BACKLASH FÖR KVINNOR

tors 08:00 (30/11-2017)  -  tors 17:00 (30/11-2017)
Annedalseminariet

GADIP bjuder för fjärde året i rad in till en angelägen konferens som belyser kvinnors livsvillkor. I år har vi fokus på hur kvinnor systematisk fråntas sitt människovärde och i ljuset av detta blir rättslösa och utsatta för övergrepp av olika slag. Detta är en global företeelse med många olika uttrycksformer där den grundläggande frågan handlar om kvinnors rätt att bestämma över sitt eget liv, ha inflytande i samhället och inte utsättas för vare sig fysiska eller psykiska kränkningar.

Seminariet är kostnadsfritt och öppet för alla som är intresserade av utvecklingsfrågor med genusperspektiv. Lunch och fika ingår.

Är du intresserad av att delta kan du anmäla dig med kontaktuppgifter och ange önskemål om specialkost senast den 21 november till: gadip.sverige@gmail.com. För frågor eller mer information kan du kontakta: Diana Matei 0764-27 12 49

OBS Anmälan är bindande och vid uteblivet deltagande debiteras 200 kr

Lokal: Annedalsseminariet SAL 204. 

GADIP är en opolitisk ideell förening som består av forskare och föreningsaktiva för att skapa en mötesplats med genusperspektiv på aktuella samhällsfrågor där teori och praktik möts i en dialog. Vissa föredrag kommer att vara på spanska, engelska och dessa kommer att tolkas. Merparten av föredragen kommer att hållas på svenska.

Program

8:00 – 08:30 Kaffe

08:30 – 08:45 Välkommen! Carina Larusson

(GADIP) inledning och problemformulering.

08:45 – 09:30 Den problematiska maskulinitetens praktiker och effekter - om disciplinering av kvinnor här och där. Jesper Fundberg, Malmö Högskola. Om globala samband mellan en generell nedvärdering av kvinnor i ljuset av en hierarkisk förståelse där män har makten i samhället och i privatlivet. Vilka konsekvenser får det för kvinnor och flickor?

09:30 – 10:00 ”Grab them by the pussy ” - Donald Trump. Shanga Aziz, grundaren till organisationen Locker Room Talk. Kvinnoförtryck har många ansikten och många förövare på olika nivåer och med olika metoder. Hur ändrar man de attityder som råder om mansnormer och värderingar?

10:00 – 10:30 Fika

10:30 – 11:15 Kvinnors vardag med våld, tortyr, mord och politiska baklås i Latinamerika. Maria Teresa Rivera och Angelica Peñas informerar om hur abortförbud leder till rättsosäkerhet och rättsliga övergrepp i El Salvador.

11:15 – 12:00 Kvinnor och barn till salu i Europa. Malin Roux Johansson, RealStars. Sexindustrin skördar ständigt nya offer och den efterfrågan som finns bland män att ha sex med barn och kvinnor har ett pris i flera avseenden. Vad är en kvinna värd? Vad är ett barn värt?

12:00 – 13:00 Lunch

13:00 – 14:30 Könsstympning och barnäktenskap. Hur vanligt är det och vad innebär det fysiskt, psykiskt och sexuellt? Eva Hammar och Jamilla Musse, Idil och Hauwa Mahdi, Göteborgs Universitet lyfter frågor kring varför kvinnlig könsstympning förekommer, hur traditionen började, vem som utför och var det görs.

14:30 – 15:00 Fika

15.00 – 16.00 - Min mamma är 12 år gammal. Nargiza Ozguzel berättar om hur män i Turkiet kan våldta en 12 årig flicka och sedan slippa straffet genom giftermål med offret. Samtidigt som andra länder i Mellanöstern och Nordafrika tar bort denna lag så inför Turkiet samma lag. Vilka konsekvenser får det för kvinnor och barn att våldtäkt och barnäktenskap legaliseras? Minoo Koefoed, Göteborgs Universitet, lyfter frågan i ett vidare perspektiv och belyser hur Kurdish women ́s movement skördar framgångar i skuggan av kriget mot IS!

16:00 – 16:45 Fri kärlek för flickor är livsfarlig. Sohelia Fors, Khatoon, föreläsare, författare till boken ”Kärleken blev mitt vapen” berättar om sina egna erfarenheter av arrangerade äktenskap, hedersvåld och gruppkultur i Mellanöstern och i Sverige.

16:45 – 17:00 Avslutande reflektion

17:00 Mingel