SAMTAL: AMAT LEVIN - SLUMPENS BARN

fre 09:00 (09/10-2020)  -  fre 10:30 (09/10-2020)
Världskulturmuseet

Var: Online

Ytterligare information: Samtalet sänds här med start kl 09.00, men går att se i efterhand här.

Möt författaren Amat Levin i ett samtal om hans debutbok Slumpens barn, där han möter de svenskgambier som kom hit redan på 1960-talet och de unga som idag gör avtryck inom kultur, mode, politik och idrott. 

Seinabo Sey
Erik Lundin
Alice Bah Kuhnke
Madi Banja
Malando Gassama

En dag gjorde jag en lista över alla svenskgambier jag känner till. Det tog bara några minuter att komma upp i ett hundratal. Jag bestämde mig för att ta reda på mer om det där som alltid varit diffust i mitt liv, relationen mellan Sverige och Gambia. Om dem som är en del av den. Och oss som är en produkt av den.

Allt började av en slump. År 1965 är mångsysslaren Bertil Harding på resa i Senegal men kör fel och hamnar på den gambiska kusten. Till detta paradis ska han snart ta mängder av soldyrkande chartersvenskar. Samtidigt öppnas dörren för gambier som söker ett nytt liv i Sverige. 

Slumpens barn är ett porträtt av en dynamisk diaspora. Men det är också en personlig berättelse om viljan att reparera familjeband och vad det innebär att föra ett arv vidare.

Medverkande:

Amat Levin har bakgrund som journalist och är uppvuxen i Farsta i södra Stockholm. Han gör podden The Power Meeting Podcast och driver Instagramkontot @svarthistoria. Slumpens barn är hans första bok.

Michael Barrett är kulturantropolog och arbetar som intendent på Världskulturmuseerna. 

Samtalet är en del av Afrosvensk historievecka och arrangeras i samarbete med Nätverket Västsverige mot rasism (Länsstyrelsen Västra Götaland, Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad) och UR.

Foto: Senay Berhe

(text och bild är hämtade från Världskulturmuseets hemsida)