5 tips för jämlikhet i helgen

Äntligen fredag! Inga konstigheter, här kommer några grejer du kan hitta på i Göteborg för att sätta guldkant på helgen och samtidigt främja jämlikhet. Lär dig något nytt och ta del av någon annans historia!

jämlikhet

* Gå på fest på Bengans arrangerad av Ingen människa är illegal. Lyssna på rap på dari och mörk, elektronisk R&B – och stöd samtidigt arbete med papperslösa i Göteborg! Eventet hittar du här!

* Samla ihop kompisgänget och nörda ner er i Jämquiz – ett quiz som sätter dina kunskaper om jämställdhet på prov. Quizet hittar du här!

* Gå på bio och se Gabriela Pichlers nya film Amatörer. Filmen är ett porträtt av ett småstadssamhälle och vann pris för bästa nordiska film på Göteborgs filmfestivals gala Dragon Awards. I helgen rullar den upp på biograferna runt om i stan! Trailern ser du här.

* Kolla in Girls girls girls på Konstmuseet. Julia Peirones hyllade utställning med flickan som tema är över på söndag – missa inte sista chansen att se den! Mer information hittar du här.

* Engagera dig eller bidra till jämlikhet via organisationer! Vi på Agenda: Jämlikhet listar en massa fantastiska organisationer som arbetar med jämlikhet inom olika områden. Spana in dem här!

Digitalt kan du dessutom ta en liten stund av din tid för att:

* Skriva under Amnestys aktioner. Du är bara ett klick bort från att aktivt ta ställning för mänskliga rättigheter! Visa ditt stöd för kvinnorättsförsvararen Azza Soliman här och ditt missnöje mot totalförbudet mot abort i El Salvador här.

* Skriva under för #kvinnorsval ! Med en underskrift kan du kräva att Sveriges nästa statsminister står upp för kvinnors rättigheter. Kvinna till Kvinna uppmanar dig att agera – låt inte Sverige dras med i de nationalistiska vindar som blåser över delar av Europa och världen. Läs mer och signera brevet här!

 

TREVLIG HELG! 

 

/REDAKTIONEN 

 

"Vi vill bjuda in er till att höra våra röster och bli en del av vår kamp"

Internationella kvinnodagen uppmärksammas på Kulturhuset Blå Stället med en kväll på temat feminismens roll i förorten. Det kommer bjudas på framträdanden av poesi, musik och mycket annat. Jag har pratat med Segal Mohamed, som är kvällens konferencier och med Zara P. Salahi, projektledare hos INTERACT Göteborg samt uppträdande på scen.

 

Feminsimens roll

 

 

Hej Segal Mohamed, vilken är din roll i det här eventet?

Jag är medarrangör och konferencier.

 

Varför är det viktigt att vi uppmärksammar feminismens roll i förorten?

Eftersom de kvinnor som bor i förorten ofta osynliggörs i den politiska debatten är det viktigt för mig att lyfta denna dagen för mina medsystrar och "lilla Segal", alltså skapa något jag var i behov av som barn. Personligen har jag aldrig känt att jag funnit ett utrymme för att fira den kvinna jag är utan känt att denna dagen är en dag för att hylla vita feminister och deras segertåg genom staden.

 

Hur går vi vidare med de här frågorna efter 8:e mars?

Personligen är denna dagen för mig en påminnelse om att samla kraft för att klara av framtiden, då det sällan finns utrymme för vilopauser för en kvinna som rasifieras av samhället ovanpå att leva i en förort som marginaliseras av möjligheten att få spegla sig i samhället på grund av den bristande representationen av våra kroppar. Därför är idag en dag då vår egen plattform blir en spegelbild för kampens fortsatta existens.

 

För att citera Maya Angelou: "STILL I RISE"

 

----------

 

Hej Zara P. Salahi, vad kommer du att framföra?

Utdrag ur ett bokprojekt som jag jobbar med just nu. De förlorade barnen heter den. Projektet handlar om Irans moderna historia och det som föranledde att en hel generation övergavs. Om de barn som inte passade in i normen i det lilla landet lagom och tvingades in i ett liv i utanförskap – ett utanförskap som för vissa blev ett trauma, för andra en konstant kamp och för ytterligare andra något som gjorde att de gav upp.

 

Varför tycker du att vi ska komma till Blå Stället ikväll?

Den internationella kvinnodagen är just det, en dag som ska inkludera och föra samman alla kvinnor. Men vi är många som aldrig känt oss inkluderade i firande av denna dag. Därför skapade vi ett eget event. Vi har skapat en 8:e mars där vår kamp och våra röster äntligen står i fokus, och vi vill bjuda in er till att höra våra röster och bli en del av vår kamp.

 

Vilka är INTERACT och hur kan man ta del av ert arbete framöver?

INTERACT är ett projekt under föreningen KFUM. Vi stöttar nyanlända tjejer i åldrarna 16–25 genom att dels stärka deras identitet och självkänsla, dels hjälpa dem att komma ut i studier och arbetsliv. Vi ser till att matcha ihop mentorer med våra deltagare. Mentorerna ska kunna ge tjejerna vägledning in i vuxenlivet. Med mentorer vars erfarenheter liknar tjejernas arbetar vi för att förändra fördomsbilden mot utrikesfödda och lyfta fram icke normativa förebilder för våra deltagare och även för omvärlden.

 

Vi arrangerar regelbundet aktiviteter som är kostnadsfria för våra deltagare: inspirationsmässor, sommarläger, samtalsgrupper, med mera. Vi håller även i utbildningar i intersektionell och jämlik rekrytering för företag och föreningar. Genom att följa oss på Facebook kan en exempelvis se när vi har utbildningsdatum eller söker efter mentorer.

 

----------

 

"Internationella Kvinnodagen: Feminismens roll i förorten" arrangeras av Blå Ställets Vänner, Kvinnofolkhögskolan, INTERACT Göteborg, RISK och Kulturhuset Blå Stället. Mer info om eventet kan du hitta här.

 

 

TEXT: HANNAH ALVÅ

"Man ska känna sig trygg när man är ute och dansar!"

Den 8 mars avslutas med glädje på Folk vid Järntorget, där Amnestys kvinnorättsgrupp och arrangören Ladyfest Göteborg håller en fullspäckad kväll. Syftet är att lyfta arbetet för kvinnors rättigheter och jämställdhet i världen. Men det bjuds även på klubb, musik och danceoke.        

ladyfest

Hej Ladyfest Göteborg! Vilka är ni och vad gör ni?


Vi är en partipolitiskt- och religiöst obunden feministisk ideell förening med säte i Göteborg. Sedan år 2005 arrangerar vi olika evenemang så som klubbar, vernissage, spelningar och feministiska quiz. Konceptet Ladyfest började i Olympia, USA, år 2000 som en kulturfestival med enbart kvinnliga arrangörer, konstnärer och artister. Idén kom till eftersom musikbranschen är mansdominerad. Sedan dess har det hållits flera Ladyfester över hela världen. Vårt motto är att lyfta lokala förmågor och vi bokar alltid endast kvinnor till våra event. Om det är grupper vill vi att de ska bestå av minst 50 procent kvinnor. Som publik till våra arrangemang är såklart alla välkomna!


Hur kommer sig samarbetet med Amnestys Kvinnorättsgrupp under kvinnodagen?

