perspektiv på migration – utan att spendera en spänn!

äntligenhelg
Vad möts människor som lämnar sina hemländer för att fly till Sverige av? Under temat Flykt över havet arrangerar Sjöfartsmuseet ett gäng seminarier under våren, och på söndag ligger fokus på vad människor på flykt möter när de kommer fram. Seminariet hålls på pedagogen med start klockan 13. 

Vill du ta del av temat migration, men från ett konstnärligt perspektiv? Då ska du bege dig till Kulturhuset Blå Stället där fotografen Futuro Berg ställer ut sina och migranters foton från flyktinglägret i Calais i England. Utställningen är öppen både lördag och söndag. 

Ha en skön vårhelg!

/REDAKTIONEN

---

TEXT: MATILDA POHL

Panelsamtal, cyberfeminism och dans, dans, dans

Våren är här, solen skiner och Göteborg sprudlar av energi! Den här helgen vill vi vakna upp ur idet och hitta på saker. Ut och dansa, lyssna på föreläsningar som inte har med skolan att göra (kämpa på, det är inte långt kvar till lov nu). Här är våra tips för den ultimata helgen!

                  Helgen v. 15

→  Vi drar igång fredag kväll på Litteraturhuset! Under rubriken Skildra klass - Arbetarskrivare bjuds vi in till att lyssna på författare från föreningen Arbetarskrivare som berättar om sina böcker och sitt skrivande. Det kommer också att finnas bokbord och annan information för den som är nyfiken.

→  När klockan slår 22 på fredagskvällen är Valandhuset the place to be när klubbfavoriten Wish You Were Queer återigen bjuder upp till ett glittrande dansgolv. Temat denna afton är super queeros, så glöm inte superhjältetrikån hemma.

→  Efter en fartfylld natt hinner vi ändå få alldeles lagom med sömn innan det är dags att bege sig till Göteborgs konsthall på lördag. Som en del av utställningen Mozart's Ghost hålls ett gäng med temadagar, och denna gång står feministen och teoretikern Donna Haraway i centrum. Donna Haraway: Story Telling for Earthly Survival bjuder bland annat på visning av en omdiskuterad dokumentär, föredrag och Q&A. Klockan 13.30, don't miss it! 

→  På kvällen är det dags för klubb igen, sprillans ny dessutom. Klubb Rörelsen har premiär och beskriver sig själva som "en oas där vi kan få vara de vi vill i en varm, peppig, kreativ och inspirerande miljö". Låter ju hur underbart som helst. Oceanen är stället där det händer.

→  Så kommer vi till söndagen, där vi avslutar veckan på StadsteaternSverigebarometern är ett samtal mellan flera kända röster, bland annat Adam Tensta och Segal Mohamed, som diskuterar frågor om svenskhet, kultur och inkludering. Ett utmärkt avslut på en finfin helg.

 

---

TEXT: HANNAH ALVÅ

6 snabba frågor till Maria Ramnehill

Som avslut på temaveckan om transperspektiv har redaktionen pratat med journalisten och författaren Maria Ramnehill. Hon har skrivit boken Ett transfeministiskt manifest, som gör upp med föraktet mot transkvinnor.

Maria

Maria Ramnehill. Foto: Jessica Segerberg.

 Vilka frågor som berör transpersoner anser du är viktiga att lyfta inför valet i höst?

Jag hoppas mest att transpersoners rättigheter inte ska bli en valfråga – vi har under ett drygt decennium sett otroliga framsteg när det gäller rättigheter och ett första steg mot någon slags normalisering. Men nu råder konservativa vindar och både homofobi och transfobi verkar öka i samtiden: jag är snarare rädd att trenden går åt än mer konservativa vindar. Så jag hoppas att valet kommer att handla om klassiska fördelningsfrågor, om en politik som ökar allas ekonomiska frihet, allas trygghet på arbetsplatsen och i arbetslivet. För en så ekonomiskt svag och diskriminerad grupp som transpersoner är det av enorm vikt. En ekonomisk politik för jämlikhet är något av det viktigaste för transpersoner idag, liksom för väldigt många andra. 

En av de viktigaste frågorna just nu är väl ökade resurser till transvården som helhet, eftersom som så många fler söker sig dit än tidigare. Köerna har växt enormt i en vård som redan innan varit alldeles för långsam. 

Vad kan cis-personer göra för att bidra till förståelse för och förbättring av transpersoners situation?

 Det är en svår fråga! Jag vet inte om man behöver öka sin förståelse mer än att betrakta också transpersoner som människor, alldeles vanliga. Att inte ha ingången att det är något konstigt, något väldigt annorlunda. Generellt blir det ju lättare om man faktiskt känner någon med transerfarenhet, att man faktiskt umgås med någon utan att göra det till något konstigt.

 Finns det några organisationer eller plattformar som du kan rekommendera för transpersoner som söker gemenskap?

I Göteborg finns ju mötesplats Simone, i Stockholm vet jag att det finns något liknande för unga för att hitta gemenskap och vänner. 

