Om du låter mig tala: bolivianska kvinnor berättar

tors 18:00 (26/09-2019)  -  tors 19:00 (26/09-2019)
Kulturhuset Blå Stället

Hedvig Goldhahn, Amanda Gärdebring och Amanda Amigues, praktikanter för Latinamerikagrupperna berättar om sin resa till Bolivia där de har arbetat med den sociala rörelsen Bartolina Sisa som mobiliserar sig kring urfolkskvinnors rättigheter och om utställningen som visas i huset. I den här utställningen berättar bolivianska kvinnor om sin syn på jämställdhet och sina erfarenheter av att vara kvinna i ett land i förändring.

Bolivia är ett land där kvinnlig politisk representation femdubblats på kort tid, där nya lagar har kommit till mot våld i hemmet och där den traditionella kvinnorollen skakas i grunden. Samtidigt är abort fortsatt både förbjudet och tabubelagt, sexuella minoriteter osynliggjorda och nivåerna av tonårsgraviditeter och våld mot kvinnor alarmerande höga. Kvinnor från olika sociala skikt reflekterar här över egna erfarenheter av både förtryck och empowerment, samt över roten till samhälleliga problem.

Varför är mäns våld mot kvinnor så utbrett? Vad betydde det för kvinnorna i föräldragenerationen att de på grund av sitt kön sällan fick studera? Hur kan man bli ekonomiskt självständig när arbete och ansvar för barnuppfostran kolliderar? Vad för utmaningar möter den första generationen kvinnliga ledare på landsbygden? Och vad är egentligen skillnaden mellan västerlandets feminism och syn på kön och jämställdhet rotad i andinsk tradition?

En kommande utställning med samma tema kan ses i Rosa Gången 2/10 - 20/10.
Evenemanget annordnas av Blå Stället samarbete med Latinamerikagrupperna.
Kl 18. Blå Gången. Fri entré.

*******************************'

All information kommer från detta facebookeventet