Bloggtema: Om oss

Ett eget rum för kvinnor och transpersoner

Går du i tankar på vad du ska göra till hösten? Nu är ansökningsperioden till universitet och folkhögskola i full gång, men för den som vill ha något annat än det traditionella upplägget finns många alternativ. Vi på bloggen vill tipsa om Kvinnofolkhögskolan i Göteborg, som erbjuder kurser med feministiskt fokus för kvinnor och transpersoner. Vi ställde några frågor till Maria Fredriksson, lärare på skolan, om kursutbudet och behovet av trygga rum.

Kvinnofolkhögskolan

Varför behövs en separatistisk skola som Kvinnofolkhögskolan i dagens studieutbud?

Vi tror på separat organisering för framtida inkludering. Vi vill erbjuda kvinnor och transpersoner möjligheten att studera i en miljö där det finns en uttalad ambition att bereda plats för just dem. Fördelen är att du går i en klass tillsammans med människor som medvetet sökt sig till just denna skola, vilket kan göra att det känns tryggare att ta plats.

Vad för sorts kurser är det ni erbjuder?

Vi erbjuder studier på både grund- och gymnasial nivå. Det finns kurser med långsam studietakt, samt en kurs för deltagare med svenska som andraspråk. Våra kurser Feministiskt fokus: Teater samt Feministiskt fokus: Film, text & performance fokuserar på konstnärliga arbetssätt och uttryck för politisk aktivism och för den som vill fördjupa sig finns fördjupningskursen Feministiskt fokus: Regi & ledarskap.

Vi erbjuder även skrivarkurser av olika slag; Your Silence Will Not Protect You är en distanskurs på lite mer avancerad karaktär, medan Skriv om ditt liv är en deltidskurs som går på onsdagseftermiddagarna och som vänder sig till dig som vill komma igång med skrivande. I vårt kursutbud ingår även andra distanskurser som exempelvis Mångfald och intersektionalitet samt olika fortbildningskurser för yrkes- och föreningsverksamma. Dessa fortbildningskurser är öppna för alla.

När ska man senast söka in till er?

 

Ansökning till Your Silence Will Not Protect You ska ske senast 7 maj. Du som söker till Feministiskt Fokus: Teater kommer att kallas till en antagningsworkshop i maj. Allmän linje tillämpar löpande antagning. Kort sagt - varmt välkommen att söka nu, vilken kurs det än gäller!

---

TEXT: HANNAH ALVÅ

5 tips för jämlikhet i helgen

Äntligen fredag! Inga konstigheter, här kommer några grejer du kan hitta på i Göteborg för att sätta guldkant på helgen och samtidigt främja jämlikhet. Lär dig något nytt och ta del av någon annans historia!

jämlikhet

* Gå på fest på Bengans arrangerad av Ingen människa är illegal. Lyssna på rap på dari och mörk, elektronisk R&B – och stöd samtidigt arbete med papperslösa i Göteborg! Eventet hittar du här!

* Samla ihop kompisgänget och nörda ner er i Jämquiz – ett quiz som sätter dina kunskaper om jämställdhet på prov. Quizet hittar du här!

* Gå på bio och se Gabriela Pichlers nya film Amatörer. Filmen är ett porträtt av ett småstadssamhälle och vann pris för bästa nordiska film på Göteborgs filmfestivals gala Dragon Awards. I helgen rullar den upp på biograferna runt om i stan! Trailern ser du här.

* Kolla in Girls girls girls på Konstmuseet. Julia Peirones hyllade utställning med flickan som tema är över på söndag – missa inte sista chansen att se den! Mer information hittar du här.

* Engagera dig eller bidra till jämlikhet via organisationer! Vi på Agenda: Jämlikhet listar en massa fantastiska organisationer som arbetar med jämlikhet inom olika områden. Spana in dem här!

Digitalt kan du dessutom ta en liten stund av din tid för att:

* Skriva under Amnestys aktioner. Du är bara ett klick bort från att aktivt ta ställning för mänskliga rättigheter! Visa ditt stöd för kvinnorättsförsvararen Azza Soliman här och ditt missnöje mot totalförbudet mot abort i El Salvador här.

* Skriva under för #kvinnorsval ! Med en underskrift kan du kräva att Sveriges nästa statsminister står upp för kvinnors rättigheter. Kvinna till Kvinna uppmanar dig att agera – låt inte Sverige dras med i de nationalistiska vindar som blåser över delar av Europa och världen. Läs mer och signera brevet här!

 

TREVLIG HELG! 

 

/REDAKTIONEN 

 

Sida 1 av 1

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug

Hjälp oss att bli bättre!

Hej! Vi vill gärna förstå hur vi kan förbättra Agenda: Jämlikhet för dig! Att svara på enkäten tar bara två minuter av ditt liv och du får en massa god karma på köpet!

Svara på enkäten nu En annan gång