En organisation som har gjort ett fantastiskt aktivistjobb är Transförsvaret, och jag hoppas verkligen att de kan fortsätta om de bara hittar några fler som kan engagera sig i styrelsen. 

Vilka är dina smultronställen som är trygga och inkluderande för transpersoner i Göteborg?

Lesbisk frukost är en favorit, även om det var längesedan jag var där och ofta inte hinner komma. Alla lesbiska ställen och evenemang jag gått på i Göteborg har varit bra och trygga, även om det finns alltför få och alltför sällan händer något. 

Har du några egna influenser som inkluderar transperspektiv inom populärkultur? 

Det finns inte mycket om transkvinnor i populärkultur som jag gillar egentligen. Det finns inte mycket om transpersoner jag gillar inom kulturen som helhet, men Lyra Kolis (fd Ekström Lindbäck) roman Ett så starkt ljus, Nino Micks och Yolanda Aurora Bohm Ramirez nyutkomna diktsamlingar och naturligtvis Ester Martin Bergsmarks film Någonting måste gå sönder är några av undantagen. 

 Vem är din största förebild?

Jag har nog ingen stor förebild, men jättemånga som jag beundrar på olika sätt: Sara Stridsberg, Lars Norén, Mare Kandre. Och den kanadensiska twittraren Natalie Reed som kanske har varit en av de viktigaste i att forma mitt förhållningssätt till transteori och feministiska frågor och inspirerat mig till att aldrig vara nöjd och fortsätta ifrågasätta de sanningar som feminismen, transaktivismen eller samhället i stort tar för givna. 

 

---

Spänning, fartfylld humor, nödvändig fakta, träffande poesi och melankoliska generationsromaner

Idag lämnar vi ordet till bibliotekarien och författaren Sebastian Lönnlöv. Extra pejl har Sebastian på böcker med transtematik – välj och vraka i listan nedan!

Moa-Lina Olbers Croall – I mitt namn
. 2016. En fantastisk faktabok om trans, med intervjuer, ordlistor och tips på både böcker och filmer. Obligatorisk i varje bibliotek, på varje skola och i varje skolas personalrum – samt på varje ungdomsmottagning och överallt annars där den kan nå unga eller vuxna. 

Nino Mick – Tjugofemtusen kilometer nervtrådar. 2018. Poesi som har något att säga – och som säger det med både förtvivlan, ilska, distans och humor. Men framför allt med säkerhet och stil. Ordineras till dig och alla andra!

Sara Lövestam – Skarven. 2016. Johanna, Ludde och Olivia känner inte varandra innan deras föräldrar bestämmer sig för att semestra på samma skärgårdsö, men svetsas samman när de förstår att någonting hemskt händer ute på Skarvön. Snart är de en mördare på spåren, samtidigt som de slåss mot helt andra problem – till exempel att Johannas föräldrar vägrar inse att hon är tjej.

Jenny Jägerfeld – Brorsan är kung. 2016. En fartfylld, rolig och underbart skriven kapitelbok om Måns som nyss har berättat för sina föräldrar att han är kille. På semestern träffar han Mikkel, som först skrämmer honom men sedan räddar hans liv. De blir blodsbröder och lovar att de aldrig ska ljuga för varandra. När Måns säger att han är kille säger han bara sanningen, men kommer Mikkel att förstå det?

Sara Lövestam – Sanning med modifikation (2015), Önska kostar ingenting (2015), Luften är fri (2016), Finns det hjärterum (2017). En deckarserie om den papperslöse detektiven Kouplan, som löser brott för att försörja sig, kämpar för att få tag på testosteron – och håller sig undan polisen för att slippa bli utvisad. Böckerna om Kouplan finns också i lättläst version.

Lyra Ekström Lindbäck – Ett så starkt ljus. 2014. En melankolisk generationsroman om (o)lycklig kärlek och om kärlek bortom heteronormen. Sara förälskar sig i C, men klarar hen av att släppa henne nära när det verkligen gäller?

Elias Stjärne Ericson – Åror. 2013. En serieroman om sextonårige Mika som flyttar till Stockholm. I sitt nya sammanhang blir han äntligen läst som kille, men ångesten släpper ändå inte taget. När han träffar Izzy blir det en resa in i både ångestens och kärlekens bråddjup.


– Sebastian Lönnlöv

---

Vill du få tips om böcker regelbundet? Följ Sebastian på bloggen tekoppenstankar.se eller på Instagram.

sebastianlonnlov

"Alla ska med på tåget – vi måste vara snälla mot varandra!"

I helgen är det dags för GBG Trans Awareness Festival, som syftar till att motverka fördomar om transpersoner! Vi har träffat Amanda Hansson och Lovis Myrhill från ATRA – arrangörerna bakom eventet.

transfest

 Vilka är ATRA och vad gör ni? 

