Kvinnorna i Ravensbrück

sön 13:00 (08/03-2020)  -  sön 15:00 (08/03-2020)
Kulturhuset Kåken

Kvinnorna i Ravensbrück

Foajén och Stora Salen

Fri entré

Koncentrationslägret Ravensbrück i Tyskland var det enda läger dit endast kvinnor deporterades. I en utställning producerad av Kulturkontoret i Borås med medel från Västra Götalandsregionen, undersöks om och hur dessa kvinnors upplevelser skiljde sig från de fängslade männens. Utställningen berättar om det hårda livet i Ravensbrück, om hur kvinnorna utnyttjades, straffades och dödades – men också hur de tog hand om varandra.

Medverkande:

Josef Frischer föddes 1948 i Mölndal. Han är vad som kallas för andra generationens överlevande; båda föräldrarna fängslades i koncentrationsläger, hans modersmål är jiddisch och föräldrarnas trauman blir också hans egna. Josef berättar sin historia, och om hur sorg och erfarenheter bearbetats till något stärkande.

Mostafa Hosseini arbetar inom ett forskningsprojekt som berör migration och integration. Mostafa har genomfört djupintervjuer med unga kvinnor från Afghanistan som har kommit ensamma till Sverige, om deras vardagsliv och de insatser och relationer som bidragit till inkludering i det svenska samhället.

Libe Monstren: musikföreställning utifrån Anna Margolins poesi på jiddisch, tonsatt av Henryk Lipp, Klara Andersson (Fågelle) och Timo Nieminen, som med noise och droner öppnar Margolins poesi mot nya ljudvärldar.

Invigningsprogram

13.00 Mingel

13.30 Konsert: Libe Monstren

Ca 14.30 Scensamtal

Foto: Michael Fousert