Internationella Exilfilmfestivalen på Blå Stället

mån 20:00 (20/11-2017)  -  ons 21:00 (22/11-2017)
Kulturhuset Blå Stället

Internationella Exilfilmsfestivalen är en plattform för filmmakare i exil. Festivalen är också ett forum för dialog och en träffpunkt för kulturellt utbyte. 

FILMER

Måndag 20 november kl 13. Stora Salongen. Entré 40 kr.

Blåskäggs Berättelse i Nutid / Blue Beard Today's Tale

Regi: Khadija Baker.

Kanada 2016. Experimentell Animation.17 min. Engelska, engelsk text.

En poetiskt animerad film som är en skicklig kombination mellan en fransk gammal folksaga, Blåskägg, och Scheherazades öde från mellanösterns passionerade saga Tusen och en natt. Blåskägg handlar om en mäktig man som dödar nyfikna kvinnor som vill göra det förbjudna. Kvinnan i berättelsen är en symbol för folket under den ”Arabiska våren”. En symbolisk och konstnärlig filmatisering av två gamla folksagor som framkallar dagens situation för mellanösterns kvinnor under och efter den Arabiska våren av den kurdiska filmaren Khadija Baker.

Scheherazades dröm / The Dream of Shahrazad

Regi: Francois Verster

Sydafrika 2014. Spelfilm 110 min. Arabiska, engelsk text.

Genom att väva samman musik, politik och historieberättande, utforskar Francois Verster de sociala och politiska händelserna i Egypten, Turkiet och Libanon genom metaforen "Tusen och en natt". Kreativitet och politisk artikulering sammanfaller som svar på förtryck. Förutom anspelningen på Scheherazade, prinsessan som räddar sitt liv genom att berätta historier, finner vi också en dirigent för en ungdomsorkester, en historieberättande trupp från Cairo, en orolig libanesisk skådespelerska och flera andra som alla ger konsten en ny politisk användning. På så sätt blir filmen en fantastisk berättelse om kvinnors frihetsrörelse från det förflutna till nutid och den arabiska våren.

Dessa filmer är ett urval från festivalens specialprogram: Feminismens vår.

Tisdag 21 november kl 13. Stora Salongen. Entré 40 kr.

Kayayo – De Levande Shoppingkorgarna / Kayayo - The Living Shopping Baskets

Regi: Mari Bakke Riise.

Norge 2016. Dokumentär. 32 min. Dagbani, engelsk text.

I Ghanas huvudstad Accra arbetar 10000 flickor från 6 års ålder som levande shoppingkorgar, kallade Kayayo. Denna dokumentär handlar om Bamunu, en 8-årig tjej som inte har sett sin familj sedan hon skickades hemifrån för två år sedan för att stödja sin familj. Vi följer hennes oupphörliga längtan efter att komma undan de hårda marknaderna, hennes resa hem och vad som väntar där.

Soldat i Mogadishu / Mogadishu Soldier

Regi: Sebastian Torngren Wartin

Norge 2016. Dokumentär. 84 min. Kirundi, engelsk text.

En kamera i händerna på afrikanska unionens soldater i Mogadishu, Somalia, fångar kriget mot de jihadistiska militanterna i al-Shabaab. Efter visningen hålls en frågestund med den somaliske författaren Ahmed Nuur kring filmens innehåll, huvudsakligen om Somalia.

Onsdag 22 november kl 13. Stora Salongen. Entré 40 kr.

Jag är Akif

Regi: Jovid Eisai, Krister Kronlid.

Sverige 2017. Dokumentär. 14 min. Svenska.

När hans far går bort och hans mor gifter om sig och lämnar honom, tar sig Akif från Sar-e-Pol i Afghanistan till Sverige för att äntligen få gå i skolan. Parallellt med Akifs berättelse får vi bakom kameran träffa sextonårige Jovid, som tillsammans med sin nyfunne vän Krister filmade "Jag är Akif" - efter bara knappt ett halvår i Sverige. Idag, över ett år senare, har Jovid precis fått avslag från Migrationsverket.

De Upplystas Land / The Land of the Enlighted

Regi: Pieter-Jan De Pue

Belgien 2016. Dokumentär, spelfilm. 87 min. Franska, engelsk text.

Ett gäng afghanska barn gräver ut gamla sovjetiska minor och säljer sprängämnena till barn som arbetar i gruvan. När de inte drömmer om den tid då amerikanska trupper äntligen drar sig ur deras land, håller en annan grupp kontroll över husvagnarna som smugglar de blå ädelstenarna genom de torra bergen i Pamir.

I den här sömlösa blandningen av spelfilm och dokumentär, upplever vi en fantastisk filmisk resa, skönheten och den extrema motståndskraften hos folket i krigets Afghanistan. Regissören har arbetat över sju år med filmen. 

Visningarna på Blå Stället är ett samarbete mellan Internationella Exilfilmsfestivalen, Angereds Bio och Kulturhuset Blå Stället.

(informationen kommer från detta Facebook-event)