Amanda: Det är en förening som vi startade i vintras, för att kunna samordna events för transrättigheter. Det fullständiga namnet är The Association for Trans-Rights through Art. Det går att bli medlem hos oss helt utan avgifter och det är öppet för alla. Utom möjligtvis såna som tycker illa om transpersoner, då är man inte välkommen, haha. 

Lovis: Vi hoppas att det blir fler som vill engagera sig och gå med i föreningen i framtiden.

Amanda: Den som är intresserad av medlemskap kan alltid kontakta oss via mailen: kontakt.atra@gmail.com ! Vi är helt och hållet partipolitiskt obundna, vilket är viktigt att poängtera.

 

Kan ni berätta mer om GBG Trans Awareness Festival – vad kan besökaren förvänta sig?

Lovis: Det är först och främst musik som vi kommer att ha. En hel del olika band och genrer.

Amanda: Med en blandning av cis- och transpersoner.

Lovis: Precis.. Vi bjuder även på poesi och fanzines. I framtiden vill vi få in mer konst också. Tanken är att få med oss så många som möjligt, därför är eventet inte separatistiskt för trans. Alla ska känna att de är välkomna!

Amanda: Under fredagen befinner vi oss på Skjul 46 och har en åldersgräns på 18 år. Lördagens spelningar äger rum på Frilagret – som är en stor samarbetspartner för oss. Där kan även minderåriga komma in. Vi är också väldigt tacksamma för Göteborgs Stad, som har gett oss stipendiet snabbslanten och finansierat festivalen. 

 

Det är visserligen fullt fokus på festivalen just nu, men har ni några framtidsplaner för föreningen?

Amanda: Ja, vi fick en explosion av intresserade poeter helt plötsligt. Men då hade vi redan satt line-upen och strukturerat schemat för festivalen. Så vi ska försöka anordna ett mer poesi-inriktat event framöver.

 

Vad spännande! Jag såg dessutom att ni har startat en namninsamling? 

Amanda: Ja det stämmer! Antalet sökande för behandling av könsdysfori har ökat jättemycket de senaste åren, vilket har skapat långa köer och överbelastat vården. Situationen är väldigt illa i Västra Götaland och det är flera års väntan på behandling, vilket är allvarligt i och med att självmordsstatistiken är väldigt hög bland transpersoner.  

 

Har ni några tips på trygga rum och arrangemang för transpersoner i Göteborg?

Amanda: Haket är ett väldigt bra ställe, de håller i mycket grejer för trans och HBTQI. Det känns alltid tryggt där. Gretas ska vara rätt bra också, men jag har inte varit där så mycket själv.

Lovis: Frilagret är perfekt om man bara vill fika eller ta en kaffe.

Amanda: RFSL är ett alternativ om man vill engagera sig också. Och Transammans, som är ett förbund för transpersoner!

 

Hur kan man bidra till en bättre situation för transpersoner?

Amanda: I mindre sammanhang är pronomen viktigt att respektera och uppmärksamma. Man kan också kontakta lokalpolitiker och försöka påverka hur vården ser ut. I dagsläget räknas inte heller hatbrott mot transpersoner som hets mot folkgrupp, vilket är viktigt att trycka på. Transpersoner har alltid fallit mellan stolarna historiskt sett. År 1972 var Sverige det första landet att tillåta transpersoners byte av juridiskt kön, men som ett bihang pågick ju tvångssteriliseringarna fram till 2013. Sedan får transpersoner varken sitt utrymme eller sina rättigheter uppfyllda världen över, vilket är något som måste förändras. Vi är alla människor i slutändan. 

 

⚧ HJÄLP TILL ATT MINSKA KÖERNA I TRANSVÅRDEN – skriv under namninsamlingen här!

⚧ Här hittar du fredagens och lördagens Facebook-event för GBG Trans Awareness Festival! 

 

---

TEXT: MALIN ÅGREN

”Den får en att vilja samla alla sina kompisar och läsa högt”

Vad finns det egentligen för böcker som skildrar transpersoners liv och perspektiv? Vi frågade en riktig expert på translitteratur, nämligen litteraturvetaren och forskaren Sam Holmqvist. I Agenda: Jämlikhets blogg delar Sam med sig av sina favoriter!

Eftersom jag är litteraturhistoriker vill jag börja med att tipsa om två äldre böcker. Sveriges kanske genom tiderna mest lästa bok är den självbiografi som Lasse-Maja skrev i början av 1800-talet. Hen levde omväxlande som man och som kvinna och berättar väldigt roligt om sina äventyr som stortjuv. Framför allt handlar boken om hur mycket alla älskar Lasse-Maja, och hur mycket hen får ligga. Transmannen Andreas Bruce levde ett mer vanligt liv, men berättade också om det i en självbiografi (som inte gavs ut förrän för några år sedan). Den är oerhört spännande för den som vill veta hur transpersoner levt för länge sedan (spoiler: ungefär som alla andra).
Lars Molin, Lasse-Majas besynnerliga äventyr (finns i flera upplagor med olika titlar)
Andreas Bruce, ”En sannfärdig berättelse” (utgiven i Inger Littberger Caisou-Rousseaus Therese Andreas Bruce)