Samarbetet känns naturligt eftersom vi tidigare har arrangerat event under 8 mars tillsammans med Amnesty. Även om vi själva är vana vid att anordna klubbar och fester, så kan vi inte nog belysa allvaret kring den Internationella Kvinnodagen. Det finns en tyngd hos Amnesty. Vi lever i en värld och i ett samhälle där det fortfarande är ojämlikt mellan könen. Att lyfta frågan och informera om problematiken tar oss ett steg längre i kampen för jämställdhet. Därför känns det viktigt att tillsammans med Amnestys Kvinnorättsgrupp kunna bjuda in till en föreläsning med Shadi Boroumand. Hon har jobbat som advokat i Iran och kämpar för att frågan om kvinnors rättigheter ska lyftas. Shadi kommer att tala om sina erfarenheter och om kvinnors situation i landet. Iran är ett av de länder i världen som inte ratificerat FN:s kvinnokonvention (CEDAW). Detta gör det lagligt att reservera sig mot hela eller delar av innehållet på områden som till exempel äktenskapliga rättigheter, reproduktiv hälsa, rätten att bestämma över sin kropp, barnafödande, preventivmedel och sexualitet. 


Vad kan besökaren vänta sig av festen på Folk?

Att vi är starka tillsammans och finner kraft i gemenskapen – och självklart massor av dans! En kompott av upplysning, upplevelse av att kampen är glödande och framtidshopp hoppas vi kommer genomsyra kvällen. 


Hur skulle ett mer jämställt samhälle se ut enligt er och verksamheten ni driver?

Jämställdhet inom hela samhället såklart, men vägen dit är lång. Bryter vi ner det till var vår organisation är verksam hamnar fokus på att främja lika förutsättningar inom kultur, arrangemang och vid bokning. Inom just klubbscenen känns det som att vi har kommit långt. Annat var det år 2005 när vi startade Ladyfest i Göteborg. Då ansågs det uppseendeväckande att arrangera fester med endast kvinnliga bokningar. Vi vill också att jämställdhet ska genomsyra hela klubbscenen – även publiken. Man ska känna sig trygg när man dansar, går på spelningar eller festivaler. Det vi ser som positivt är att flera grupper, föreningar och klubbkollektiv har startats under de senaste åren. Det är inte längre ovanligt med detta koncept. 


Var kan man hitta er framöver? Har ni något planerat längre fram?

Det senaste året har vi haft ett par medlemskvällar med quiz som avhandlat kvinnor i litteraturen, film, musik och nu senast – #metoo. Våra quiz ser vi som ett bidrag till upplysning om hur verkligheten ser ut strukturellt och på alla pl
an, men vårt primära fokus är just inom kulturlivet. Vi vill komma ifrån myten om att Sverige ligger i framkant i fråga om jämställdhet, då det skapar en falsk bild av hur det faktiskt ser ut. Vi vill förutom detta nå ut från stadens centrum och hålla i fler evenemang, workshops, quiz, medlemskvällar och föreläsningar i andra delar av Göteborg för att skapa en mer inkluderande miljö. Vi vill att alla ska känna sig välkomna och trygga – Ladyfest är för alla! 


Vill du veta mer om eventet som arrangeras av Amnesty Kvinnorättsgrupp och Ladyfest Göteborg – och äger rum på Folk den 8 mars? Läs mer i Agendan!

TEXT: MALIN ÅGREN

 

Har du inga planer för 8 mars?

Inget bestämt inför torsdag? Ingen panik – Agenda: Jämlikhets redaktion guidar dig till en grym kvinnodag i Göteborg full av föreläsningar, kultur och gemenskap. Alla events är gratis om inget annat anges!

kvinnodagen

Den internationella kvinnodagen i Göteborg är sprängfylld med grejer att göra, därför är det viktigt med en stadig frukost. Vi kickar igång dagen med att käka feministisk brunch med Terrafem och UN Women Gbg. Här är alla välkomna att droppa in från klockan 9, hänga, lyssna på talare och trycka tygpåsar! 

Vad görs egentligen i Västra Götaland för att mäns våld mot kvinnor ska upphöra? När hjärnan vaknat till liv styr vi stegen uppför Avenyn till Stadsbiblioteket för att lyssna på när aktörer som jobbar för att förebygga mäns våld mot kvinnor berättar om sitt arbete. Start klockan 12! 

Vi snabbar sedan på stegen genom Vasaallén, för vi vill inte missa när CeCAR styr föreläsning och paneldebatt med tema ”#metoo and social protests as connective action” på Handelshögskolan. Doktorer från olika fakulteter vänder och vrider på kollektiva protester för att åstadkomma förändring – och tid för frågor och diskussioner utlovas! Start klockan 13. 

Klockan 16 börjar art o’clock! Vi cruisar genom stan mellan utställningar och vernissage med feminism och kvinnor i fokus. Möjligheterna är många: på Clarion Hotel Post inviger tio kvinnliga konstnärer från Sverige och Iran utställningen "En halv duk om frihet", på Göteborgs konstmuseum visas utställningen”Kvinna, kropp och konst” och på Kulturhuset Blå stället pågår en konstutställning med Aftab Soltani, ordförande i Hayat – kvinnorörelse. Även på Medborgarkontoret Västra Hisingen finns möjlighet att uppmärksamma kvinnodagen genom att ta del av konst – så väl som föreläsningar, filmvisning och språkcafé (från 16.30). Konstmotståndaren gör bäst i att hänga på Göteborgs universitet – där pågår forskarföreläsningar med anledning av kvinnodagen hela eftermiddagen. 

Klockan 17.30 samlas vi med typ 2000 andra på Gustav Adolfs torg för att delta i demonstration för kvinnors rättigheter. Mössa och halsduk på – ta hand om varandra!  

Efter demon vill vi in i värmen och fika och ta del av tal, poesi, konst, dans och musik med feministiska förtecken. Det hittar vi på Kulturhuset Blå Stället, där ett gäng aktörer gått ihop för att uppmärksamma feminismens roll i förorten (start 18.00)! Är vi tävlingssugna drar vi kanske på quiz med tjejtema på Oceanen (start 18.30) eller med tema kvinnor i litteraturen på Kulturhuset Kåken (start 18.00). Vill vi hellre fortsätta kvällen med feministisk självförsvarskurs, paneldebatt och filmvisning gör vi bäst i att styra kosan mot Frilagret, där Kvinna till kvinna arrar 8 mars-firande klockan 18.00–21.30.

Det självklara avslutet på vår 8-marskväll är förstås att slå klackarna i taket på Ladyfest & Amnesty 8-marsfest på Folk. Dokumentärfilmen om Pussyhats visas också (!). Till föreläsningarna som äger rum tidigt på kvällen är alla välkomna, men på klubben måste du vara 18 år och det kostar 50 kronor. Danceoke och ett svettigt dansgolv utlovas! 

Allt som händer 8 mars hittar du i Agendan! GLAD KVINNODAG!

/REDAKTIONEN

TEXT: MATILDA POHL 

”Lär av andra, stötta varandra, använd din röst!”

Med anledning av 8 mars ställer Kvinna till Kvinna till med ett evenemang för att hylla och uppmärksamma kampen för kvinnors rättigheter. Kvällen på Frilagret kommer att bjuda på workshop, paneldebatt, musik och filmvisning – helt gratis! 

kvinnatillkvinna

Hej Kvinna till Kvinna! Varför ska vi komma på ert evenemang 8 mars?

