Konst som motstånd

mån 19:00 (25/09-2017)  -  mån 22:00 (25/09-2017)
Stora Teatern

Möt Marianne Lindberg De Geer i samtal med Anna van der Vliet!

Marianne Lindberg de Geer (MLDG) är en av Sveriges mest välkända konstnärer. Kanske beror det på att hennes konst ofta väcker starka känslor.

MLDG är har en bakgrund som maskör inom film och teater. Hon började arbeta som konstnär först på 80-talet och har ställt ut land och rike runt. Hon har skrivit dramatik, regisserat teater, sommarpratat och vart chef för konst och design på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Bland mycket annat. I augusti 2017 släpps hennes första roman.

Så här säger hon själv om sin relation till Konstsverige:

- Med min kritik har jag lyckats göra mig osams med nästan hela Konstsverige, särskilt på den manliga sidan. Lätt hänt i en liten konstvärld som vår. Det är inget som bekymrar mig. Tvärtom. De ska vara rädda för mig. Som intellektuell och debattör har jag gett mig själv det uppdraget. (Fokus nr 19, 2016)

Många av hennes verk har provocerat och skapat debatt. Jag tänker på mig själv - Växjö har vandaliserats vid ett flertal tillfällen, verket Mate Hunting i Borås, har utstått upprepad skadegörelse och lokal konstdebatt. Att hon är Lars Vilks väninna och försvarare, har också provocerat.

2007 debuterade hon på Dramaten med pjäsen Jag tänker på mig själv, regidebuterade på Stockholms 2013 med Johnny Boy, som bygger på hennes tidigare förhållande med Björn Afzelius.

MLDG är representerad på bland annat Moderna museet, Nationalmuseum, Wanås Stiftelse och Göteborgs konstmuseum.

Anna van der Vliet

Anna van der Vliet är grundare och konstnärlig ledare för ICIA, Institute for contemporary ideas and art. Anna har tidigare bland annat arbetat som curator och tf chef för MAP, Mobile Art Production, projektledare på Göteborgs Internationella Konstbiennal och chefredaktör för Paletten.

Efter samtalet signerar Marianne Lindberg De Geer sin nya bok På drift i Kristallfoajén!

KÖP BILJETT HÄR!

Fotografi: George Ströde

(information kommer från detta Facebook-event)