I år har Yolanda Bohm och Nino Mick debuterat med diktsamlingar, som är praktiskt taget obligatoriska. Bägge författarna är estradpoeter och skriver så att det sjunger i en, men förutom det är de här diktsamlingarna väldigt olika. Ikon är en bok att läsa när du tror att du inte orkar mer, den får en att skratta och skrika och slåss. Den får en också att vilja samla alla sina kompisar och läsa högt. Tjugofemtusen kilometer nervtrådar har samma direkta tonfall men är snarare en bok att ta med sig ut i skogen och läsa i sin ensamhet. Mitt ex har hundöron överallt för att jag vill läsa igen och igen och igen.
Yolanda Aurora Bohm Ramirez, Ikon
Nino Mick, Tjugofemtusen kilometer nervtrådar

Bland mina nutida favoriter finns också Maria Ramnehills essä Ett transfeministiskt manifest, Elias Ericsons seriebok Åror, Theodor Hildeman Togners diktsamling Ut, Eli Levéns prosalyriska Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats, Sara Lövestams deckare om Kouplan (som börjar med Sanning med modifikation) och allt av poeten Leif Holmstrand.

– Sam Holmqvist
 

SamHolmqvist

 

Fyra mediatips om och med transpersoner

Dags för veckans populärkultur! 

Populärkultur trans

Film: Oavsett om du har påsklov eller bara massvis av påskgodis kvar att förtära - passa på att se en film eller två! På SVT play finns dokumentären Kiki uppe ett tag till, som är som ett slags uppföljing till dokumentären Paris is burning (finns på Netflix!). Den ger oss inblick i Kiki-scenen i New York där man utför Ballroom, en konstform som inte bara handlar om dans utan lika mycket om utstrålning och att vara sig själv fullt ut. Andra filmtips är Transamerica, Boys Don't Cry och Ma Vi en Rose

Podd: Bra poddar är svårt att få nog av. Lyft morgonpromenaden med att lyssna på ett avsnitt av Beyond Gender, som bjuder på intervjuer med olika transidentifierande perosner varje torsdag. Ett annat tips är podden Transition Transmission

Instagram: Fyll ditt flöde med pepp i stället för stress! Här är fem grymma personer att följa för uppmuntran och massa igenkänning: 

⚧ Love Prelog ⚧ Hari Nef ⚧ Laverne Cox ⚧ Mikaelikjol ⚧ Freja Lindberg 

Events: Slultigen vill vi tipsa om en utställning som visserligen inte är i Göteborg, utan i Falun. Men kanske har du vägarna förbi och se då till att besöka Elisabeth Ohlson Wallins id:Trans - "Sveriges första stora transutställning". I helgen hoppas vi dock att du är hemma, för då är det äntligen dags för Trans Awareness Festival här i götet! Mer om den kan ni läsa i veckan här på bloggen . 

 

---

TEXT: HANNAH ALVÅ

”Alla transpersoner i alla åldrar är välkomna”

Varannan onsdag ses transpersoner och deras närstående för att utbyta funderingar och nätverka över en fika i centrala Göteborg. Bakom initiativet ligger Transammans Väst, en förening som vill erbjuda en trygg plats för att bolla tankar kring könsidentitet.

transammans

Hej Transammans Väst! Vilka är ni och vad gör ni?

Hej! Vi är en lokalförening till Transammans, ett förbund för transpersoner och närstående. Transammans anordnar fikaträffar, samtalsgrupper, transkollo, träningar och andra aktiviteter som medlemmarna önskar. Vi kan också verka som stödpersoner.

Berätta mer om Transammans Västs fikaträffar i Göteborg. Vad händer där?

Vi ses för att ha en fin stund, knyta kontakter, dela erfarenhet och kunskap. Till våren kommer vi också ses några gånger utomhus. Alla transpersoner i alla åldrar och närstående till transpersoner är välkomna. På dessa fikaträffar räknar vi närstående som förälder, partner, syskon, barn eller annan familjemedlem, vän, skol-eller vårdpersonal eller annan som vill få mer kunskap och träffa andra närstående. 

Vad önskar ni att eventarrangörer i Göteborg gör för att öka inkluderingen av transpersoner?

Satsa på genusmedvetenhet, se till att få tillstånd till ett inkluderande, icke-binärt samhälle, till exempel könsneutrala toaletter och omklädningsrum. Empati och kunskap brukar vara en bra start!


Fikaträffar med Transammans Väst äger rum onsdagar jämna veckor klockan 17.30–20.00 hela våren. Träffarna är till för transpersoner och/eller personer som funderar över sin könsidentitet och är över 13 år. Vill du anmäla dig? Mejla transammans.vast@gmail.com. Information om kommande fikaträffar hittar du här, här och här.

