Exilfilmfestivalen gästar Hammarkullens Folkets Hus

lör 14:00 (18/11-2017)  -  ons 20:00 (22/11-2017)
Folkets Hus Hammarkullen

Exilfilmfestivalen är ett fritt forum för filmare som lever i exil att komma till tals och visa sina filmer – oavsett filmarnas nationella, etniska eller religiösa tillhörighet. Några av filmerna kommer i år att visas i Hammarkullen Folkets Hus.

Exilfilmfestivalen som en kollektiv manifestation försvarar via film som konstform demokrati och yttrandefrihet.

Exilfilmfestivalen strävar efter att etablera exilfilmares verk i det internationella konst- och kulturlivet.

Exilfilmfestivalens plattform är att främja öppna samtal kring exilen som en för nutidsmänniskan global fråga.

Exilfilmfestivalen värnar om ett mångkulturellt samhälle.

HÄR FINNS HELA PROGRAMMET! 

Dessa filmer visas: 

Lördag 18 november, kl. 14.00, Hammarkullen Folkets Hus

Syndafloden / The deluge

Kurdistan, Irak 2017 / Dokumentär / 20 min

Engelska, arabiska, engelsk text

Regi: Mazin M Sherabayani

I rädslan för utrotning flyr en liten kristen irakisk grupp från IS invasion. Trots det skrämmande tillståndet de befinner sig i, trots att deras hem och kyrkor har förstörts. Kämpar de för att överleva. Barnens teckningar blir ett starkt vittnesmål för det trauma de lever i.

”Den här korta dokumentären fokuserar på kristna präster i områden som drabbats av Daesh/IS och det är verkligen ett aktuellt och viktigt ämne. Mycket kretsar kring solidaritet över religionsgränserna och den visar Daesh hemskheter utan att bli för hemsk i sina skildringar. Det är klart värt att se denna film!” Linus Ohlsson

Lördag 18 november, kl. 14.00, Hammarkullen Folkets Hus

Splittrad / Split

Frankrike 2017 / Fiction / 10 min

Kurdiska, engelsk text

Regissör: Halgwrd Salih

En man som ser sig själv som hjälte i konflikt med sitt inre jag, känner sig alltid som en förlorare. En feg man som drabbas av mardrömmar om sitt förflutna liv. 

Lördag 18 november, kl. 14.00, Hammarkullens Folkets Hus

Håll tyst för evigt / Forever hold your peace

Iraq, England 2017 / Spelfilm/ 15 min

Kurdiska, engelsk text

Regi: Awat Osman Ali

När föräldrarna till två förälskade barndomsvänner förbjuder dem att gifta sig tar de hjälp av ett får för att rymma. Ett kärleksdrama, kärlek kommer i kläm mellan urgamla traditionella värderingar – hämnd, i det kris härjade kurdistan

Lördag 18 november, kl. 14.00, Hammarkullens Folkets Hus

Onsdag 22 november, kl. 21.00, Hagabion sal 1

Brutna gränsen /Broken border / Marze shekaste

Iran 2012 / Dokumentär / I8 mini

Persiska, engelsk text

Regi : Keywan Karimi

En liten stad vid nollpunktsgränsen mellan två länder. Det kan vara ett intressant ställe att visa de förändringar som under årens gång sker i ett område. De infödda människorna som lever i området får utan beredskap ändra sitt sätt att leva på. Ett sätt av deras arbete för att överleva är att börja med smuggling, istället för att tolerera svårigheterna av dessa förändringar är det lättare för dem att tjäna pengar på att smuggla, bla bensin. En tyst berättelse om människor, vars tidigare liv gått förlorad. Vi följer dem längs smugglingens väg, bland bergen, byarna och gränsvägarna…, de pratade inte, de arbetade bara. Jag som filmare pratade inte heller.

Lördag 18 november, kl. 19.00, Hammarkullens Folkets Hus

Tisdag 21 november, kl. 13.00, Blå Stället

Torsdag 23 november, kl. 21.00, Hagabion sal 1

Kayayo – de levande shoppingkorgarna / Kayayo – the living shopping baskets

Norge 2016 / Dokumentär / 32 min

Dagbani, engelsk text

Regi: Mari Bakke Riise 

I Ghanas huvudstad Accra arbetar 10000 flickor från 6 års ålder som levande shoppingkorgar, kallade Kayayo. Denna dokumentär handlar om Bamunu, en 8-årig tjej som inte har sett sin familj sedan hon skickades hemifrån för två år sedan för att stödja sin familj. Vi följer hennes oupphörliga längtan efter att komma undan de hårda marknaderna, hennes resa hem och vad som väntar där.

Lördag 18 november kl 19.00, Hammarkullen Folkets Hus

Mogadishu Soldier med efterföljande samtal med Ahmed Nuur, Shabeele Books och författaren Abdullahi Sheikh Hussein, Deeqa och Lula Nuur

En dokumentär som lyckas med uppdraget att låta dem som är med om en situation själva berätta om den. Den är väldigt grovt klippt med bilder av vad de döpt varje kassett till som en sorts titlar. Innehållet är vad en burundisk soldat i den Afrikanska Unionens förband ser i sin vardag i Somalias huvudstad Mogadishu. Vi får se många döda och sårade soldater både från Al-Shabab som är motståndaren så det är en film som kräver 15-årsgräns. Våldet är okommenterat för det mesta. De tar också fångar från den andra sidan som många är barn eller unga pojkar och det känns overkligt att tänka sig att de hanterar vapen därińne i staden. Mitt emellan kåkstäder med barn och kvinnor. Soldaterna filmar också möten med kvinnor vid vattenposten där de försöker flirta och kvinnorna försöker få mat av dem till sina barn.

Lördag 18 november, kl. 16.30, Hammarkullen kulturhus

Torsdag 23 november, kl. 18.30, Hagabion sal 1

Pärlön / Pearls island

Kurdistan 2015 / Spelfilm / 15 min

Kurdiska, franska, engelsk text

Regi: Dana Karim

Afrin och hennes två systrar kämpar mot barbarer och mörkets styrka i en krigszon. De räddar Gael, en ung fransk journalist som kommer för att rapportera om modet hos en kurdisk kvinnlig frihetskrigare (Sharvan). Gael tar sitt sista foto av de tre systrarna då en förväntad händelse inträffar.

En välspelad film.

Gulistan, rosornas land / Gulistan, Land of roses

Kanada, Tyskland 2016 / Spelfilm / 86 min

Tyska, engelsk text

Regi: Zayne Akyol

De tillhör PKK’s beväpnade gren, Kurdistans arbetarparti, som också är en aktiv gerillarörelse. Vad är dessa kvinnliga kämpars uppdrag? Att försvara det kurdiska territoriet i Irak och Syrien och besegra IS (den beväpnade milisen i den så kallade islamiska staten), samtidigt som de förkroppsligar ett revolutionärt ideal som förespråkar kvinnlig egenmakt. Filmaren Zaynê Akyol följer deras högst reglementsenliga livstil. Även när striderna mot IS intensifieras i Mellanöstern, fortsätter dessa kvinnor modigt sin kamp mot barbarismen. Kvinnor som Rojen och Sozdar som är erfarna kämpar, delar öppet med sig om sina mest intima tankar och drömmar. Genom att erbjuda ett fönster in till denna till stor del okända värld, exponerar filmen i hög grad krigets dolda ansikte: det kvinnliga, feministiska ansiktet hos en revolutionär grupp förenad av en gemensam vision om frihet.

(informationen kommer från detta Facebook-event)