På 8 mars erbjuder vi stärkande, utmanande och lärorika aktiviteter! Panelsamtalet kommer till exempel handla om det krympande utrymmet för kvinnorättsorganisationer och -aktivister. Utvecklingen som sker både lokalt och globalt är skrämmande och bör medvetandegöras för att kunna motverkas. Det är angelägna frågor!

Hur kan vi fortsätta engagera oss när 8 mars är över?

Gå med i en organisation som delar dina hjärtefrågor! Diskutera, både med likasinnade och kanske med personer som inte tycker som du. Utveckla dina kunskaper, lär av andra, stötta varandra, använd din röst!

Vad brukar Kvinna till Kvinna anordna för event i Göteborg?

Vi har bland annat anordnat quiz, musikkvällar, föreläsningar – alltid med syftet att aktualisera frågor om kvinnors rättigheter, fred och säkerhet.


Vill du veta mer om Kvinna till Kvinnas evenemang och annat som händer i Göteborg 8 mars? Kolla in Agendan


TEXT: MATILDA POHL

Bloggen är tillbaka!

Hej, nu är bloggen tillbaka!

Efter ett litet uppehåll är bloggen igång igen här på Agenda: Jämlikhet i Göteborg. Precis som i Agendan har vi ett fokus på jämlikhetsfrågor. Vi vill göra det lättare för dig att få djupare kunskap och engagera dig för ett jämlikt samhälle.

Här kan du hitta guider till stadens olika events och organisationer. Bloggen kommer även att bjuda på gästbloggare och personliga berättelser, intressanta intervjuer och populärkultur. Vi vill lyfta olika perspektiv och rättigheter – vare sig det handlar om etnicitet, kön, sexuell läggning, tro, klass eller funktionsvariation.

Redaktionen kommer att tipsa och inspirera dig! Men vi vill också att innehållet ska formas av våra läsare. Vad vill du se på bloggen? Vill du skriva ett eget inlägg om dina erfarenheter eller spännande ämnen? Är du med i en organisation som vill medverka? Tveka inte – kontakta oss på blogg@gbg.agendajamlikhet.se!

Vi är taggade på att dra igång och redan nu inför 8 mars väntar flera inlägg med tips på vad du kan göra på torsdag. Ses då!

 

 - Matilda, Hannah och Malin på bloggredaktionen

Hallå där Simon Klang, initiativtagare till skolstrejken på Schillerska gymnasiet idag

Idag klockan 12 går 40-talet gymnasieskolor runt om i Sverige ut i strejk. Syftet? Att demonstrera mot utvisningarna till Afghanistan. En av skolorna som ansluter sig till strejken är Schillerska gymnasiet i Göteborg. Agenda: Jämlikhet kontaktade Simon Klang, student på Schillerska och en av initiativtagarna till skolstrejken. 

simonklang 

Vad fick dig att ta initiativet till demonstrationen?

Jag har varit engagerad i denna fråga ganska länge – den är väldigt viktig för mig. Jag har länge känt att jag vill göra något konkret och arrangera något själv men det har inte blivit av innan. När jag såg på Facebook att Ung i Sverige och Elever mot utvisningar skulle arrangera en skolstrejk, och frågade om fler skolor ville hänga på, kände jag att det skulle vara bra att göra något på min skola. Jag började då planera och fick sedan kontakt med fler skolor. Nu är vi minst fyra skolor som går ut i strejk idag: Schillerska gymnasiet, Donnergymnasiet, Rytmus och Ingrid Segerstedts gymnasium. 


Förutom att delta i demonstrationer, vad kan vi göra för att visa vårt stöd?  

Det finns många saker man kan göra för att visa stöd för unga som riskerar att utvisas. Man kan prata med vänner om detta, kontakta politiker, skriva debattartiklar och skriva under "Vi står inte ut":s namninsamling för att förändra de nationella lagarna. Men det är viktigt att visa sitt stöd även på individnivå. Många av de ungdomar som riskerar utvisning mår dåligt och behöver någon att prata med. I många Facebookgrupper kan man visa sitt stöd och visa att vi står bakom dem. Jag tror verkligen att rörelsen kommer påverka detta
– frågan är bara när det händer. Ju fler vi är som kämpar, desto snabbare kan vi få gehör i politiken och desto fler ungdomar kan få stanna i Sverige. Viktigast är att visa att vi är många som kämpar tillsammans i denna fråga!

”Det är roligt att få utvecklas och föra Agenda: Jämlikhet framåt – och på så vis förhoppningsvis få vårt samhälle mer uppmärksamt på frågor som rör jämlikhet”

Varje termin bidrar volontärerna på Agenda: Jämlikhets redaktion med sin tid och pepp för att göra det möjligt för göteborgarna att få evenemang om jämlikhet samlade på ett enda ställe. I bloggen berättar vår volontär Angelica Hvass om hur det är att vara volontär på redaktionen.

angelica_1

”En god vän till mig tipsade mig om att Agenda Jämlikhet sökte nya volontärer då hon vet att jag brinner mycket för frågor som rör jämlikhet. Jag tyckte såklart att det var ett underbart förslag och ringde genast upp för att höra om jag fick möjlighet att hjälpa till”, säger Angelica Hvass. 

Angelica är en av Agenda: Jämlikhets volontärer på redaktionen i Göteborg som regelbundet arbetar med att samla information om evenemang som rör jämlikhet i Göteborg, producera innehåll till webbplatsen och bloggen, nå ut till följare i sociala medier, kommunicera med organisationer som vill synas i Agenda: Jämlikhets kanaler, spåna på kampanjer och mycket mer. För varje volontär finns möjligheten att fokusera på det som hen tycker är extra kul.

– Mest jobbar jag med Facebook och Instagram. Jag tycker att kommunikation i sig är väldigt roligt att arbeta med, speciellt genom sociala medier. Just nu jobbar vi med att bli en starkare plattform för att inspirera och ge kunskap i allt som rör jämlikhet i stort, samtidigt som vi vill vara den självklara platsen för att hitta event och möjligheter till engagemang kring jämlikhet i Göteborg.

När Angelica inte volontärar studerar hon masterprogrammet Kommunikatörsprogrammet med inriktning på myndigheter och offentlig förvaltning, underhåller sitt stora konst- och fotointresse och umgås med sina två barn.

– Det är full fart med andra ord! Därför känns det så bra med Agenda: Jämlikhets arbete i grupp. Även om vi alla har specifika områden som vi är lite extra ansvariga för så känns det bra att alltid kunna ses och bolla idéer. Att vi alla bidrar och hjälps åt. Vi är ett bra team och det är roligt att få utvecklas och föra Agenda jämlikhet framåt och på så vis förhoppningsvis få vårt samhälle mer uppmärksamt på frågor som rör jämlikhet!


 
Agenda: Jämlikhet rekryterar nya volontärer till redaktionen i början av varje termin. Volontärerna har olika bakgrund men samma ambition: att sprida information och kunskap om jämlikhet och inspirera till att engagera sig. Låter det roligt? Håll utkik på vår Facebook-sida och på www.gbg.agendajamlikhet.se! Nästa tillfälle att gå med i Agenda: Jämlikhets volontärredaktion är i januari 2018. Vill du ha mer information om vad det innebär att vara volontär redan nu? Välkommen att mejla anna@agendajamlikhet.se!