---

TEXT: MATILDA POHL

Spotify-guide: aktivism & pepp!

Påsken har kommit och förhoppningsvis våren! Är du lika peppad som vi på varmare tider och mer energi till engagemang? Vi har hittat den bästa musiken för dig!

Linda Pira

Göteborg är minst sagt ambivalent när det gäller årstider och väderlekar. Men som kompensation har vi riktigt fin musik i stan! Sonic Magazine har gjort den perfekta listan för den lokala hiphop-älskaren, kolla in den här!

Är hiphop inte din grej? Lyssna på begåvade kvinnor á la Pustervik-stämning – passande för både tillbakalutade och upptempo stunder!

För den engagerade som brinner lite extra inombords har Pitchfork samlat de bästa protestlåtarna från förra året och levererar även en Black Lives Matter-lista. Det svenska digitala musikmagasinet Popmani har också knåpat ihop en spellista med tema aktivism, som du inte får missa! 

Någon mer än vi som älskar Cherrie och Linda Pira? Nyfiken på vad de lyssnar på? Klicka dig vidare till Cherrie sheroes och Lindas spellista för GAFFA! Du kommer garanterat inte att bli besviken. 

Slutligen rekommenderar vi den ultimata (och demokratiska) listan med feminist anthems, för vad mer behövs här i livet?

 

GLAD PÅSK & TREVLIG LYSSNING

/ REDAKTIONEN

---

TEXT : MALIN ÅGREN

 

 

Ett eget rum för kvinnor och transpersoner

Går du i tankar på vad du ska göra till hösten? Nu är ansökningsperioden till universitet och folkhögskola i full gång, men för den som vill ha något annat än det traditionella upplägget finns många alternativ. Vi på bloggen vill tipsa om Kvinnofolkhögskolan i Göteborg, som erbjuder kurser med feministiskt fokus för kvinnor och transpersoner. Vi ställde några frågor till Maria Fredriksson, lärare på skolan, om kursutbudet och behovet av trygga rum.

Kvinnofolkhögskolan

Varför behövs en separatistisk skola som Kvinnofolkhögskolan i dagens studieutbud?

Vi tror på separat organisering för framtida inkludering. Vi vill erbjuda kvinnor och transpersoner möjligheten att studera i en miljö där det finns en uttalad ambition att bereda plats för just dem. Fördelen är att du går i en klass tillsammans med människor som medvetet sökt sig till just denna skola, vilket kan göra att det känns tryggare att ta plats.

Vad för sorts kurser är det ni erbjuder?

Vi erbjuder studier på både grund- och gymnasial nivå. Det finns kurser med långsam studietakt, samt en kurs för deltagare med svenska som andraspråk. Våra kurser Feministiskt fokus: Teater samt Feministiskt fokus: Film, text & performance fokuserar på konstnärliga arbetssätt och uttryck för politisk aktivism och för den som vill fördjupa sig finns fördjupningskursen Feministiskt fokus: Regi & ledarskap.

Vi erbjuder även skrivarkurser av olika slag; Your Silence Will Not Protect You är en distanskurs på lite mer avancerad karaktär, medan Skriv om ditt liv är en deltidskurs som går på onsdagseftermiddagarna och som vänder sig till dig som vill komma igång med skrivande. I vårt kursutbud ingår även andra distanskurser som exempelvis Mångfald och intersektionalitet samt olika fortbildningskurser för yrkes- och föreningsverksamma. Dessa fortbildningskurser är öppna för alla.

När ska man senast söka in till er?

 

Ansökning till Your Silence Will Not Protect You ska ske senast 7 maj. Du som söker till Feministiskt Fokus: Teater kommer att kallas till en antagningsworkshop i maj. Allmän linje tillämpar löpande antagning. Kort sagt - varmt välkommen att söka nu, vilken kurs det än gäller!

---

TEXT: HANNAH ALVÅ

5 tips för jämlikhet i helgen

Äntligen fredag! Inga konstigheter, här kommer några grejer du kan hitta på i Göteborg för att sätta guldkant på helgen och samtidigt främja jämlikhet. Lär dig något nytt och ta del av någon annans historia!

jämlikhet

* Gå på fest på Bengans arrangerad av Ingen människa är illegal. Lyssna på rap på dari och mörk, elektronisk R&B – och stöd samtidigt arbete med papperslösa i Göteborg! Eventet hittar du här!

* Samla ihop kompisgänget och nörda ner er i Jämquiz – ett quiz som sätter dina kunskaper om jämställdhet på prov. Quizet hittar du här!

* Gå på bio och se Gabriela Pichlers nya film Amatörer. Filmen är ett porträtt av ett småstadssamhälle och vann pris för bästa nordiska film på Göteborgs filmfestivals gala Dragon Awards. I helgen rullar den upp på biograferna runt om i stan! Trailern ser du här.

* Kolla in Girls girls girls på Konstmuseet. Julia Peirones hyllade utställning med flickan som tema är över på söndag – missa inte sista chansen att se den! Mer information hittar du här.

