Elda under din vrede – poesi och kvinnorörelser

lör 14:00 (11/11-2017)  -  lör 17:00 (11/11-2017)
Stadsbiblioteket

En eftermiddag med samtal om ordets makt. Dikt kan användas för att skaka om och väcka debatt. Hur gestaltas den samhällsförändrande poesin idag och hur har det sett ut tidigare? Litteraturforskaren Carina Agnesdotter berättar om Ingrid Sjöstrands liv och poesi, och den stora roll hennes dikter spelade för 1980-talets fredsrörelse. I programmet medverkar också poeterna Karin Brygger och Arazo Arif samt Adas musikaliska teater. Professor Eva Lilja leder ett samtal med de medverkande om hur de använder dikten som medel i sitt samhällsengagemang. 

Programmet arrangeras av Kultur i Väst i samarbete med Stadsbiblioteket i Göteborg och Göteborgskvinnor i rörelse/r, ett KAF – projekt.

Öppet för alla! Fri entré!

Medverkande:

Eva Lilja, professor emerita i Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. Har skrivit om konsternas rytmer samt om Sonja Åkessons poesi. Organiserade kvinnopoesifestivalen Näcksrosröster på 1980-talet. 

Carina Agnesdotter är lärare och forskare i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. Hon disputerade 2014 på en avhandling om Ingrid Sjöstrand och poesins retorik inom kvinnornas fredsrörelse 1979–1982. 

Karin Brygger är poet och doktorand i litteraturvetenskap. Hon frilansar också som kulturskribent. Karin Brygger debuterade 2006 och kom 2015 med den kritikerrosade diktsamlingen ”Vi kom från överallt”. 

Arazo Arif har skrivit och publicerat poesi, essäer och litteraturkritik i tidningar, radio, tidskrifter och antologier. Hon har även jobbat som journalist och redaktör. 

Adas musikaliska teater

Utdrag ur föreställningen ”Ja tack” en iscensättning av Sonja Åkessons poesi av och med Fia Adler Sandblad och Sanna Källman.

Välkommen!

Mer info hittar du här!

(informationen kommer från detta Facebook-event)