”Att engagera sig i att bekämpa våld mot flickor och kvinnor startar med dig själv”

Imorgon lördag är det Orange Day, en dag med syfte att uppmärksamma och få oss att ta ställning mot våld mot flickor och kvinnor världen över. I Göteborg arrangerar UN Women Orange DAY 2017, en kostnadsfri dag på Frilagret vigd åt allt från föredrag, teaterframträdande, workshop, diskussioner och konst som belyser frågan. Agenda: Jämlikhet ställde tre frågor till Mia Herman, Regina Mattsson och Sofia Nyström från UN Women Göteborg. 

Varför är Orange Day, Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, viktig?

Orange Day är viktig då var tredje kvinna utsätts för fysiskt eller sexuellt våld. Våld mot flickor och kvinnor är ett utbrett folkhälsoproblem, en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna och utgör en global hälsofara. Effekterna av våldet varierar från omedelbara till långsiktiga fysiska, psykiska och sexuella konsekvenser för flickor och kvinnor. I alltför många fall leder våldet till att flickor och kvinnor mister sina liv. Orange Day är en dag för regeringar, företag, organisationer, media, civilsamhället och privatpersoner att uppmärksamma och ta ställning mot våld mot kvinnor. Kampanjen vill öka allmänhetens medvetenhet om problemets vidd och vikt samt öka den civila och den politiska viljan att stoppa våld mot kvinnor. 

Vad är era bästa tips för den som vill engagera sig i att bekämpa våld mot kvinnor? 

Att engagera sig i att bekämpa våld mot flickor och kvinnor* startar med dig själv! Tänk på vad du säger och hur. Det är möjligt att engagera sig eller stödja en organisation som kämpar för en värld fri från våld mot kvinnor. Hör med dina vänner, kolla in vårt event eller googla så hittar du organisationer i din närhet. Andra saker som du kan tänka på är att säga ifrån när sexistiska och nedvärderande skämt eller kommentarer dras, stötta andra som vill säga ifrån och ”ta snacket” när det behövs!


event3

Vad kan den vänta sig som kommer på ert evenemang Orange DAY 2017 på Frilagret imorgon? 

Den som kommer kan vänta sig ett fullspäckat schema! På förmiddagen har vi nätverksträff för inbjudna organisationer/föreningar som på något sätt arbetar mot våld mot kvinnor och flickor. Klockan 13:00 inleder vi eftermiddagen med en kort presentation om UN Women som följs av ett föredrag av Nora Adin som talar om hedersproblematik. Sedan håller Teater Blå en föreställning om våld i nära relationer och Vardagens Civilkurage i Göteborg leder en workshop i civilkurage på temat Hot om våld. Under dagen kommer fotoutställningen "Cause of DEATH: Woman" vara uppställd. Eftermiddagen är öppen för allmänheten och det är fri entré! Det kommer bli en jättespännande och lärorik eftermiddag. Hoppas att ni kan komma! 


*När vi pratar om flickor och kvinnor menar vi alla som identifierar sig och/eller könas som flickor och kvinnor.

 

Bli volontär för Agenda: Jämlikhet Göteborg!

Ansökan gör du via denna länk, men fortsätt gärna läsa längre ner för mer information om oss och volontäruppdraget: 

Vill du göra det enklare för människor att engagera sig för jämlikhet? Gillar du att använda dig av webb och sociala medier eller är det något du inte kan men vill lära dig? Vill du få kontakt med över 100 lokala jämlikhetsorganisationer i Göteborg? Bli volontär på Agenda: Jämlikhet Göteborg! 

Agenda: Jämlikhet är en eventkalender för jämlikhet. Vi samlar det lokala jämlikhetsarbetet på en sida, agendajamlikhet.se, och gör det enklare för fler att delta, engagera och organisera sig.

NÄSTA VOLONTÄRUTBILDNING: lördagen den 30 september kl. 12.30-17.30 Vi kommer vara på Frilagret, centrala Göteborg. 

►Vad du gör som volontär◄

Agenda: Jämlikhets redaktion har några olika huvudområden som vi arbetar med, som alla är lika viktiga delar för att nå vårt mål om få fler att engaera sig för jämlikhet i Götborg. Tillsammans skapar vi bland annat den självklara hemsidan för de som är intresserade av jämlikhetsfrågor. Nu behövs nya volontärer som ska jobba för att göra det enklare för fler att engagera sig för jämlikhet genom att besöka, bidra till och använda våra plattformar. 

Exempel på saker du gör som volontär hjälpa till att fylla hemsidan med innehåll, skriver inlägg i bloggen om olika jämlikhesfrågor, uppdatera och utveckla våra sociala medier och sprida sidan till fler användare. Vi är en tajt grupp, hjälper varandra och jobbar ihop för att på olika sätt uppfylla vårt syfte om att göra det enklare för fler att engagera sig. 

Du behöver ingen förkunskap för att vara volontär - men var gärna vara med och utveckla volontärgruppen och arbetet med de kunskaper och erfarenheter du har. 

Sprid och bjud in alla du känner som kan tänkas vara intresserade! 

▼ ◄ ▲ ► ▼▼ ◄ ▲ ► ▼▼ ◄ ▲ ► ▼▼ ◄ ▲ ► ▼

UTBILDNINGDAG

Lördagen den 30 september har vi en utbildningsdag för nya volontärer. Då får du veta mer om föreningen, får en introduktion till hur du uppdaterar hemsidan och hur vi jobbar och kommunicerar internt. Efter detta följer en upplärningsperiod där du får det stöd du behöver för att lära dig uppdraget och lära känna de andra.

▼ ◄ ▲ ► ▼▼ ◄ ▲ ► ▼▼ ◄ ▲ ► ▼▼ ◄ ▲ ► ▼

Vill du veta mer om vad det innebär att vara volontär? Maila då Anna på anna@agendajamlikhet.se för att ställa alla frågor du har. Om du hellre vill ringa så går det bra på nummer 0708-338238 och prata bara in ett meddelande om du inte får svar direkt, så återkommer vi till dig snarast. Du kan också skriva direkt till oss här på Facebook!

Pride + film = <3

Vi på Agenda:Jämlikhet tycker givetvis att ni ska avnjuta Pride-veckans toppiga evenemang. Men det finns ju en vecka efter denna. Och det finns något som kallas för svensk sommar. Därför sammanställer vi några filmer som vi gillar på temat PRIDE. Vassego!

hbtq film

Tangerine
I filmen får vi följa Sin-Dee Rella, en transsexuell sexarbetare som just avslutat ett 28 dagar långt fängelsestraff, och på julaftonskväll springer på Alexandra, en annan transexuell sexarbetare. Si- Dee får reda på att hennes pojkvän varit otrogen mot henne med en ciskvinna och ger sig ut på jakt för att hitta ”the white fish”.  Tangerine hade premiär på Sundance film festival 2015 och blev hyllad, inte bara för att filmen är filmad på en iPhone utan också för dess viktiga skildring av transsexuellas verklighet.

Weekend
Efter att ha spenderat kvällen med sina straigha vänner drar Russell till en gaybar. Här möter han, strax innan stängning, Glen och tillsammans spenderar de helgen. I sängen, i barer och på tunnelbanan. De pratar, pratar och pratar lite till. När helgen är över är det dags för en av dem att lämna landet. En finstämd film om mötet mellan två människor och betydelsen av ett ögonblick. Hur långt eller kort det än må vara.