* Engagera dig eller bidra till jämlikhet via organisationer! Vi på Agenda: Jämlikhet listar en massa fantastiska organisationer som arbetar med jämlikhet inom olika områden. Spana in dem här!

Digitalt kan du dessutom ta en liten stund av din tid för att:

* Skriva under Amnestys aktioner. Du är bara ett klick bort från att aktivt ta ställning för mänskliga rättigheter! Visa ditt stöd för kvinnorättsförsvararen Azza Soliman här och ditt missnöje mot totalförbudet mot abort i El Salvador här.

* Skriva under för #kvinnorsval ! Med en underskrift kan du kräva att Sveriges nästa statsminister står upp för kvinnors rättigheter. Kvinna till Kvinna uppmanar dig att agera – låt inte Sverige dras med i de nationalistiska vindar som blåser över delar av Europa och världen. Läs mer och signera brevet här!

 

TREVLIG HELG! 

 

/REDAKTIONEN 

 

"Vi vill bjuda in er till att höra våra röster och bli en del av vår kamp"

Internationella kvinnodagen uppmärksammas på Kulturhuset Blå Stället med en kväll på temat feminismens roll i förorten. Det kommer bjudas på framträdanden av poesi, musik och mycket annat. Jag har pratat med Segal Mohamed, som är kvällens konferencier och med Zara P. Salahi, projektledare hos INTERACT Göteborg samt uppträdande på scen.

 

Feminsimens roll

 

 

Hej Segal Mohamed, vilken är din roll i det här eventet?

Jag är medarrangör och konferencier.

 

Varför är det viktigt att vi uppmärksammar feminismens roll i förorten?

Eftersom de kvinnor som bor i förorten ofta osynliggörs i den politiska debatten är det viktigt för mig att lyfta denna dagen för mina medsystrar och "lilla Segal", alltså skapa något jag var i behov av som barn. Personligen har jag aldrig känt att jag funnit ett utrymme för att fira den kvinna jag är utan känt att denna dagen är en dag för att hylla vita feminister och deras segertåg genom staden.

 

Hur går vi vidare med de här frågorna efter 8:e mars?

Personligen är denna dagen för mig en påminnelse om att samla kraft för att klara av framtiden, då det sällan finns utrymme för vilopauser för en kvinna som rasifieras av samhället ovanpå att leva i en förort som marginaliseras av möjligheten att få spegla sig i samhället på grund av den bristande representationen av våra kroppar. Därför är idag en dag då vår egen plattform blir en spegelbild för kampens fortsatta existens.

 

För att citera Maya Angelou: "STILL I RISE"

 

----------

 

Hej Zara P. Salahi, vad kommer du att framföra?

Utdrag ur ett bokprojekt som jag jobbar med just nu. De förlorade barnen heter den. Projektet handlar om Irans moderna historia och det som föranledde att en hel generation övergavs. Om de barn som inte passade in i normen i det lilla landet lagom och tvingades in i ett liv i utanförskap – ett utanförskap som för vissa blev ett trauma, för andra en konstant kamp och för ytterligare andra något som gjorde att de gav upp.

 

Varför tycker du att vi ska komma till Blå Stället ikväll?

Den internationella kvinnodagen är just det, en dag som ska inkludera och föra samman alla kvinnor. Men vi är många som aldrig känt oss inkluderade i firande av denna dag. Därför skapade vi ett eget event. Vi har skapat en 8:e mars där vår kamp och våra röster äntligen står i fokus, och vi vill bjuda in er till att höra våra röster och bli en del av vår kamp.

 

Vilka är INTERACT och hur kan man ta del av ert arbete framöver?

INTERACT är ett projekt under föreningen KFUM. Vi stöttar nyanlända tjejer i åldrarna 16–25 genom att dels stärka deras identitet och självkänsla, dels hjälpa dem att komma ut i studier och arbetsliv. Vi ser till att matcha ihop mentorer med våra deltagare. Mentorerna ska kunna ge tjejerna vägledning in i vuxenlivet. Med mentorer vars erfarenheter liknar tjejernas arbetar vi för att förändra fördomsbilden mot utrikesfödda och lyfta fram icke normativa förebilder för våra deltagare och även för omvärlden.

 

Vi arrangerar regelbundet aktiviteter som är kostnadsfria för våra deltagare: inspirationsmässor, sommarläger, samtalsgrupper, med mera. Vi håller även i utbildningar i intersektionell och jämlik rekrytering för företag och föreningar. Genom att följa oss på Facebook kan en exempelvis se när vi har utbildningsdatum eller söker efter mentorer.

 

----------

 

"Internationella Kvinnodagen: Feminismens roll i förorten" arrangeras av Blå Ställets Vänner, Kvinnofolkhögskolan, INTERACT Göteborg, RISK och Kulturhuset Blå Stället. Mer info om eventet kan du hitta här.

 

 

TEXT: HANNAH ALVÅ

"Man ska känna sig trygg när man är ute och dansar!"

Den 8 mars avslutas med glädje på Folk vid Järntorget, där Amnestys kvinnorättsgrupp och arrangören Ladyfest Göteborg håller en fullspäckad kväll. Syftet är att lyfta arbetet för kvinnors rättigheter och jämställdhet i världen. Men det bjuds även på klubb, musik och danceoke.        

ladyfest

Hej Ladyfest Göteborg! Vilka är ni och vad gör ni?


Vi är en partipolitiskt- och religiöst obunden feministisk ideell förening med säte i Göteborg. Sedan år 2005 arrangerar vi olika evenemang så som klubbar, vernissage, spelningar och feministiska quiz. Konceptet Ladyfest började i Olympia, USA, år 2000 som en kulturfestival med enbart kvinnliga arrangörer, konstnärer och artister. Idén kom till eftersom musikbranschen är mansdominerad. Sedan dess har det hållits flera Ladyfester över hela världen. Vårt motto är att lyfta lokala förmågor och vi bokar alltid endast kvinnor till våra event. Om det är grupper vill vi att de ska bestå av minst 50 procent kvinnor. Som publik till våra arrangemang är såklart alla välkomna!


Hur kommer sig samarbetet med Amnestys Kvinnorättsgrupp under kvinnodagen?

Samarbetet känns naturligt eftersom vi tidigare har arrangerat event under 8 mars tillsammans med Amnesty. Även om vi själva är vana vid att anordna klubbar och fester, så kan vi inte nog belysa allvaret kring den Internationella Kvinnodagen. Det finns en tyngd hos Amnesty. Vi lever i en värld och i ett samhälle där det fortfarande är ojämlikt mellan könen. Att lyfta frågan och informera om problematiken tar oss ett steg längre i kampen för jämställdhet. Därför känns det viktigt att tillsammans med Amnestys Kvinnorättsgrupp kunna bjuda in till en föreläsning med Shadi Boroumand. Hon har jobbat som advokat i Iran och kämpar för att frågan om kvinnors rättigheter ska lyftas. Shadi kommer att tala om sina erfarenheter och om kvinnors situation i landet. Iran är ett av de länder i världen som inte ratificerat FN:s kvinnokonvention (CEDAW). Detta gör det lagligt att reservera sig mot hela eller delar av innehållet på områden som till exempel äktenskapliga rättigheter, reproduktiv hälsa, rätten att bestämma över sin kropp, barnafödande, preventivmedel och sexualitet. 


Vad kan besökaren vänta sig av festen på Folk?

Att vi är starka tillsammans och finner kraft i gemenskapen – och självklart massor av dans! En kompott av upplysning, upplevelse av att kampen är glödande och framtidshopp hoppas vi kommer genomsyra kvällen. 


Hur skulle ett mer jämställt samhälle se ut enligt er och verksamheten ni driver?

Jämställdhet inom hela samhället såklart, men vägen dit är lång. Bryter vi ner det till var vår organisation är verksam hamnar fokus på att främja lika förutsättningar inom kultur, arrangemang och vid bokning. Inom just klubbscenen känns det som att vi har kommit långt. Annat var det år 2005 när vi startade Ladyfest i Göteborg. Då ansågs det uppseendeväckande att arrangera fester med endast kvinnliga bokningar. Vi vill också att jämställdhet ska genomsyra hela klubbscenen – även publiken. Man ska känna sig trygg när man dansar, går på spelningar eller festivaler. Det vi ser som positivt är att flera grupper, föreningar och klubbkollektiv har startats under de senaste åren. Det är inte längre ovanligt med detta koncept. 


Var kan man hitta er framöver? Har ni något planerat längre fram?

Det senaste året har vi haft ett par medlemskvällar med quiz som avhandlat kvinnor i litteraturen, film, musik och nu senast – #metoo. Våra quiz ser vi som ett bidrag till upplysning om hur verkligheten ser ut strukturellt och på alla pl
an, men vårt primära fokus är just inom kulturlivet. Vi vill komma ifrån myten om att Sverige ligger i framkant i fråga om jämställdhet, då det skapar en falsk bild av hur det faktiskt ser ut. Vi vill förutom detta nå ut från stadens centrum och hålla i fler evenemang, workshops, quiz, medlemskvällar och föreläsningar i andra delar av Göteborg för att skapa en mer inkluderande miljö. Vi vill att alla ska känna sig välkomna och trygga – Ladyfest är för alla! 


Vill du veta mer om eventet som arrangeras av Amnesty Kvinnorättsgrupp och Ladyfest Göteborg – och äger rum på Folk den 8 mars? Läs mer i Agendan!

TEXT: MALIN ÅGREN

 

Har du inga planer för 8 mars?