Tantpojken
Ni har förmodligen redan sett den, men vi vill ändå tipsa om Ester Martin Bergsmarks film Pojktanten. När Ester Martin träffar Eli för första gången är det som att se in i en spegelbild. Många år senare möts de igen och blir varandras själsfräder. Genom ett badkarssamtal lär vi känna pojktanten. En film om att känna sig annorlunda i en cisnormativ värld. Flerfaldigt belönad och väl värd tycker vi!

Summertime
Franskt, 70-tal och feministisk aktivism! Tre goda ting som blir fler i detta drama om lesbisk kärlek. Dalphine flyttar till Paris, träffar Carole genom en feministisk organisation och kärlek uppstår. Kort därefter tvingas hon flytta tillbaka till landet för att hjälpa sin familj och står därmed inför valet- ansvar eller lust.

Laurence anyways
Vi gillar Xavier Dolan och hans film om transsexuella Laurence är inget undantag. Litteraturläraren lever utåt sett ett skimrande liv, just antagen med sin debutroman och lyckligt kär i sin flickvän sedan många år. Men på sin födelsedag avslöjar han för henne att han att det är i kvinnokläder han trivs bäst. Laurence vill bli kvinna. En väldigt fin och viktig film som belönats med Queerpalmen för bästa HBTQ-film.  

Moonlight
Med tre oscarsstatyetter i bagaget är det väl få som har missat hyllade Moonlight, men för er som har inte sett den- SE DEN VETJA! Bygger på Tarell Alvin McCraneys pjäs ”In moonlight black boys look blue” och i tre separareda delar får vi följa Chirons uppväxt med en missbrukande mamma i en fattig del av Miami till dess att han är en hårdnackad vuxen och själv en del av knarkhandeln. Men framförallt får vi följa en vilsen pojke som blir kallad bög av jämnåriga plågoandar. Som i tonåren vilset utforskar sin sexualitet med en kompis och som i vuxen ålder fortfarande förnekar sin homosexualitet. En fin film om tabut att visa sig sårbar i en dömande värld.

För allas lika rättigheter: ett skifte från HBTQ till GSRM?

För länge sedan debatterade jag med en sextonårig kostymklädd pojke, som många år senare skulle komma att bli riksdagsman. På den tiden betraktade samhället samkönade relationer som ogiltiga. Radikala politiker ville införa registrerat partnerskap. Själv var jag en extremist som ville införa könsneutralt äktenskap. Antalsneutralt också, för den delen. Detta var så klart knäppt av mig, alla var ju överens om att samkönade relationer inte är lika mycket värda som olikkönade. Sextonåringen ansåg att det dåvarande systemet var rättvist. Enligt honom skulle alla ha samma rättigheter, och det existerade inte någon diskriminering i lagen: precis som en heterosexuell man får gifta sig med vilken kvinna han vill, så fick även en bög gifta sig med vilken kvinna han ville. 

Enligt de mänskliga rättigheterna har alla människor lika värdighet/värde och rättigheter, oavsett grupptillhörighet. Men som exemplet med sextonåringen visar så måste vi synliggöra utsatta grupper för att rättigheterna ska inkludera även dem. Utifrån en heteronorm kan det framstå som “lika rättigheter” att en bög får fria till vilken kvinna han vill. På samma sätt som det finns en heteronorm i mainstreamsamhället, så finns det en homonorm i kampen för minoriteters rättigheter; en hierarki där Homosexuella står högre än Bisexuella vilka står högre än Transpersoner, vilka i sin tur står högre än övriga delar av Queerspektrat – t.ex. intersexuella, asexuella, sadomasochister, fetischister, polyamorösa, pansexuella osv. På sikt vore det därför bra att fasa ut begreppet HBTQ till förmån för GSRM – där “M” står för Minoriteter och för Mångfald, medan G, S och R står för Genus, Sexuella/Sensuella respektive Romantiska/Relationella. I praktiken betyder HBTQ och GSRM samma sak. Skillnaden är att med GSRM slipper vi den ovan nämnda hierarkin, samtidigt som det blir svårare att definiera bort de minoriteter som inte är just HBT, som att göra “queer” till t.ex. en klädstil istället för ett samlingsnamn på allt som bryter mot godtyckliga normer. I slutändan handlar kampen om hela regnbågsspektrat. Det är en kamp för varje människas rätt till sin egen kropp och till sitt eget känsloliv.

// Xzenu Cronström Beskow

 

Xzenu

#Jagvillblipappa

Mathias Sabel driver kontot #jagvillblipappa. Idag bloggar han för Agenda:Jämlikhet om svårigheterna för HBTQI-personers att bli föräldrar, och om sitt eget driv i frågan.

Hej allesammans,

Mathias Sabel heter jag och är en snart 26-årig kille uppväxt i Lerum utanför Göteborg, numera bosatt på Lidingö utanför Stockholm.

När jag var runt 12 år upptäckte och kände jag att någonting inte riktigt var lika hos mig som hos andra killar i min närhet. Jag förstod mig inte på alla "skämt" och objektifierande ord om tjejers kroppar och vad man ville göra med dessa. Jag kände någonting annat.

Det tog lång tid för mig att acceptera att jag var homosexuell, eller bög som jag hellre säge, och det dröjde enda till tjugoårsåldern innan jag tog modet till mig och verkligen kom ut. Åren innan dess hade jag sällskapat med flickvänner och hade länge tryckt undan alla känslor som konstant gjorde sig påminda inombords. En stor del i detta var inte bara den fysiska attraktionen utan även att om man hade ett "normalt" heterosexuellt förhållande så skulle man kunna skaffa familj och barn. En längtan jag alltid haft. 

När jag väl vågande ta steget och leva mig själv fullt ut som bög har tankarna om familj såklart följt med och från att jag var runt 21 år fram till förra året har oron och ångesten kring ämnet växt sig större att jag kanske aldrig kan nå mitt livs dröm. Förra sommaren, på en filt vid en badplats på Lidingö under en starkt lysande sol, bredvid min pojkvän och sambo, tog jag tag i mitt driv och startade Instagram- och Facebook-kontot #jagvillblipappa. Ett engagemang för att sprida vetskapen om svårigheten för HBTQI-personer att bli föräldrar i dagens Sverige. Utöver det ville jag såklart även sprida energi och tro kring att aldrig släppa sin dröm.

Trots att det varit lagligt sedan 2003 har det ännu inte skett någon utländsk adoption till ett samkönat par i Sverige. I dagsläget finns det en öppning, Colombia, som godkänt ett bögpar från Sverige att skicka in deras ansökan. De inväntar nu svar om när det kan tänkas bli aktuellt att välja ut vilket barn som ska adopteras till dem. Förhoppningsvis är det en fråga om när, inte om.

Övriga vägar att gå, som jag ser det, är att vända sig till sin egen hemkommun för att ställa sig i kö till inhemsk adoption eller att överväga surrogatmödraskap från utlandet. Det senare alternativet är dock väldigt dyrt i dagsläget. Ett barn som kommit till världen genom surrogatmödraskap kan kosta mellan 500.000-1.000.000 svenska kronor, så det är bara att börja spara och hoppas på en stor Triss-vinst.

Skämt o sido. Idag, cirka ett år efter att jag startade sidan, efter att ha sökt mycket information, pratat med många personer i samma situation samt besökt Adoptionscentrum och surrogatmödraskapbyråer har jag en helt annan bild av problemet. Jag tror numera på att när jag och min sambo väl är redo så kommer vi kunna få ett barn, på ett eller annat sätt. Jag har hört och fått ta del av många solskenshistorier genom forum på Facebook och på andra sidor på internet. Något jag har märkt och vill poängtera är vilken stor skillnad information gör för individer som mig. Att jag numera är påläst och vet om möjligheterna och de potentiella vägarna att gå är mitt hopp högt. Utan information hade jag säkerligen varit kvar där jag stod förra sommaren, hopplös och uppgiven.

Gå gärna in och följ #jagvillblipappa på Facebook där jag publicerar information, artiklar, diskussioner och mycket annat. Tillsammans kan vi nå till drömmarna!

En framtida pappa,

 

Mathias Sabel

 

 

Jagvillblipappa

Något jag är stolt över

Världen kryllar över saker att vara stolt över. Men bland de små framstegen gällande allas lika rättigheter och likabehandling eller teknikens och vetenskapens framgång finns det en sak jag är som allra mest stolt över. Det är att jag blir kär i den personen jag blir kär i, det är inget jag väljer och det är heller inget jag gömmer. 

 

Under flera årtusenden har den normativa relationen varit mellan man och kvinna. En del är därför inte helt vana med, eller kan inte acceptera den tanken att det ibland kan se ut på ett helt annat sätt. Ett sätt där kön ibland inte ens är relevant eller ett sätt där två av samma kön kysser varandra på bussen i den hetsiga morgontrafiken. De flesta har någon gång på grund av dessa normerna fått höra att de kommer att hitta en person av det motsatta könet. En de kommer älska och spendera resten av deras liv med. Det var det jag fick höra också. Det var till och med det jag ville göra just eftersom det var den enda verkligheten som fanns för mig just då.

 

Som tolvåring var jag otroligt osäker i mig själv. Jag förstod aldrig vad mina tjejkompisar såg hos de muskulösa killarna i årskursen över oss. Jag ifrågasatte därför så småningom min sexualitet. Blotta tanken att inte vara som alla andra gjorde mig vettskrämd. Dock klandrar jag inte mig själv som 12-åring. Jag kände ju inte till en enda person som var öppet homosexuell, så hur skulle jag då kunna acceptera att jag kanske var det? Konstant gick jag runt och var rädd för att någon skulle komma på mig när jag istället för att spana på killar smålog för mig själv när jag fick syn på de förbipasserande tjejerna i väntan på att nästa lektion skulle börja. Jag var så tillbakadragen som möjligt och valde att bara vara tyst om min osäkerhet kring min sexualitet. Ingen skulle ju förstå. Ingen skulle ju acceptera mig. Ingen var ju som jag. Jag trodde jag skulle dö ensam. Det är lite komiskt, jag var 12 år och trodde hela mitt liv var över bara för att mitt hjärta inte bultade för killar. Det bultar för tjejer. Det är något jag nu i efterhand är stolt över, att mitt hjärta har sig egen lilla vilja. 

 

Det var något som 12-åriga jag aldrig hade kunnat ana men att tre år senare blev jag förälskad. Det förändrade allting. När jag fann den där personen som fick mig att känna att jag hade en framtid, något att leva för, försvann allt det jag varit så rädd för. Känslorna jag hade för den personen måste på något sätt vägt upp till all ångest och skräck jag hade om min sexualitet. Tanken över att berätta för mina nära och kära gjorde mig fortfarande skräckslagen men jag gjorde det ändå. Jag visste ju att det var det jag innerst inne ville göra, för att slippa gömma den jag var. Och de där orden ’’Jag är gay’’, var de svåraste men ändå de mest befriande att forma mellan mina läppar när jag stod där som en liten osäker, oskyldig 15-åring. Bland svettiga handflator, adrenalin och snabbt bultande hjärta kände jag mig ändå i just den sekunden så upprymd, stolt och lättad. Nu kunde jag vara mig själv. 

 

Att våga komma ut är en av de bästa valen jag gjort i mitt liv. Men trots att mina nära och kära visste om hur allt låg till och ofta även accepterade mig förblev samhällets fördärvade syn på kärlekskonstellationer liknande min och min dåvarande partners detsamma. Vi vågade och kunde fortfarande inte gå hand i hand offentligt. Vi kunde inte kyssa varandra utan att få fula, föraktade blickar. Vi kunde inte göra allt det där som hetrosexuella par tar förgivet att de kan. De kan visa kärlek var de än är. Vi kunde bara göra det inom stängda dörrar. Visst kan de flesta i teorin acceptera personer av alla olika typer av sexualiteter men så fort par som inte når upp till normerna ses i praktiken tvingas paret ofta tillbaka raka vägen in i garderoben genom elaka kommentarer eller ett fult öga kastat åt fel håll. 

 

Vårt samhälle är problemet. Det är stereotyperna av vem folk förväntar sig att du ska bli kär i, inte våra normbrytande identiteter som skapar orättvisor och exkludering. Därav behöver samhället utvecklas till något mer inkluderande och accepterande, bättre, för det inte går att ändra ens identitet men vi kan ändra vårt samhälle. Och det gör så mycket mindre skada på det sättet, tro mig. 

 

Men vid närmare eftertanke vill jag inte ens behöva komma ut. Det borde ju vara en självklarhet att alla gillar olika. Tyvärr är dock det inte så samhället fungerar än. Det var ju delvis därför jag valde att komma ut ändå. Men i framtiden kanske att komma ut inte ens är ett existerande begrepp. Förhoppningsvis kommer vi leva i en värld där alla typer av sexualiteter är sedda som precis lika naturliga. Då kanske idéen att komma ut ur garderoben inte är ett val som man behöver överväga om man vill göra längre. Då det inte ens behövs, för att alla är lika mycket värda. Att vi bara är människor, utan en massa onödiga titlar. Enligt mig är det en utopi värd att sträva efter. Det skulle vara ett samhälle att vara stolt över att få vara en del av. 

 

Att inse att man inte enbart faller för det motsatta könet är ingen enkel process, men det är ändå något som många någon gång funderar på. Det är svårt när ens hjärna och hjärta vill helt olika saker. När samhället och hjärnan skriker på dig att du måste vara på ett sätt men ditt hjärta brister ut i gråt för att det vill något helt annat. För mig krävdes det någon att bli kär i för att jag skulle kunna följa mitt hjärta. En kärlek senare och jag gick ifrån att vilja gömma min sexualitet till att vilja komma ut- och faktiskt våga att göra det också. För jag blir ju kär i den personen jag blir kär i. Det är inget jag väljer, det är heller inget jag gömmer. Det är något jag är stolt över.  

 

 

Corinne Jakobson, 2017

TIPS TIPS TIPS! Följ Corinne på instagram @straightasabanana

 

West Pride 2017

Nu drar West Pride igång och vi på Agenda:Jämlikhet vill vara med och fira och uppmärksamma! Här på bloggen kommer du att kunna läsa personliga texter om kärlek och om HBTQ-begreppet, film- och boktips och såklart tips på veckans event.

Håll utkik! <3

 

Prideflagga

Att engagera sig för ett jämlikare samhälle pt2

Hösten 2015 och framåt kom det asylsökande till Sverige i mycket stora antal. Människor engagerade sig frivilligt som aldrig förr för att vi skulle klara av mottagandet av alla människor under värdiga former. 2016 blev också volontären utsedd till årets svensk av tidningen Fokus för de insatser som hade gjorts under flyktingkrisen. Men nu när den akuta fasen av mottagandet är över är det viktigare än någonsin att inte slå sig till ro utan att kavla upp ärmarna för att klara av nästa steg: integrationen.

 

Jag tror att volontärer och frivilliga spelar och kommer att spela en mycket viktig roll när det kommer till integration. På Göteborgs stadsmissions boende för unga ensamkommande lagar volontärer mat, hjälper till med läxor och övar språk. Dels fyller dom praktiska behov som både verksamheten och dom boende har, men framförallt visar volontärerna att vanliga svenskar är intresserade av och nyfikna på de som kommer till vårt land. Det blir en kontaktyta, ett möte som är värdefullt både för den asylsökande men också för volontären. Mötena genererar i längden tillit och tilliten är kittet som håller oss alla samman.

 

Volontärerna är unga och gamla, kvinnor och män och med olika erfarenheter och bakgrunder. Det de har gemensamt är att de är stabila människor med ett intresse för andra. Dom flesta gör ett pass i veckan, men det varierar. Det många volontärer säger om sina uppdrag är att de tycker att det är fantastiskt att det finns en sådan framåtanda bland många av de boende, där man verkligen är nyfiken och vill lära sig saker trots att omständigheterna inte alltid är de bästa. Mötet blir helt enkelt en klassisk win-winsituation - där båda parter upplever meningsfullhet och där båda parter lär sig något.

 

Vill du också engagera dig? Just nu är rekryteringen av nya volontärer till boendet vilande under sommaren - men till hösten drar det igång igen! 

Vi behöver fler som vill och kan engagera sig. Mer information om att engagera sig på just Stadsmissionen hittar du på vår hemsida. Uppdraget söker du via Volontärbyrån. Hoppas att vi ses!

 

 

Jacob Lindman

Volontärsamrodnare

Göteborgs Stadsmission 

 

 

 

Att engagera sig för ett jämlikare samhälle

Hösten år 2015 arbetade jag som volontärsamordnare på Linköpings StadsmissionDet var samma höst som medierna rapporterade om "flyktingkrisen" och engagemanget i Sverige var skyhögt, så pass högt att tidningen Fokus utmärkelse Årets svensk tilldelades Volontären - och syftade till alla de människor som gjorde insatser och välkomnade människor på flykt. 

Samma höst öppnade vi på Linköpings Stadsmission vårt första boende för ungdomar som flytt sina hemländer, och engagemanget i vår stad exploderade. Vi fick in fler intressanmälningar än vad vi kunde hantera. Medmänskligheten var stor, kärlek till sina medmänniskor större. Alla ville och kunde göra något. Det var vackert. Jag fick privilegiet att möte de mest fantastiska människorna, som alla valde att lägga sin lediga tid på att finnas till för andra.

En man spenderade två vardagskvällar varje vecka med att skjutsa en av ungdomarna till boxningsträningen. En kvinna kom till boendet en gång i veckan för att laga ungdomarnas favoritmat från deras hemländer. En ung kille, som för ett år sedan själv flytt, lirade fotboll tillsammans med de som var intresserade. En volontär initiativtog och startade en aktivitetsgrupp med syftet att hitta nya intressen, nya vänner, att skapa en meningsfull fritid. Flera volontärer kom till boendet och bara hängde, umgicks. Man skrattade, pratade, lärde av varandra. Vänskapsband knöts.

Att engagera sig ideellt innebär ofta mer än att "bara" lägga några timmar i månaden av sin fria tid. Genom att vara volontär får du möjlighet att möta människor, människor som en annars kanske aldrig hade mött. Jag tror stakt på att de är i dessa möten som uråldriga fördomar utvattnas, det är här vi lär känna människan under ytan, det är i dessa möten vi ser att vi alla egentligen är lika – att det kunde ha varit jag. Världen förändras genom dessa små, små, kärleksfulla handlingar. Vill du också vara med?

Vill du engagera dig för ett jämlikt sämhälle? Vi på Agenda:Jämlikhet vill slå ett slag för Volontärbyrån, som sammanställer alla volontärbehov som finns just nu. Gå in, och leta reda på det uppdrag som passar just dig bäst. <3

 

KRAM,

Samanta

Bloggruppen, Agenda:Jämlikhet

Om jag inte gör någonting nu, vad ska jag tycka om mig själv om tjugo år?

Idag bloggar Linda Eriksson från Ingen Människa är Illegal. Linda berättar om sitt engagemang, hur det hela började och hur de organiserar sig för att för att papperslösa ska kunna få en dräglig tillvaro och inte ska behöva fortsätta sin flykt efter de kommit till Sverige. 

Det som motiverade mig att börja arbeta inom Ingen människa är illegal var en vilja att göra motstånd. När det blev tydligt att SD hade en vågmästarposition i riksdagen hände någonting, det var en känsla av att ifall jag inte gör någonting nu, vad ska jag tycka om mig själv om tjugo år om allt är ännu värre då? Jag visste ingenting om asylpolitik eller aktivism när jag gick med i Ingen människa är illegal, men gjorde det jag kunde. Sedan lärde jag mig mer eftersom. Nu motiverar jag mig att fortsätta genom att hela tiden tänka efter vad jag tycker är meningsfullt arbete. 

Om jag tillexempel tycker det är viktigare att lägga fokus några veckor på ett samarbete där vi ska skriva en debattartikel är det kanske okej att hoppa över att stå med infobord den där kvällen.

Ingen människa är illegal 

Ingen människa är illegal Göteborg är arbetet uppdelat i olika arbetsgrupper som jobbar relativt självständigt. Jag är till exempel aktiv i info- och fortbildningsgruppen där vi jobbar med att få nätverket att synas. Det innebär att närvara på event där vi försöker få folk att gå med i nätverket, att trycka merch, samla in pengar, hålla presentationer och föreläsningar. Varenda krona vi samlar in går oavkortat till att betala papperslösa personers hyra och mat. Arbetsgruppen som hanterar utbetalningarna kallas för Momogruppen (Momo hette den första personen Ingen människa är illegal hjälpte). Momogruppen arbetar med att stötta papperslösa personer i vardagen både praktiskt och genom att finnas där som medmänniskor, de hjälper till att ordna med förskole- och skolplatser, följer med till sjukhus och försöker hitta sociala aktiviteter som är säkra att gå till. Vi har även arbetsgrupper som anordnar SFI-undervisning, samlar in skänkta datorer och telefoner och reparerar dem och arrangerar klubbar och festivaler.

Ett minne jag har från arbetet inom IMÄI är när vi blev inbjudna att hålla en presentation på Frivilligcentralen Oskar. Det var en helt annan grupp av människor där än de flesta som är aktiva inom Ingen människa är illegal, många äldre som satt på otroligt mycket värdefull kunskap och hade många års erfarenhet av volontärarbete. Det var fantastiskt att mötas över generationer i en gemensam vilja att motarbeta det asylsystem som finns idag och hjälpa de människor som kommer hit för skydd.

I dagens läge blir människor som kommer till Sverige på flykt undan krig och fattigdom både motarbetade och förföljda. Du som papperslös har rätt till vård och skola och att söka bidrag, men många som arbetar inom de olika sektorerna har dålig koll. Det kan hända att en receptionist bryter sin tystnadsplikt och ringer gränspolisen om hen vet att någon som är papperslös sitter i väntrummet. Du kan få avslag på din ansökan om bidrag om Socialstyrelsen anser att dina grundläggande behov kan tillgodoses i hemlandet, även om du inte har tak över huvudet för natten. Jakten på papperslösa är omänsklig och sättet det har trappats upp de senaste åren ser vi som en direkt följd av de högerextrema strömningarna i världen. Vi vill inte gå med på en värld där ens mänskliga rättigheter blir åsidosatta för att du inte äger ett visst papper och där vi inte är solidariska med någon som just förlorat allt.

I Ingen människa är illegal arbetar vi mycket mot systemen som finns i Sverige idag för att papperslösa ska kunna få en dräglig tillvaro och till slut förhoppningsvis få ett uppehållstillstånd. På sikt vill vi inte att vårt arbete ska behövas utan att det ska vara en självklarhet att den som är på flykt och kommer till Sverige ska ha samma rättigheter som en medborgare. Ingen ska behöva fortsätta sin flykt efter de kommit hit.

Linda Eriksson, 
Ingen människa är illegal Göteborg

Här kan du läsa mer om Ingen människa är illegal

Romska veckan i Göteborg!

Med anledning av internationella Romadagen den 8/4 arrangeras under veckan en hel massa spännande events på olika håll i Göteborg. Det finns allt från föreläsningar till matlagning, så välj och vraka i Göteborgs Stads kalendarium här.  

Romska flaggan

Om du behöver hjälp att välja föreslår vi att du planerar in en heldag den 5/4 som börjar på Lövgärdets träffpunkt kl 12-14 och bjuder på romsk mat och musik, och sedan rör dig vidare till en temakväll om utsatta EU-medborgare på Biskopsgårdens bibliotek. Temakvällen innehåller både föreläsningar av hjälporganisationer och personliga berättelser, och bjuder på insikter bortom ledarskribenternas vassa pennor.

Missa inte heller veckans höjdpunkt, firandet av internationella Romadagen 8/4 på Stadsbiblioteket från kl 12! Där hittar du läsning av romska sagor för barn följt av högtidstal, fika med romska kakor, dans och musik. 

Tid för Läxhjälp

Varje tisdag och onsdag klockan 17.00 slår Biblioteket i Bergsjön upp dörrarna för alla som behöver hjälp med allt från mellanstadiematte till SFI. Eller så kan den som vill hänga i Språkcaféet för att öva sin svenska. Verksamheten drivs av Röda Korsets Ungdomsförbund och samtliga som arbetar med läxhjälpen är volontärer. Linda El-Naggar är verksamhetsledare för läxhjälpsverksamheten.

– Jag hade funderat på engagera mig i något gällande flyktingmottagande ett tag, men inte gjort något åt det. När flyktingkrisen sedan nådde sin under hösten 2015, både som en enorm humanitär katastrof samt som en total kovändning i asylpolitiken, kände jag att det var dags att engagera mig på något sätt, för att på något vis bidra till civilsamhället och till att alla människor, oavsett bakgrund, känner sig välkomna i det svenska samhället, berättar Linda. 

Linda E-Naggar

Linda El-Naggar, verksamhetsledare för RKUFs Läxhjälp i Bergsjön

Cirka 35- 50 personer brukar besöka Läxhjälpen varje vecka och denna tisdag ser inte ut att vara något undantag. Bara några minuter efter att dörrarna slagits upp har halva rummet fyllts upp av besökare. Kramar och igenkännande nickar utbyts, medan andra ser försynt upp från sina datorer och böcker. En del är här varje vecka, medan det för andra är första gången. Någon läser omvårdnad på Svenska för Invandrare och behöver hjälp med att förklara åkommor medan en nioåring vill lära sig att utläsa klockan digitalt. De tre volontärerna som kommit än så länge sätter genast igång. För hjälp, det ska alla få. 

Linda hjälper till i Språkkaféet idag. Här är stämningen uppsluppen och samtalen kan beröra allt mellan himmel och jord. De slår sig ner i mindre grupper för att öva på ord och uttryck genom att spela spel. 

– Både läxhjälpen och språkcaféet är jätteroliga aktiviteter. Man kommer i kontakt med mycket intressanta människor som man kanske inte hade fått möjlighet att träffa annars, säger Linda. 

Aktiva i Röda Korsets volontärgrupp är allt från ungdomar i gymnasieåldern till pensionärer, men de flesta är studenter eller arbetar. Alla som är intresserade är välkomna att arbeta som volontär för Läxhjälpen, det enda som krävs är ett utdrag ut belastningsregistret. Något Linda uppmuntrar alla som är intresserade att testa på.

– Jag får ut oerhört mycket av att vara volontär i läxhjälpen. Först och främst är alla möten med människorna som befinner sig på plats oerhört roliga och givande, där allt från lärande och peppande till utbyten av skratt och historier tar plats. Vidare är det naturligtvis väldigt kul att medverka i en verksamhet som verkar uppskattas av många.

Röda Korset har läxhjälpsverksamheter på flera områden i Göteborg och Linda rekommenderar andra att söka sig till stadsdelar som en vanligen inte besöker. 

– Jag tycker om att regelbundet besöka ett område i Göteborg som jag inte tidigare har varit i, just för att skapa mig en egen uppfattning om vad många refererar till som “förorten”. 

Genom läxhjälpsverksamheten hoppas Linda och andra volontärer bidra till att alla ska få en jämlik chans till att dels bli en del av det svenska samhället, dels växa som egna självständiga individer.

– Genom att erbjuda gratis läxhjälp ger vi uppmuntran och support till de barn och unga som kanske inte kan få stöd i läxläsning i hemmet, så att även de får en chans att känna sig sedda, utvecklas och klara av skolan. Att behärska språket är oftast ett grundläggande krav för att kunna få ett jobb samt för att kunna uppnå/sprida sin fulla potential i ett samhälle.

Läxhjälpen i Bergsjön är öppen för såväl vuxna som barn.

– Vår verksamhet jobbar med integration på så sätt att människor, oavsett ursprung, ålder eller kön kommer i kontakt med varandra – i en segregerad stad som Göteborg är det väldigt viktigt att skapa forum för att mötas. Utbytet sidorna emellan är ömsesidigt, då ledmotiven för vår verksamhet helt enkelt är humanitet, kärlek och respekt. Jag upplever att det vi gör definitivt bidrar till ökad integration i samhället, då våra verksamheter leder till både ökade svenskkunskaper och ökad gemenskap människor emellan.

Klockan har slagit sju och det är dags att stänga dörrarna för idag. Nioåriga Sonya sitter fortfarande kvar och ritar visare på klockor. 

– Jag tror att jag fattar nu, säger hon med pennan i mun.  

 

Är du sugen på att engagera dig i Läxhjälpen eller någon annan av Röda Korsets aktiviteter? Besök http://rkuf.se/goteborg/. 

Sida 1 av 9

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug

Hjälp oss att bli bättre!

Hej! Vi vill gärna förstå hur vi kan förbättra Agenda: Jämlikhet för dig! Att svara på enkäten tar bara två minuter av ditt liv och du får en massa god karma på köpet!

Svara på enkäten nu En annan gång