Inget bestämt inför torsdag? Ingen panik – Agenda: Jämlikhets redaktion guidar dig till en grym kvinnodag i Göteborg full av föreläsningar, kultur och gemenskap. Alla events är gratis om inget annat anges!

kvinnodagen

Den internationella kvinnodagen i Göteborg är sprängfylld med grejer att göra, därför är det viktigt med en stadig frukost. Vi kickar igång dagen med att käka feministisk brunch med Terrafem och UN Women Gbg. Här är alla välkomna att droppa in från klockan 9, hänga, lyssna på talare och trycka tygpåsar! 

Vad görs egentligen i Västra Götaland för att mäns våld mot kvinnor ska upphöra? När hjärnan vaknat till liv styr vi stegen uppför Avenyn till Stadsbiblioteket för att lyssna på när aktörer som jobbar för att förebygga mäns våld mot kvinnor berättar om sitt arbete. Start klockan 12! 

Vi snabbar sedan på stegen genom Vasaallén, för vi vill inte missa när CeCAR styr föreläsning och paneldebatt med tema ”#metoo and social protests as connective action” på Handelshögskolan. Doktorer från olika fakulteter vänder och vrider på kollektiva protester för att åstadkomma förändring – och tid för frågor och diskussioner utlovas! Start klockan 13. 

Klockan 16 börjar art o’clock! Vi cruisar genom stan mellan utställningar och vernissage med feminism och kvinnor i fokus. Möjligheterna är många: på Clarion Hotel Post inviger tio kvinnliga konstnärer från Sverige och Iran utställningen "En halv duk om frihet", på Göteborgs konstmuseum visas utställningen”Kvinna, kropp och konst” och på Kulturhuset Blå stället pågår en konstutställning med Aftab Soltani, ordförande i Hayat – kvinnorörelse. Även på Medborgarkontoret Västra Hisingen finns möjlighet att uppmärksamma kvinnodagen genom att ta del av konst – så väl som föreläsningar, filmvisning och språkcafé (från 16.30). Konstmotståndaren gör bäst i att hänga på Göteborgs universitet – där pågår forskarföreläsningar med anledning av kvinnodagen hela eftermiddagen. 

Klockan 17.30 samlas vi med typ 2000 andra på Gustav Adolfs torg för att delta i demonstration för kvinnors rättigheter. Mössa och halsduk på – ta hand om varandra!  

Efter demon vill vi in i värmen och fika och ta del av tal, poesi, konst, dans och musik med feministiska förtecken. Det hittar vi på Kulturhuset Blå Stället, där ett gäng aktörer gått ihop för att uppmärksamma feminismens roll i förorten (start 18.00)! Är vi tävlingssugna drar vi kanske på quiz med tjejtema på Oceanen (start 18.30) eller med tema kvinnor i litteraturen på Kulturhuset Kåken (start 18.00). Vill vi hellre fortsätta kvällen med feministisk självförsvarskurs, paneldebatt och filmvisning gör vi bäst i att styra kosan mot Frilagret, där Kvinna till kvinna arrar 8 mars-firande klockan 18.00–21.30.

Det självklara avslutet på vår 8-marskväll är förstås att slå klackarna i taket på Ladyfest & Amnesty 8-marsfest på Folk. Dokumentärfilmen om Pussyhats visas också (!). Till föreläsningarna som äger rum tidigt på kvällen är alla välkomna, men på klubben måste du vara 18 år och det kostar 50 kronor. Danceoke och ett svettigt dansgolv utlovas! 

Allt som händer 8 mars hittar du i Agendan! GLAD KVINNODAG!

/REDAKTIONEN

TEXT: MATILDA POHL 

”Lär av andra, stötta varandra, använd din röst!”

Med anledning av 8 mars ställer Kvinna till Kvinna till med ett evenemang för att hylla och uppmärksamma kampen för kvinnors rättigheter. Kvällen på Frilagret kommer att bjuda på workshop, paneldebatt, musik och filmvisning – helt gratis! 

kvinnatillkvinna

Hej Kvinna till Kvinna! Varför ska vi komma på ert evenemang 8 mars?

På 8 mars erbjuder vi stärkande, utmanande och lärorika aktiviteter! Panelsamtalet kommer till exempel handla om det krympande utrymmet för kvinnorättsorganisationer och -aktivister. Utvecklingen som sker både lokalt och globalt är skrämmande och bör medvetandegöras för att kunna motverkas. Det är angelägna frågor!

Hur kan vi fortsätta engagera oss när 8 mars är över?

Gå med i en organisation som delar dina hjärtefrågor! Diskutera, både med likasinnade och kanske med personer som inte tycker som du. Utveckla dina kunskaper, lär av andra, stötta varandra, använd din röst!

Vad brukar Kvinna till Kvinna anordna för event i Göteborg?

Vi har bland annat anordnat quiz, musikkvällar, föreläsningar – alltid med syftet att aktualisera frågor om kvinnors rättigheter, fred och säkerhet.


Vill du veta mer om Kvinna till Kvinnas evenemang och annat som händer i Göteborg 8 mars? Kolla in Agendan


TEXT: MATILDA POHL

Sida 1 av 10

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug